دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۰
تحولات سوریه و تأثیر آن بر جبهه مقاومت

حوزه/ مدیر مدرسه علمیه حضرت علی‌ابن‌موسی‌الرضا علیه‌السلام با اشاره به تغییرات اخیر در سوریه، به بررسی تأثیرات آن بر جبهه مقاومت پرداخت و این تحولات را نقطه عطفی در تغییر معادلات سیاسی منطقه معرفی کرد.

حجت‌الاسلام حجت گنابادی‌نژاد، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، به تحلیل و بررسی کناره‌گیری بشار اسد از قدرت سیاسی در سوریه پرداخت و این اتفاق را با توجه به زمینه‌های تاریخی، اجتماعی و سیاسی آن، رویدادی بسیار مهم و تأثیرگذار در منطقه دانست.

وی با اشاره به اهمیت این رویداد در شرایط کنونی جبهه مقاومت و تأثیرات آن بر تحولات سیاسی در خاورمیانه، به تشریح دلایل مختلفی پرداخت که باعث شد بشار اسد از قدرت کناره‌گیری کند.

مدیر مدرسه علمیه حضرت علی‌ابن‌موسی‌الرضا علیه‌السلام با اشاره به سابقه بیش از پنجاه ساله حکومت بشار اسد و پدرش، گفت: در سایه این مدت طولانی حکومت و حضور قدرتمند اسد در عرصه سیاسی سوریه، این کناره‌گیری یک اتفاق قابل توجه و مهم به شمار می‌آید.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد تاکید کرد: این تغییرات باید از منظری خاص مورد بررسی قرار گیرد که در آن باورهای اعتقادی، دینی و فرهنگی مردم ایران نسبت به جبهه مقاومت و نقش آن در تحولات سیاسی منطقه، به‌ویژه در سوریه، از اهمیت بالایی برخوردار است.

دلایل کناره‌گیری بشار اسد از قدرت

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد به چند عامل اساسی و کلیدی در تصمیم‌گیری بشار اسد برای کنار گذاشتن قدرت که باعث شد این تغییرات به سرعت رخ دهد، اشاره کرد و افزود: اولین دلیل عمده‌ مربوط به وضعیت ارتش سوریه است، که ارتش بشار اسد، پس از سال‌ها جنگ و درگیری با گروه‌های تروریستی و شورشی، به‌ویژه در جنگ علیه داعش و دیگر گروه‌های تکفیری، از لحاظ روحی و جسمی بسیار خسته شده است و دیگر توان ادامه مبارزه و حفظ قدرت را ندارد.

وی افزود: آثار این خستگی و بی‌انگیزگی به‌طور آشکاری در میان نیروهای ارتش مشاهده می‌شود و شخص بشار اسد نیز از این وضعیت آگاه بوده و به‌خوبی درک کرده که اقدامات قبلی برای ترمیم و تقویت ارتش نتواسته‌اند تأثیر مثبتی بگذارند. این عامل، به‌ویژه در موقعیت‌های بحرانی که ارتش نیاز به بسیج نیروهای جدید و ادامه مبارزه دارد، بسیار مهم است.

مدیر مدرسه علمیه حضرت علی‌ابن‌موسی‌الرضا علیه‌السلام نارضایتی عمومی مردم سوریه را دومین دلیل کناره‌گیری بشار اسد از قدرت عنوان کرد و بیان داشت: مردم سوریه در سال‌های اخیر از مشکلات شدید اقتصادی، اجتماعی و زیربنایی رنج برده‌اند. پس از سال‌ها جنگ، بسیاری از زیرساخت‌های کشور از بین رفته و مشکلات اقتصادی و گسترش قحطی در برخی مناطق به شدت افزایش یافته است، مهم‌تر از همه، کاهش ارزش پول ملی و فقدان خدمات عمومی ابتدایی در بسیاری از مناطق، باعث شده که مردم سوریه دیگر نتوانند به‌طور کامل از حکومت بشار اسد حمایت کنند. این وضعیت نارضایتی گسترده‌ای را ایجاد کرده که در برخی از مناطق، مردم نه تنها از مقاومت در برابر نیروهای مسلح معترض و شورشی خودداری کرده‌اند، بلکه حتی با آن‌ها همکاری کرده و به‌نوعی حامی گروه‌های مسلح شده‌اند.

وی سومین دلیل کناره‌گیری بشار اسد را، تغییر رویکرد سیاسی بشار در یک سال گذشته خواند و اظهار داشت: در این مدت بشار اسد به‌ویژه در مذاکرات با کشورهای عربی مانند امارات، قطر و عربستان، شروع به فاصله گرفتن از جبهه مقاومت کرد و امید به حمایت از ایالات متحده و هم‌پیمانان غربی‌اش پیدا کرد. این کشورها به بشار اسد وعده‌هایی دادند، از جمله قول‌هایی درخصوص برداشتن تحریم‌ها و کمک‌های مالی هنگفت یکی از وعده‌های خاص آن‌ها این بود که پس از پایان تاریخ تحریم‌های سزار در دسامبر، تحریم‌ها تمدید نخواهند شد.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد تصریح کرد: تاریخ نشان داده است که کشورهای غربی به‌ویژه ایالات متحده در عمل به تعهدات خود بسیار ناموفق بوده‌اند و نمونه‌های مشابه این وضعیت را در کشورهای دیگری همچون لیبی و افغانستان شاهد بوده‌ایم. در نهایت بشار اسد که امید داشت از طریق حمایت غربی‌ها شرایط بهتری برای سوریه فراهم کند، با بدعهدی این کشورها روبه‌رو شد و نتایج این روند باعث شد تا وی تصمیم به کنار گذاشتن قدرت سیاسی بگیرد.

وی با اشاره به پیامدهای این تغییرات، گفت: کناره‌گیری بشار اسد از قدرت نه‌تنها برای سوریه بلکه برای جبهه مقاومت و تحولات منطقه‌ای پیامدهای مهمی خواهد داشت، چراکه این تغییرات باعث خواهد شد تا تحولات جدیدی در روابط منطقه‌ای و جهانی شکل بگیرد. همچنین این رویداد می‌تواند بر روی روندهای سیاسی در دیگر کشورها و همچنین نحوه برخورد کشورهای منطقه با موضوعات امنیتی و سیاسی تأثیرگذار باشد.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد، در پاسخ به این سوال خبرنگار حوزه که شرایط جبهه مقاومت در لبنان و غزه پس از این حادثه چگونه خواهد بود، گفت: لازم است که تحلیل‌ها و بررسی‌ها به‌طور علمی و با دقت صورت گیرد تا بتوان پاسخ‌های معتبر و قابل اتکایی ارائه داد.

وضعیت حزب‌الله لبنان

وی به وضعیت بسیار خوب جبهه مقاومت در لبنان، و حوادث اخیر و جراحت‌هایی که بسیاری از فرماندهان حزب‌الله در پی حملات رژیم صهیونیستی متحمل شدند اشاره کرد و گفت: علی‌رغم این آسیب‌ها، هیچ‌گاه مقاومت و مبارزه علیه رژیم صهیونیستی متوقف نشده است. این مسئله نشان‌دهنده قدرت و پایداری این جبهه در برابر تهدیدات و فشارهای رژیم اشغالگر قدس است.

مدیر مدرسه علمیه حضرت علی‌ابن‌موسی‌الرضا علیه‌السلام با اشاره به حادثه پیجرها،جایی که بخش زیادی از فرماندهان و نیروهای حزب‌الله لبنان دچار جراحت‌های سنگین شدند، افزود: فاجعه بزرگ حملات رژیم صهیونیستی به مناطق مسکونی لبنان و شهادت برخی از بزرگان این جبهه مانند شهیدان سید حسن نصرالله و سید هاشم صفی‌الدین نیز مورد توجه قرار گرفت. با وجود این، هیچ‌یک از این تهدیدات نتواسته‌اند عزم و اراده جبهه مقاومت را در لبنان تضعیف کنند. برعکس، حزب‌الله همچنان در حال تقویت توانمندی‌های خود است.

قدرت دفاعی و نظامی جبهه مقاومت در فلسطین و غزه

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد به توانمندی‌های بالای نظامی و دفاعی مقاومت اسلامی در این منطقه اشاره کرد و عملیات «طوفان الاقصی» را، به‌عنوان نشانه‌ای از قدرت نظامی و دفاعی جبهه مقاومت فلسطینی دانست که توانسته است ضعف‌های نظامی رژیم صهیونیستی را آشکار کند.

وی افزود: عملیات‌های متعدد در غزه، از جمله حملات به سرزمین‌های اشغالی و اقدامات جبهه مقاومت اسلامی در منطقه، موجب شده‌اند که افسانه «کلاهک آهنین» رژیم صهیونیستی دیگر اعتبار خود را از دست بدهد و این رژیم نتواند از تجهیزات پیشرفته نظامی خود به‌طور مؤثر بهره‌برداری کند.

واکنش‌های جهانی و شکست رژیم صهیونیستی

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد تأکید کرد: جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و فلسطین طی سال‌های اخیر، به‌ویژه در یک سال گذشته پس از عملیات طوفان الاقصی، موجب شد تا موجی از نفرت جهانی علیه این رژیم به وجود آید. اعتراضات گسترده در دانشگاه‌ها و جوامع بین‌المللی نشان‌دهنده این است که مردم جهان دیگر پذیرای رفتارهای وحشیانه رژیم صهیونیستی نیستند.

وی همچنین به حمایت‌های نظامی، مالی و سیاسی ایالات متحده از رژیم صهیونیستی اشاره کرد و یادآور شد: علیرغم استفاده مکرر از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل به نفع رژیم صهیونیستی، این حمایت‌ها نتوانسته‌اند محبوبیت یا مقبولیت جهانی برای اسرائیل به ارمغان بیاورند.

وضعیت داخلی رژیم صهیونیستی

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد به مشکلات داخلی رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: افزایش اختلافات در داخل حکومت اسرائیل و نیز آمار بالای مهاجرت معکوس از این کشور، نشانه‌هایی از بحران‌های درونی اسرائیل هستند که نشان‌دهنده نارضایتی و سرخوردگی در میان مردم و نظامیان این کشور است. این موضوعات به‌ویژه در سال ۲۰۲۴ که بیش از ۶۹ هزار نفر اسرائیل را ترک کرده‌اند، به‌وضوح قابل مشاهده است.

آینده جبهه مقاومت و روند فروپاشی رژیم صهیونیستی

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد با بیان اینکه روند فروپاشی رژیم صهیونیستی ادامه خواهد یافت، تصریح کرد: با توجه به دستاوردهای جبهه مقاومت در لبنان، غزه و فلسطین و توانمندی‌های بومی که این جبهه‌ها در طی سال‌ها به دست آورده‌اند، رژیم صهیونیستی در نهایت به شکست خواهد انجامید.

وی افزود: با وجود سختی‌ها و چالش‌هایی که ممکن است از حادثه سوریه به وجود آید، هیچ‌یک از این مشکلات نمی‌توانند باعث قدرت گرفتن دوباره رژیم صهیونیستی شوند، جبهه مقاومت همچنان با حمایت مردم و نیروهای خود، به پیشبرد اهدافش ادامه خواهد داد و پیروزی نهایی در دسترس است.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد تأکید کرد: با وجود چالش‌ها و پیچیدگی‌های موجود، آینده جبهه مقاومت روشن است و رژیم صهیونیستی در حال نزدیک شدن به فروپاشی است. مقاومت در لبنان، فلسطین و غزه همچنان قدرتمند و با ایمان است و هر گونه بحران یا حادثه، صرفاً یک چالش موقتی است که نتایج درازمدت آن به نفع مقاومت خواهد بود.

وی به شرایط جنگ احد و آیه ۱۵۴ سوره آل‌عمران اشاره کرد و یادآور شد: پس از شکست ظاهری در جنگ احد، پیامبر اکرم(ص) با اعتماد به حمایت الهی و توکل به خداوند، نوید پیروزی در آینده را اعلام کردند. این نوید در شرایطی مطرح شد که بسیاری از مسلمانان در آن زمان در مواجهه با شکست‌های ظاهری دچار یأس و ناامیدی شده بودند.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد این رویکرد را به جبهه مقاومت امروز در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی و دیگر نیروهای استعمارگر مقایسه کرد و اظهار داشت: جبهه مقاومت نه تنها به‌عنوان یک جریان جغرافیایی، بلکه به‌عنوان یک اندیشه و باور عمیق دینی و ایمانی مطرح است که همواره از حمایت‌های الهی برخوردار است.

آینده جبهه مقاومت در سوریه

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد بیان داشت: با توجه به شرایط کنونی سوریه و احتمال تغییرات سیاسی در این کشور، آینده حمایت سوریه از جبهه مقاومت و گروه‌های فلسطینی به یک سوال مهم تبدیل شده است، اگرچه در حال حاضر نمی‌توان پیش‌بینی قطعی از مواضع سیاسی آینده سوریه داشت، اما به طور کلی جریان مقاومت در منطقه از پایه‌های اعتقادی و ایمانی برخوردار است که فراتر از تغییرات سیاسی و جغرافیایی می‌باشد، این جریان بر اساس یک اعتقاد عمیق به مقاومت در برابر ظلم و بی‌عدالتی شکل گرفته و هیچ‌گونه تغییر سیاسی نمی‌تواند آن را متوقف کند.

وی به تاریخ انقلاب اسلامی ایران و سایر جنبش‌های اسلامی اشاره کرد و گفت: حتی در شرایط سخت و محدودیت‌ها، مقاومت به‌جای متوقف شدن، تقویت شده است.

مدیر مدرسه علمیه حضرت علی‌ابن‌موسی‌الرضا علیه‌السلام بر لزوم استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک و منطقه‌ای برای حفظ و تقویت جبهه مقاومت تاکید کرد و افزود: سوریه همچنان می‌تواند نقش حیاتی در پشتیبانی از مقاومت ایفا کند، اما این امر بستگی به شرایط سیاسی آینده دارد. تا زمانی که وضعیت سیاسی سوریه روشن نشود، نمی‌توان پیش‌بینی قطعی در مورد نقش این کشور در حمایت از جبهه مقاومت داشت.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد تصریح کرد: حتی اگر حمایت رسمی سوریه از جبهه مقاومت کاهش یابد، جبهه مقاومت همچنان به‌وسیله دیگر راه‌ها و حمایت‌های منطقه‌ای قادر به ادامه مسیر خواهد بود.

مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد به وضعیت رژیم صهیونیستی اشاره کرد و به روند فروپاشی این رژیم در سطح جهانی پرداخت، و خاطرنشان کرد: کشورهای مختلف به ویژه در منطقه با همکاری‌های گسترده به روند فروپاشی رژیم صهیونیستی کمک می‌کنند. این روند، که از حمایت‌های مستقیم آمریکا و هم‌پیمانان آن برای حمایت از رژیم صهیونیستی فاصله گرفته، باعث شده است که رژیم صهیونیستی در حال حاضر در یک وضعیت آسیب‌پذیر قرار گیرد.

وی به تجربه کشورهای مختلف مانند عراق و عربستان سعودی اشاره کرد و بیان داشت: در این کشورها نیز شرایط سخت و محدودیت‌هایی برای مبارزان و آزادی‌خواهان وجود داشت، اما این شرایط نتواسته است مانع از ادامه مبارزه و حرکت مردم به سمت آزادی و عدالت شود.

وی تأکید کرد: جبهه مقاومت، به‌ویژه گروه‌های فلسطینی و حزب‌الله لبنان، نیز با وجود فشارهای سنگین و محدودیت‌ها، همچنان به مبارزه علیه رژیم صهیونیستی ادامه خواهند داد و این فشارها نه‌تنها نمی‌تواند آنها را متوقف کند بلکه برعکس، موجب تقویت آن‌ها خواهد شد.

راه‌های آینده مقاومت

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد در بر اهمیت توجه به مسیر جهاد تبیین و مقابله با جنگ روانی دشمن تأکید کرد و افزود: جهاد تبیین باید در اولویت قرار گیرد تا بتوان از راه‌های مختلف برای تقویت جبهه مقاومت استفاده کرد.

وی افزود: «گر ما مرعوب جنگ روانی دشمن نشویم و با باور و ایمان به جبهه مقاومت بایستیم، قطعاً شاهد فتوحات و پیروزی‌های گسترده در آینده خواهیم بود.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد از تمام نیروهای مؤمن، به‌ویژه دستگاه دیپلماسی کشورها، خواست که از ظرفیت‌های موجود برای حمایت از جبهه مقاومت بهره بگیرند، چراکه امروز شرایط پیچیده و دشوار، همگرایی کشورهای اسلامی و حمایت از آرمان فلسطین و مقاومت در برابر ظلم می‌تواند به موفقیت‌های بیشتری منجر شود.

حجت‌الاسلام حجت گنابادی‌نژاد در پایان آینده جبهه مقاومت را، به‌رغم چالش‌های موجود، امیدوارکننده خواند و افزود: همان‌طور که در تاریخ اسلام و انقلاب اسلامی شاهد بودیم، سختی‌ها و محدودیت‌ها هیچ‌گاه موجب توقف جبهه مقاومت نشده است. با اتکا به حمایت الهی، استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک و همبستگی میان کشورهای اسلامی، جبهه مقاومت همچنان به‌عنوان یک نیروی مؤثر و الهام‌بخش در مقابله با ظلم و استکبار جهانی ادامه خواهد یافت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha