چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۷
نشست علمی «پژوهش، مقاومت و حکمرانی»

نشست علمی «پژوهش، مقاومت و حکمرانی» توسط جامعه المصطفی العالمیه اصفهان با همکاری پژوهشکده الهیات و خانواده وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، سلمان رضوی، کارشناس مسائل فلسطین در توضیح «جمهوری اسلامی ایران؛ داعیه‌دار حکومت یا امت اسلامی» اظهار داشت: در تاریخ اروپا، جنگ‌های سی‌ساله دینی میان فرقه‌های گوناگون مسیحیت درگرفت و سرانجام در سال ۱۶۴۸ میلادی به قرارداد وستفالی منتهی شد. این زمان با شروع دولت‌ملت‌ها و پایان دوران امپراطوری‌ها همراه است. کشورملت‌ها نیز به شکل امروزی حدود ۴۰۰ سال است که به‌وجود آمده‌اند.

وی افزود: پس از جنگ جهانی اول، انگلیسی‌ها با اشغال فلسطین آن را به قیمومیت خود درآوردند که این روند تا سال ۱۹۴۸ ادامه یافت. در این سال رژیم اسرائیل تأسیس شد و فلسطینی‌ها در اصطلاح به آن «یوم‌النکبه» می‌گویند. در ادامه، کشورهای عربی با وقوع جنگ‌های متعدد و کمک به فلسطین برای مقابله با اسرائیل متوجه مفهومی به نام امت اسلامی شدند.

این کارشناس مسائل فلسطین تصریح کرد: با شکل‌گیری انقلاب اسلامی و در قانون اساسی جمهوری انقلاب اسلامی ایران به لزوم حمایت جوامع اسلامی اشاره شده است. مقام معظم رهبری نیز به طور مکرر بر این موضوع تأکید دارند.

وی یادآور شد: در اوایل دوران حمله عراق به ایران، اسرائیل نیز به لبنان حمله کرد. آن زمان، اولویت امام خمینی(ره)، جنگ تحمیلی و مقابله با صدام بود. با این‌حال تلاش ما این بود که جوانان لبنانی را از طریق آموزش‌های نظامی و مستشاری آماده کنیم تا به‌تدریج سازمان حزب‌الله را شکل دهند.

رضوی ادامه داد: درنهایت حزب‌الله به جایی رسید که در سال ۲۰۰۰ توانست رژیم اسرائیل را از لبنان اخراج کند. در خصوص سوریه نیز حاج قاسم به عنوان فرمانده نیروی قدس توانست جبهه مقاومت را شکل دهد.

وی تبیین کرد: در حکومت اسلامی، اولویت با منافع ملی است؛ اما در امت اسلامی، جهان اسلام به شکل یکپارچه دیده می‌شود و تفاوتی میان این‌سوی مرز و آن‌سوی مرز نیست.

جنبش حماس از گروه تا سازمان دولتی

سپس مهدی صالح، فعال رسانه‌ای اهل غزه در خصوص «جنبش حماس از گروه تا سازمان دولتی» بیان داشت: در ابتدا می‌بایست گریزی به سال ۱۹۱۶ بزنیم. زمانی که انگلیس به همراه حاکمان منطقه حجاز، انقلاب عربی بزرگ را به راه انداختند. این انقلاب به مدت دو سال به طول انجامید تا منجر به سقوط حکومت عثمانی شود. عثمانی در جنگ جهانی اول، هم‌پیمان آلمان بود. از همین رو انگلیس مایل به نابودی آن بود تا منطقه را در تصرف خود داشته باشد.

وی توضیح داد: موفقیت ظاهری انقلاب بزرگ عربی تبدیل به الگویی شد و فلسطینی‌ها در سال ۱۹۴۸ تلاش کردند تا از آن الگو برای آزادسازی کشور فلسطین استفاده کنند و جنبش‌های ملی‌گرایی را به‌وجود آوردند. جنبش فتح، یکی از مهم‌ترین جنبش‌هایی بود که شکل گرفت. این جنبش برپایه ملی‌گرایی بود و از تفکر انقلاب فرانسه نشئت گرفت.

ملی‌گرایی؛ اساس شکل‌گیری جنبش‌های فلسطینی در آغاز

این فعال رسانه‌ای اهل غزه با ذکر نام جنبش دیگری اشاره کرد: جنبش دیگری نیز به نام جنبش آزادی فلسطین به‌وجود آمد که برمبنای تفکر روسی و ملی‌گرایی بود. به طور کلی جنبش‌های فلسطینی در آغاز شکل‌گیری، رنگ و بوی اسلامی نداشتند و براساس ملی‌گرایی به وجود آمدند.

وی توضیح داد: برخی از فلسطینیان اعتقاد داشتند می‌توان با تفکر اسلامی، فلسطین را آزاد کنند و این تفکر در مبارزه با رژیم صهیونیستی می‌تواند تأثیرگذار باشد. همه جنبش‌های مقاومت اسلامی فلسطین همچون حماس و جهاد اسلامی، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفتند. واژه مقاومت نیز قبل از وقوع انقلاب اسلامی با تعابیری همچون آزادسازی و یا واژگان دیگر استفاده می‌شد.

صالح گفت: شهرت مسئله اسلام سیاسی پس از وقوع انقلاب اسلامی بود که در سال ۱۹۸۲ برای نخستین بار به‌کار رفت. جنبش حماس به این دلیل که شاخه‌ای از اخوان‌المسلمین بود، پیش از انقلاب اسلامی نیز به شکل تبلیغی فعالیت داشت؛ اما هیچ‌گونه مبارزه‌ای انجام نداده بود. تفکر مبارزاتی جنبش حماس در اوایل دهه هشتاد آغاز شد و رژیم صهیونیستی توانست مقادیری اسلحه در مقر این جنبش ضبط کند.

وی با بیان اولین تجربه نظامی جنبش حماس تبیین کرد: اولین تجربه نظامی و مقاومتی در جنبش حماس به انتفاضه اول یعنی سال ۱۹۸۷ باز می‌گردد. گردان‌های عزالدین قسام نیز از همان زمان شکل گرفت. سلطه حکومت خودگردان فلسطین در سال ۱۹۹۴، دستگیری و شکنجه جنبش حماس و جهاد اسلامی را به همراه داشت.

انتفاضه دوم فلسطین و فعالیت جدی جنبش حماس

این فعال رسانه‌ای اهل غزه افزود: در سال ۲۰۰۰ و انتفاضه دوم فلسطین، این جنبش‌ها بار دیگر وارد میدان شدند و عملیات‌های سنگینی را انجام دادند. نتیجه آن خروج کامل رژیم صهیونیستی از غزه بود. پس از مرگ یاسر عرفات مقرر شد انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورا برگزار شود که اعضای جنبش حماس بالاترین آرا را به دست آوردند. شهید اسماعیل هنیه نیز به عنوان نخست وزیری انتخاب شد.

وی در خصوص اخراج جنبش فتح از غزه یادآور شد: باتوجه به آزار سیاسی و مشکلاتی که در گذشته وجود داشت، جنبش حماس در سال ۲۰۰۷ تصمیم گرفت جنبش فتح را از غزه بیرون کند. اکنون این جنبش در کرانه باختری مستقر است.

صالح با اشاره به برخی دستاوردهای جنبش حماس گفت: پس از پاکسازی نوار غزه از رژیم صهیونیستی و دولت خودگردان، مقاومت و دولت حماس توانست فضای آزاد را تجربه کند و به آماده‌سازی زیرساخت‌های مقاومت همچون کندن تونل، ایجاد شبکه تلفنی اختصاصی مقاومت و... بپردازد. اگرچه محاصره غزه و ممنوعیت ورود کالا و مشکلات دیگر نیز وجود داشت؛ اما مهمترین دستاورد حماس، تقویت مقاومت بود.

یادآور می‌شود، حجت‌الاسلام محمد قربانی‌مقدم، عضو هیئت علمی جامعة‌المصطفی(ص) العالمیه، دبیر علمی این نشست بود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha