شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۰
راهبردهای تحول در حوزه خواهران ناظر به مطالبات مقام معظم رهبری / نقش بانوان در تربیت حاج آقا روح‌الله‌ها و حاج قاسم‌ها

حوزه/ نشست تحول در حوزه علمیه خواهران با حضور معاون آموزش و تربیت و مدیر امور تربیتی معاونت آموزشی تربیتی جامعه الزهرا(س) در خبرگزاری حوزه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست خانم ها افتخار یوسفی معاون آموزش و تربیت جامعة الزهرا (س) و سیده زهرا حسینی سرپرست اداره کل امور تربیتی معاونت آموزشی تربیتی این نهاد حضور داشتند.

مشروح مباحث شده در این نشست را در ادامه بخوانید:

خانم افتخار یوسفی معاون آموزش و تربیت جامعة الزهرا (س):

مطالبه ورود حوزه به مطالبات نظام از جمله مطالبات و خواسته های مهم مقام معظم رهبری است. با پیشرفت گسترده تکنولوژی و سرعت پیشرفت علوم تمام موسسات علمی باید پا به پای تحولات گسترده این علوم و تاثیری که روی سبک زندگی دارد بروند.

اینکه مقام معظم رهبری تحول را امری غیر قابل اجتناب دانستند، تاکید بر این مسأله است که باید به سمت مدیریت و راهبری تحول برویم و این مسأله یک امر حیاتی است. با توجه به این نکته و با توجه به رسالتی که حوزه در پاسخگویی به نیازهای نظام شامل نظریه پردازی در حوزه های مختلف نظام از جمله تربیت نیروی انسانی قابل در جهت راهبری یا پاسخگویی به سوالات جدید، دارد باید در این عرصه ورود کند.

مقام معظم رهبری ما را به این مسیر رهنمون می کنند که نه تنها باید پاسخگوی نیازهای نظام باشید بلکه باید بتوانیم با نگاه آینده نگر مسائلی که در آینده پیش می آید را از امروز رصد کنید و خود را برای پاسخگویی آماده کنید.

اگر حوزه به درستی در این مسیر گام بردارد می تواند این مسیر تحول را در دست بگیرد، ولی اگر منفعلانه عمل کند و به دنبال آن باشد که تنها موضع گیری کند قطعاً از مسیر تحول عقب می افتد.

مقام معظم رهبری با این فرمایش ما را به سمت درک نیازهای نظام اسلامی سوق دادند. طبعا جایگاه ویژه ایران اسلامی که به برکت انقلاب و جانفشانی که شهدا و امام راحل داشتند نشان دهنده این موقعیت خطیر است که باید در این عرصه پیشتازی و الگوبودن خود را برای همه کسانی که ایران اسلامی را الگوی خود قرار داده اند داشته باشیم.

امام راحل بیان فرمودند «بانوان نیمی از جامعه و مربی نیم دیگری از جامعه هستند». یعنی ارتقا بُعد علمی و معرفتی بانوان به جهت اثرگذاری این نسل در پرورش نسل بسیار مهم و حیاتی است. سرمایه گذاری روی این قشر باعث رشد و ارتقا آنها از نظر معنوی و عبادی و سبک زندگی، تاثیر مثبت و غیر قابل انکاری در همه عرصه ها خواهد داشت.

نقشی که یک بانو به عنوان همسر و مادر و نقش های دیگر در خانه و جامعه ایفا می کند قطعا اگر در یک جامعه ای تعدادی از بانوان دستاویز یک فتنه ای شوند از آن به عنوان سرمایه گذاری روی قشری است که می تواند به هر حرکتی در جامعه ضریب قوی بزند.

راهبردهای تحول در حوزه خواهران ناظر به مطالبات مقام معظم رهبری / نقش بانوان در تربیت حاج آقا روح‌الله‌ها و حاج قاسم‌ها

دشمن با هدف زنی دقیق فتنه ۱۴۰۱ را روی مسأله زنان و حجاب پایه ریزی کرد. رسالت مهمی که جامعه الزهرا(س) و نهادهای حوزوی و دانشگاهی و آموزش و پرورش و... در افزایش بُعد معرفتی دارند بسیار مهم است.

امام علی(ع) فرمودند که بهای وجود شما کمتر از بهشت نیست و نباید آن را به کمتر از بهشت بفروشید. اگر انسان این بهره وجودی خود را بشناسد دیگر کسی نمی تواند او را تا حد یک کالا پایین بیاورد.

شهید سلیمانی سردار دلها بیان می کردند جوانانی که پوشش متفاوتی از ما دارند بچه های این کشور و نظام هستند و باید آنها را دریابیم. اگر در جامعه امروز می بینیم برخی از جوان ها دارای حجاب کم هستند باید بدانیم که آنها دارای فطرتی پاک هستند و اگر به خوبی با آنها ارتباط برقرار کنیم می توانیم آنها را با باورهای دقیق و درست آشناتر شوند و حتی در این مسیر کمک رسان ماهم باشند.

رسالت نهادهایی چون جامعه الزهرا(س) بر اساس نظر مقام معظم رهبری راهبری و معرفت افزایی بانوان است. اگر ارزش وجودی را به درستی به آحاد مردم آشنا کنیم قطعا نحوه مواجهه افراد با بسیاری از مسایل متفاوت خواهد بود.

فعالیت دیگر، آشنا کردن مردم با بسیاری از معارف است. اهل بیت(ع) ما را به تلاش در جهت ابلاغ محاسن کلام این بزرگان به جامعه رهنمون می سازند. ارائه ارزش های وجودی انسان به مردم مبانی و پایه های اساسی هستند که قطعاً در شکل گیری نظام فکری افراد موثر هستند.

ترویج معارف اهل بیت(ع) و تبلیغ دین از مطالبات جدی مقام معظم رهبری است. باید بتوانیم در جهت شناسایی الگوی سوم زن که فرای زن خانه نشین و زن بی قید غربی است عمل جدی داشته باشیم. در این عرصه حوزه های علمیه رسالت مهمی به عهده دارند.

دستاوردهای انقلاب اسلامی از مهمترین جایگاه های مهم تبلیغی است. اگر بتوانیم این دستاورها و مقایسه با داشته های ایران در رژیم پهلوی را به خوبی انجام دهیم می توانیم فعالیت قوی تبلیغی را داشته باشیم. اینکه به جوانان بگوییم که در زمان پهلوی که هیچ توانایی و خودباوری نداشتیم و چقدر عقب بودیم و انقلاب ما را به این مرحله از توانمندی رساند قطعا گام مهمی در عرصه جهاد تبیین برداشته ایم.

وقتی جوانان بدانند که چه دستاوردهای عظیمی در عرصه های مختلف انقلاب به دست آورده ایم قطعاً می توانیم به آنها نشان دهیم که در مسیر درستی در حال حرکت هستیم.

ایران امروز از حیث قدرت منطقه ای با وجود اینکه سناریوهای گسترده ای علیه انقلاب ما از سوی متحدان آمریکا نوشته شده است خود را ثابت کرده است و امروز به یک الگوی بزرگ برای آزادگان جهان مبدل شده است.

مقام معظم رهبری با تاکید بر اینکه به قله نزدیک شده ایم و هیچ کسی حق ندارد القای نا امیدی کند ما را در این عرصه رهنمون ساخته اند.

جامعه الزهرا(س) ناظر به فرمایشات اخیر مقام معظم فصل جدیدی از فعالیت های خود را با نگاه مخاطب محور و مبلغین تخصصی فعالیت های گذشته خود را ادامه خواهد داد.

در دوران فتنه دو سال پیش شاهد بودیم که نسل نوجوان و جوان ما بدون اینکه خودشان هم بدانند تحت تاثیر هیجانات زودگذر در بستر و جریان این حرکت قرار گرفتند. در همان روزها نیز طلاب غیرایرانی ما وضعیت کشور خود و ایران را بازگو می کردند و همین مقایسه ها نیز تاثیرات بسیار خوبی داشت. اینکه نوجوان و جوانان ما می دیدند که یک جوان همسن آنها از یک کشور دیگر این چنین نگاه عمیقی دارد متحول می شدند.

ثروت یک کشور به معادن و سرزمین و موجودی ها و تجهیزات آن نیست بلکه به منابع انسانی یک کشور است. منابع انسانی ما همین نوجوان ها و جوانانی است که آینده کشور به دست آنها است. ما باید تلاش کنیم که در آینده کشور نقش آفرینی دقیقی داشته باشیم کشور را به تعالی پیش ببریم.

راهبردهای تحول در حوزه خواهران ناظر به مطالبات مقام معظم رهبری / نقش بانوان در تربیت حاج آقا روح‌الله‌ها و حاج قاسم‌ها

خانم زهرا حسینی سرپرست اداره کل امور تربیتی معاونت آموزشی تربیتی جامعه الزهرا(س):

زمانی که مفهوم تحول را مورد بررسی قرار می دهیم و اینکه در زمینه های مختلف بخواهیم به تحول و تغییر ماندگار برسیم و ناظر به امر تدریج باشد باید به نکات متعددی توجه کنیم. تحول در نظام طبیعت کاملا مستتر است. باید همراه با این نظام هستی در مسیر راهبردی و کاربردی خود در هر نقطه ای که قرار داریم شامل حوزه و دانشگاه و جامعه پیش برویم و به امر تحول توجه داشته باشیم.

زمانی که به متون دینی باز میگردیم شاهدیم که ما دو نوع تحول را از ذات باری‌تعالی تقاضا داریم. درخواست احسن الحال، تحول مثبت به مثبت است که رشد سریع و بر مبنای فطرت انسان است. در این تحول مثبت قوه ها و استعدادها را می شناسیم و به سمت رشد و تعالی حرکت می کنیم.

تحول دیگر، تحول اصلاحی است که با توجه به آسیب هایی که شناسایی کردیم برای حل مساله نیاز به اصلاح هستیم.

رهبری تحول گرا یک موضوع بسیار مهم در حوزه تحول گرایی است. مقام معظم رهبری در این عرصه روی راهبری حوزه های علمیه بخصوص حوزه علمیه خواهران تاکید دارند.

یکی از مهمترین دلایل تاکیدات ایشان آن است که ما به سمت قله نزدیک می شویم و باید به این سمت حرکت کنیم. امروز در برهه های خطیری قرار داریم و باید از کارکردهای مهم حوزه استفاده کنیم و در جهت نیل به مقصود حرکت کنیم.

در حوزه راهبری تحول باید بحث رهبری را به خوبی مد نظر قرار دهیم. توجه به جایگاه امام و امت در همه سطوح تحول مورد نیاز است. الگوی متعالی امت و امت است که باعث می شود که امام به عنوان یک پیشوا و پیشرو حرکت کند و امت را به سوی هدف رهنمون شود.

زمانی که تاریخ صدر اسلام و حتی تاریخ معاصر را مطالعه می کنیم می بینیم که هویت زنانه که هویت انسان سازی است عرصه های مهم تاریخی را شکل داده است. هرچه سرمایه گذاری بیشتری روی قشر بانوان در هر جامعه ای داشته باشیم قطعا می توانیم تحولات عظیمی را رقم بزنیم.

تربیت یک بانوی مهذب و اخلاق محور می تواند باعث تربیت حاج آقا روح الله ها و حاج قاسم ها شود. ابتکاری که حضرت امام(ره) در تاسیس جامعه الزهرا داشتند برای تداوم انقلاب اسلامی بسیار مهم است. شکل دهی به تمدن نوین اسلامی هدف غایی انقلاب اسلامی است که همه گان باید برای این هدف تلاش کنیم.

در بحث تحول به دنبال آن نیستیم که یک امر جدیدی را به منصه ظهور برسانیم بلکه حفظ مبانی و اصول و ارزش های حوزه نیز به دلیل نقش آفرینی عمیق حوزویان در عرصه های مختلف بسیار مهم است. با حفظ تراث و میراث گذشته خط مشی آینده را با سیاست پژوهی و آینده پژوهی عمیق می توانیم میدان عمل گسترده ای به طلاب ارائه دهیم.

هرگاه امت در میدان بودند امام و رهبر توانستند سکان این کشتی عظیم را به خوبی هدایت کنند. باید تلاش کنیم که عرصه گفتمان سازی را برای طلاب فراهم آوریم. باید اجازه ایفای نقش فعالانه را به طلاب در مناطق محل فعالیت و تحصیل شان بدهیم تا طلاب انگیزه حضور چشم گیر تر را بدهیم.

انقلابی گری باید با محور عقلانیت انجام شود. قطعا راهبری صحیح در هر فعالیت تبلیغی بسیار مهم و راهگشا است.

تبیین اصول و ارزش های دینی و تبلیغ و گسترش فرهنگ اسلامی نیز ذیل تبیین اصول و ارزش های دینی است. در این زمینه ماموریت جدی از سوی طلاب امور دینی در زمینه تبیین اصول و ارزش های دینی و نظارت بر تطابق و اجرای شریعت در راستای اصول حقه الهی بوده است.

حال در حوزه تحول آموزش تلاش هایی انجام شده است و یکی از دلایلی که حضرت آقا جامعه الزهرا(س) را مورد تفقد قراردادند همین روزنه های امید و تحرکی بوده است که در استمرار حرکت تحولی که مدیران گذشته داشته اند در زمینه آموزش پژوهش محورانجام شده بود.

اگر بخواهیم شیوه های نوین آموزشی را داشته باشیم پژوهش از عناصر مهم پژوهشی است که در جامعه کلید خورده است و باید به آن توجه کنیم. تفاهمات بین رشته ای و مطالعات و تولید گرایش ها و رشته هایی که ناظر به نیازهای زنان و بانوان است به خوبی در جامعه الزهرا کلید خورده است

در این عرصه تلاش کرده ایم که با گسترش اندیشکده هایی که بتوانند نیازها و اقتضائات روز را شناسایی کنند و به تحول در تولید متون درسی برسیم اقدامی موثر داشته باشیم. این تحولات در حوزه علمیه کلید خورده است که امروزه با تحول در مدیریت آموزشی و درسی با حفظ اقتضائات و تراث دینی در حال انجام است که البته نیازمند حمایت بزرگان و مراکز حوزوی است.

علمای بصیر و مهذب از جمله امام راحل و علمای بزرگ در حوزه تربیت نیرو و تولید علم و تولید محتوا نقش آفرینی کردند و این انتظار از دولت و دولتمردان است که در راستای پیشبرد اهداف نظام به وظیفه خود عمل کنند.

راهبردهای تحول در حوزه خواهران ناظر به مطالبات مقام معظم رهبری / نقش بانوان در تربیت حاج آقا روح‌الله‌ها و حاج قاسم‌ها

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha