به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، دکتر میثم مطیعی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در «کرسی ترویجی بازتاب مفهوم مقاومت در سیره سیاسی-اجتماعی امام کاظم(ع)» که توسط اداره پژوهش دانشگاه باقرالعلوم(ع) و با همکاری انجمن های علمی برگزار شد، گفت: علت انتخاب امام کاظم(ع) در این موضوع، به این دلیل است که مقاومت در سیره اجتماعی و سیاسی امام کاظم(ع) نمود و ظهور بیشتری دارد و گواه آن هم زندانی شدن حضرت می باشد که بین ۷ تا ۱۴ سال گفته شده است.
وی ادامه داد: ظاهراً حضرت در این دوره عکس العملی ندارند، اما مشخص است که پشت پرده اقدامات جدی از سوی ایشان برای مقابله با حکومت نامشروع عباسیان انجام شده است.
مطیعی، مقاومت علمی و مقابله با فرقه های الهادی و اندیشه های ناصواب را از جمله جنبه های مقاومت ایجابی در سیره امام کاظم(ع) دانست.
وی بیان کرد: امام موسی کاظم(ع) در برابر تفکرات انحرافی حاکم سکوت نکردند و مبارزه و مقاومت داشتند. حضرت در موارد متعددی موضع انتقادی خود را در عدم تأیید قدرت حاکمه اظهار کردند و همین مساله باعث شد که مردم هم دچار تردید شوند.
مطیعی تأکید کرد: استراتژی مقاومت همواره در دستور اهل بیت(ع) بوده و حفظ کیان تشیع و اسلام در آن برهه تنها با مقاومت امکان پذیر بوده است.
در ادامه این نشست حجت الاسلام و المسلمین محمد علی رنجبر عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) به عنوان ناقد به ایراد سخنرانی پرداخت و بیان کرد: آنچه بسیار مهم است و باید بدان تکیه و تأکید کنیم این است که ابتدا یک اصل قرآنی به خوبی فهم کنیم و سپس متوجه می شویم که اساساً نمی توان بدون مقاومت و راهبرد مقاومت قرآنی بود و آن زمان می فهمیم که اهل قرآن و اهل بیت(ع) چگونه این راهبرد را طی کردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) اضافه کرد: فلسفه بعثت انبیاء و رسولان الهی که رسول در واقع شاید بتوان گفت که یک جنبه حقوقی دارد یعنی کسانی که امامت یک جامعه و امت را برعهده دارند. خداوند در قرآن می فرماید: فلسفه حرکت این است که بندگی در برابر ساختارها، قوانین، ارزش ها و حکومت الهی و دوری و تبری و مقاومت در برابر ساختارها، ارزش ها، قوانین و حکومت طاغوت است. اگر این مساله را یک اصل در نظر بگیریم اهل آن را به خوبی خواهیم شناخت.
وی با تأکید بر اینکه اهل بیت(ع) به هیچ وجه نمی توانستند در برابر طاغوت مبارزه ای نداشته باشند، بیان کرد: براساس گفته رهبر معظم انقلاب اسلامی، عده ای به گونه ای ائمه اطهار(ع) را معرفی کردند که گویی تمام دغدغه آنها درس و بحث بوده و امروز هم تنها قال صادق(ع) و قال باقر(ع) باید رویه باشد. این جنایتی است که بنی عباس نسبت به اهل بیت(ع) کردند و رهبری می فرمایند که بنی امیه شخص اهل بیت را به شهادت رساندند و بنی عباس علاوه بر شخص، شخصیت را هم به نوعی از بین بردند و روایتی وارونه ارایه دادند به گونه ای که علی رغم اینکه بنی عباس منقرض شده اما برخی از ماحدین و منبریان نکاتی خلاف واقع بیان می کنند. رهبری می فرمایند که اگر اهل بیت(ع) اینگونه بودند و بدون مقاومت در برابر حکومت بودند، حکومت ها چه انگیزه ای داشتند که اینها را به شهادت برسانند!
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) تأکید کرد که همه ما وظیفه داریم روایتی را درست و واقعی از ائمه(ع) داشته باشیم و مبتنی بر اصل قرآنی باشد.
وی به تبیین مفهوم و راهبرد مقاومت پرداخت و عنوان کرد: راهبرد مقاومت سویه سلبی و ایجابی دارد و در آن یک عقلانیت نهفته است. ما مقاومت می کنیم که به نتیجه برسیم و آن برداشتن حکومت طاغوت است. حوادث تاریخی بسیاری از دوران اهل بیت(ع) نشان می دهد که ائمه(ع) یک به یک در این مسیر حرکت کردند و از مقاومت در برابر حکومت طاغوت دست برنداشتند.
یادآور می شود دبیر علمی این نشست حجت الاسلام سید محمد ریاضتی، دانشجوی دکتری فقه و روابط بین الملل دانشگاه باقرالعلوم(ع) بود.
نظر شما