به گزارش خبرگزاری حوزه، پس از رونمایی کتاب «معجزه دوم» که مرتبط به شناخت ابعاد مختلف و عمیق بسیج است، سردار مهدی کبیری پور جانشین سپاه علی بن ابیطالب(ع) استان قم و مولف کتاب «معجزه دوم» با حضور در خبرگزاری حوزه به تشریح چرایی تألیف و ابعاد مختلف این اثر پرداخت.
او درباره تفاوت کتاب معجزه دوم با دیگر آثار مرتبط با بسیج، می گوید: در حقیقت ویژگی این کتاب نسبت به کتب دیگری که در خصوص بسیج تالیف شده این است که کتاب های دیگر عناوین را به شکل موضوعی دسته بندی کردند و توصیفات را به شکل دسته بندی شده ارائه داده اند ولی ما به دنبال ارائه الگوی خاص نگاه مقام معظم رهبری بودیم تا ساحت ها و عرصه های فعالیت و شمولیت آن مشخص شود.
مولف کتاب «معجزه دوم»، شرط بسیجی بودن را صرفاً عضویت در بسیج ندانست و با ارائه تعریف جامع از بسیج و بسیجی بر این نکته مهم تاکید کرد که هر کسی با دغدغه برای انقلاب و کشور و مردم کار می کند در واقع در بسیج کار می کند. جایی که حرف پول و پست و جایگاه نیست، ولی افراد با حس مسئولیتی وارد جریانی می شوند، خواه حوزه علمی، صنعتی، فرهنگی و... باشد، خود بسیج است. در حقیقت هر کسی که با احساس مسئولیت به فکر کشور و انقلاب است روحیه بسیجی دارد.
مشروح مصاحبه با سردار کبیری پور را در ادامه ببینید و بخوانید:
فیلم مصاحبه سردار کبیری پور مؤلف کتاب «معجزه دوم»
حوزه/ کتاب های مختلفی پیرامون بسیج منتشر شده است. چه شد که به فکر تالیف اثری جدید در خصوص بسیج افتادید؟
بسم الله الرحمن الرحیم. حدود ده سال است که پیگیر و مشغول تحقیق پیرامون فرمایشات امامین انقلاب در موضوعات مختلف شامل مبانی انقلاب اسلامی و مباحث مختلف بودیم.
مقام معظم رهبری سال ۹۴ در جمع دانشجویان افسری دانشگاه امام حسین(ع) بر لزوم شناخت عمیق پاسداران از مبانی انقلاب اسلامی تاکید کردند و پس از این فرمایشات بود که با برخی از علاقه مندان این حوزه، به گردآوری و تحقیق روی این مباحث مشغول شدیم. به همین دلیل بود که از پنج سال پیش روی موضوع بسیج متمرکز شده ایم و تمرکز تحقیق ما به استخراج الگوی بسیج از دیدگاه و زاویه دید امامین انقلاب به پروژه اصلی این گروه مبدل شد. هرچه بیشتر تحقیق می کردیم این نکته برجسته تر شد که نگاه مقام معظم رهبری به خصوص پس از رهبری و زعامت نظام از زاویه و الگویی سخن و به میان می آورند که با نگاه رایج در حوزه بسیج متفاوت است. البته این تفاوت هم جدی است.
حوزه/ نتیجه این تغییر فاز پژوهشی چه بود؟
این نکته باعث شد که تحقیقات ما دقیق تر شود و روی این موضوع متمرکز شدیم که ابعاد نگاه ایشان به این مسأله چه بود و پس از استخراج منابع و فیش برداری ها «بسیج فراگیر» به کلید واژه اصلی ما مبدل شد.
پس از گردآوری و تحقیق روی فرمایشات مقام معظم رهبری از سال ۶۸ تا کنون روی این بحث کار شد و این بحث به اشکال مختلف در مراکز آموزشی سپاه و شهرستان های دیگر تدریس و ارایه شد و حتی به فرمانده کل سپاه و سازمان بسیج نیز ارایه شد و قرار شد که این تحقیق به یک کتاب مبدل شود تا همه علاقه مندان بسیج بتوانند از آن استفاده کنند.
حوزه/ همانگونه که در ابتدای گفت وگو هم عرض شد، کتب فراوانی در خصوص بسیج حتی با رویکرد بیانات رهبری معظم و امام راحل نوشته شده است، تازگی و نمود خاص کتاب «معجزه دوم» نسبت به کتابهای دیگر چیست که در این عرصه گام برداشتید؟
در حقیقت ویژگی این کتاب با کتب دیگری که در خصوص بسیج تالیف شده این است که کتاب های دیگر عناوین را به شکل موضوعی دسته بندی کردند و توصیفات را به شکل دسته بندی شده ارائه داده اند ولی ما به دنبال ارائه الگوی خاص نگاه مقام معظم رهبری بودیم تا ساحت ها و عرصه های فعالیت و شمولیت آن مشخص شود. ۸۰ درصد این کتاب از منابع فرمایشات رهبری معظم است. درست است که بخش هایی را با بیان مطالبی به اصل بحث ها دوخته ایم و الا استخوان بندی کتاب فرمایشات حضرت آقا است. دفتر رهبر معظم انقلاب نیز به شکل ویِژه این کتاب را بررسی کردند و توانستیم آن را به هفته بسیج برسانیم.
حوزه/ فصل بندی کتاب «معجزه دوم» چگونه است؟
فصل بندی کتاب بر اساس همین الگو است. این کتاب یک سخنرانی مبنایی دارد که ۶ آذرماه ۹۳ ایشان با مجمع عالی فرماندهان بسیج دیدار داشتند. ایشان در آن مراسم برای اولین بار این مدل را به شکل مبسوط توضیح دادند.
حضرت آقا در آن مراسم چند پرسش مطرح کردند و به این پرسش ها پاسخ دادند. این سخنرانی ایده اولیه را در ذهن ما ایجاد کرد و سپس محورهای بیانات معظم له را بسط دادیم و به قبل و بعد آنها ارجاع کردیم.
فصل اول کتاب فصل «از همه عزیزتر» است که این عبارت از حضرت امام(ره) است که ایشان بارها این جمله را بیان می کردند که اسلام از همه عزیزتر است. حضرت آقا نیز روی مسأله احساس مسئولیت الهی نسبت به اسلام تاکید داشتند و آن را پایه و اساس بسیج می دانستند.
فصل دوم نیز به نام «مجعزه دوم» است که ایشان این فرهنگ را به خوبی توضیح دادند که پایه های این فرهنگ چیست که بیان داشتند، احساس مسئولیت الهی و بصیرت پایه های اصلی این مسائل است. حتی کتاب طرح کلی که سخنرانی های سال ۱۳۵۳ ایشان را منعکس می کند نیز این امر را به خوبی بیان می کند. در بیانیه گام دوم نیز مسأله احساس مسئولیت کاملا مشهود است.
فصل سوم نیز مرتبط به بحثی است که مقام معظم رهبری به طرح ساحت های رسمی و غیر رسمی بسیج پرداختند که تفاوت اصلی کتاب معجزه دوم و این نگاه دقیقا در همین زمینه است.
فصل چهارم اصل بحث اصول ثابت و بخش رسمی است که عنوان قرآنی «أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِی السَّمَاءِ» را روی آن نهادیم. فرع بسیج، همان بخش غیر رسمی است.
فصل آخر نیز راهکارها و راه روشن است که از بیانیه گام دوم الگوبرداری شده است.
مدل سازی بسیج
حوزه/ مدلی که بسیج از خود به یادگار گذاشته و با آن مدل شناخته می شود چیست؟
خوشبختانه بسیج امروز به اشکال مختلف صادر شده ست نه به واسطه فعالیت مستقیم سازمان بسیج، بلکه به دلیل ماهیت درونی بسیج؛ هر کسی که برای صدور انقلاب کاری کرده در حقیقت مدل بسیج را صادر کرده است.
حضرت آقا فرمودند قالبی که انقلابی گری را به نمایش می گذارد بسیج است. بسیج قالب تحقق انقلاب اسلامی است.
اتفاقاً خلاء اصلی هم دقیقاً همینجا است. مردم تصور میکنند که سازمان بسیج و مقاومت است، ولی در منظومه فکری مقام معظم رهبری جهاد دانشگاهی، هلال احمر، هیئات، انجمن های اسلامی، مدارس و... نیز بسیج هستند.
هر کسی با دغدغه برای انقلاب و کشور و مردم کار می کند در واقع در بسیج کار می کند. جایی که حرف پول و پست و جایگاه نیست، ولی افراد با حس مسئولیتی وارد جریانی می شوند، خواه حوزه علمی، صنعتی، فرهنگی و... باشد، خود بسیج است. در حقیقت هر کسی که با احساس مسئولیت به فکر کشور و انقلاب است روحیه بسیجی دارد.
متاسفانه این نکته ها را کمتر بیان کرده ایم. اگر کسی عضو هلال احمر است و تصور نمی کند بسیجی است به خاطر این است که این الگو را کم گرفته ایم.
همین فرهنگ مهم است که باید روی آن تاکید کنیم. امسال نیز مقام معظم رهبری روی مسأله فرهنگ بسیج تاکید کردند. دانشمندان هسته ای و علمی ما خارج از فضای سازمانی بسیج کار کردند ولی با روحیه بسیجی فعالیت داشتند که کشور را به این قدرت رساندند. فرهنگ و مکتب بسیج است که باید مورد توجه واقع شود.
امروزه شاهد هستیم که حزب الله با فرهنگ بسیج، حزب الله شد، حماس به خاطر تخلق بیشترش به بسیج توانست طوفان الاقصی را ایجاد کند. حشدالشعی و انصارالله یمن با تاسی ار روحیه بسیجی به این حماسه های عظیم دست می زنند. همین دانشجویانی که در غرب اعتراض کردند به اسرائیل به فرمایش مقام معظم رهبری در سوی درست تاریخ ایستادند نیز با تاسی از روحیه احساس مسئولیت و فرهنگ بسیج به این میدان وارد شدند.
بسیج در گام دوم انقلاب/ بسیج تک ساحتی مانع جدی توسعه فرهنگ بسیج
حوزه/ بسیج گام دوم انقلاب اسلامی را چگونه می بینید؟
بسیج امروز در عرصه های بسیار فعال است، ولی یک مانع بزرگ و جدی در سر راه فعالیت های خود دارد. در واقع اگر بسیج بخواهد وارد فاز گام دوم شود باید این مانع را بردارد. این مانع، نوع نگاه به بسیج است. امروز نگاه متولیان بسیج تک ساحتی است که ناظر به قوانین دستورالعمل ها و ابلاغیات بخش رسمی است که نمی تواند به ساحت غیر محسوس که همان محصول است برسد.
بیانیه گام دوم به ما می گوید که باید نگاهی دو ساحتی داشته باشیم. یعنی نگاه و ساحت عامتر را مدنظر قرار دهیم. یعنی از تشکیل ظروف مرتبط استقبال کنیم. بسیج ظرف مادری به عنوان پایگاه دارد که باید ظروف مرتبط را فعال کند از جمله هیئت، هلال احمر، دارالقرآن، رسانه، موسسه هنری و...، همه این ها با الگوی بسیجی ایجاد می شود ولی چرا افرادی که در این جایگاه ها کار می کنند چنین حسی را ندارند؟ چون همه حس میکنند بسیجی با عضویت حاصل میشود.
سخن پایانی
در کتاب «معجزه دوم» تنها دنبال بیان این مطلب هستیم که هر کسی دغدغه دین و انقلاب را دارد بسیجی است. اگر مادری دغدغه پرورش فرزندی در جمع یاران امام زمان(عج) را دارد یک بسیجی است.
اگر روحیه بسیجی را در همه آحاد جا بیندازیم تعداد بسیجیان به مراتب بیشتر می شود.
رهبری معظم می فرمایند دغدغه من گسترش فرهنگ بسیج است. یک کلمه پیدا نمی کنید که ایشان بیان کنند سازمان بسیج را گسترش دهید، ولی مکرر می فرمایند اگر روحیه بسیجی فراگیر شود همه موانع را پشت سر می گذاریم؛ بنابراین اگر فرهنگ بسیج را گسترش دهیم این کشور بیمه می شود.
در پایان باید بگوییم که نیازمند تغییر نگاه هستیم که با نوشتن و ابلاغ حل نمیشود. باید از نگاه تک ساحته به بسیج به نگاه دو ساحتی برسیم.
انتهای پیام
نظر شما