دوشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۰
نیم نگاهی به زندگی مفسّر برجسته و عالم نامدار شیعه در شبه‌قاره

حوزه/ عالم برجسته شبه قاره هند و پاکستان، مفسر قرآن ، آیت‌ الله شیخ محسن علی نجفی، از علمای برجسته پاکستانی بود که عمر شریف خود را در فراگیری و تبیین و نشر معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام سپری کرد .

به گزارش گروه ترجمه خبرگزاری «حوزه» آیت الله محسن علی نجفی (۱۹۴۳-۲۰۲۴ میلادی)، عالم برجسته دینی، مفسر، مؤلف و مترجم برجسته ای است که چندین مدرسه دینی را تأسیس کرد. وی همچنین بنیانگذار سیستم آموزشی اسوه و دانشکده های خصوصی متعددی نیز است و خدمات فراوانی برای شیعیان پاکستان انجام داده است. حوزه علمیه جامعة الکوثر، شبکه تلویزیونی هادی از خدمات ارزنده وی می باشد.

زندگی‌ نامه آیت‌ الله محسن علی نجفی در ذیل است:

آیت الله محسن‌ علی نجفی در سال ۱۹۴۳م در ۶۰ کیلومتری اِسکَردُو بَلْتِسْتان پاکستان در ناحیه کَهرمَنگ در روستایی به نام مَنتُوکهه به‌دنیا آمد. پدرش حسین جان از علمای آن منطقه بود. محسن نجفی تحصیلات ابتدایی را نزد پدرش حسین جان شروع کرد. در سن ۱۴ سالگی پدرش از دنیا رفت و بعد از وفات او نزد یکی از عالمان روستای خود به‌نام سید احمد موسوی ادامه تحصیل داد. در سال ۱۹۶۳م محسن نجفی در مدرسه مشارع العلوم سنده مشغول به تحصیل شد و در یک سال علاوه بر دروس حوزه زبان اردو را هم فرا گرفت. بعد از آن به طرف پنجاب سفر کرد و در دارالعلوم جعفریه خوشاب به شاگردی مولانا محمد حسین درآمد. نجفی برای ادامه تحصیل به جامعة المنتظر لاهور مراجعه کرد و نزد اساتیدی چون حسین بخش جارا، صفدر حسین نجفی کسب فیض کرد. در سال ۱۹۶۷م برای تحصیلات عالی به حوزه علمیه نجف رفت و نزد آیت‌الله خوئی و شهید باقر الصدر و دیگر اساتید آن حوزه علمیه به تحصیل علوم دینی پرداخت.

بعد از روی کار آمدن دولت بعث در عراق و فشار بر مراکز دینی، عراق را به مقصد پاکستان ترک کرد و در اسلام‌آباد مستقر شد و همان‌جا مدرسه‌ای به نام جامعه اهل البیت تأسیس کرد.

آیت الله محسن‌ علی نجفی از سال ۱۹۷۴م که از حوزه علمیه نجف به پاکستان بازگشت و مشغول تدریس فقه، اصول، تفسیر قرآن، فلسفه، کلام و اخلاق شد.

این عالم برجسته پاکستانی همچنین نمایندگی آیت‌الله سیستانی در پاکستان و ریاست شورای عالی مجمع اهل بیت(ع) پاکستان را بر عهده داشت.

وفات

آیت الله محسن نجفی در ۱۹ دی سال ۱۴۰۲ش در پاکستان درگذشت و در جامعة الکوثر اسلام آباد به خاک سپرده شد. بمناسبت ارتحال محسن علی نجفی، برخی از مراجع تقلید بویژه آیت الله العظمی خامنه‌ای آیت الله العظمی سیستانی و آیت الله العظمی بشیر نجفی تسلیت گفتند.

آیت الله محسن‌علی نجفی، کتاب‌های متعددی به زبان عربی و اردو نگارش و منتشر کرد که بعضی از آنها به شرح ذیل است:

الکوثر فی التفسیر القرآن: یک تفسیر روان و ساده در زبان اردو است که مشتمل بر ۱۰ جلد است. در این تفسیر ابتدای آیات را ترجمه کرده، سپس به شرح الفاظ پرداخته و در آخر به شأن نزول و مسائل اخلاقی و عقیدتی پرداخته است.

بلاغ القرآن: ترجمه و حاشیه بر قرآن به زبان اردو

النھج السوی فی معنی المولی والولی (به زبان عربی)

دراسات الایداولوجیة المقارنة (به زبان عربی)

تصور اسلامی محنت (به زبان اردو)

فلسفه نماز (به زبان اردو)

راهنماء اصول برای تنظیمی انقلاب و انقلابی تنظیم (به زبان اردو)

تلخیص المنطق للعلامة المظفر (به زبان عربی)

تلخیص المعانی للتفتازانی (به زبان عربی)

تدوین و تحفظ قرآن (به زبان عربی)

فلسفه اسلامی و مارکسیسم (به زبان اردو)

و چندین مقالات علمی که در مجلات محلی و بین‌المللی چاپ شده‌اند.

ترجمه‌ها

نجفی، کتاب‌هایی را به زبان اردو ترجمه کرده است:

اقتصاد اسلامی

نگاه محققانه بر انقلاب حسین

دوستی از نگاه معصومین.

نیم نگاهی به زندگی مفسّر برجسته و عالم نامدار شیعه در شبه‌قاره
تالیف محسن‌علی نجفی بزبان عربی

خدمات علمی و فرهنگی

نیم نگاهی به زندگی مفسّر برجسته و عالم نامدار شیعه در شبه‌قاره
جامعه الکوثر اسلام آباد

مدارس اهل‌بیت: مجموعه‌ای از مدارس در سراسر پاکستان که به مدیریت آیت الله محسن‌علی نجفی فعالیت می‌کرد و تعداد آنها به ۲۷ مدرسه می‌رسد. از بین آن‌ها ۱۸ تا برای آقایان و ۹ تا برای خواهران اختصاص دارد و مهم‌ترین اینها جامعه اهل بیت و جامعة الکوثر می‌باشد که در پایتخت پاکستان واقع است. جامعة الکوثر علاوه بر تدریس لمعتین، رسائل، مکاسب، کفایتین و درس خارج از امکانات تحصیلات آکادمی نیز برخوردار است.

سیستم آموزشی اسوه پاکستان: این اداره یکی از شاخه‌های جابر بن حیان ٹرسٹ است که تحت نظارت محسن نجفی اداره می‌شد و از سال ۱۹۹۴م در مناطق مختلف پاکستان در حال فعالیت هستند. در این سیستم، ۱۲ دانشکده، ۴ دانشکده هنر، ۲ دانشکده‌های پیراپزشکی، ۱ دانشکده IGSC و ۵۸ مدارس عصری (از ابتدایی تا دیپلم) فعال هستند۔ مهم‌ترین آنان دانشکده اسوه اسلام‌آباد، دبیرستان و مدرسه حفظ قرآن بنت‌الهدی سکردو، و دانشکده کوثر اسلام‌آباد برای خواهران هستند.

خدمات اجتماعی

آیت الله محسن‌علی نجفی در کنار خدمات علمی، به خدمات مختلف اجتماعی و رفاهی نیز پرداخته است که ساخت حسینیه‌ها و مساجد، شبکه تلویزیونی هادی تی‌وی، پروژه‌های مسکونی برای یتیمان و فقرا،[۲۶] بنیاد حسینی برای کمک به زلزله‌زدگان و سیل‌زدگان، کمک به ازدواج نیازمندان، بهداشت عمومی و آب‌رسانی به مناطق محروم از خدمات رفاهی اجتماعی او است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha