به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، نشست علمی مدرسه فجرانه با موضوع «نظریههای تفسیری مرحوم امام خمینی(ره)» به میزبانی مدرسه علمیه امام محمدباقر(ع) برگزار شد.
در این نشست، حجتالاسلام محمدباقر تقوی، با اشاره به اهمیت آشنایی طلاب پایه یک با مبانی تفسیری امام خمینی(ره)، اظهار داشت: تفسیر قرآن توسط امام خمینی(ره) از سبکی منحصر به فرد برخوردار است که میتواند نگاه طلاب به معارف قرآن را عمق بیشتری بخشد.
وی با تأکید بر اهمیت شناخت نظریات تفسیری امام خمینی(ره) افزود: امام راحل نظریهای جامع در باب حقیقت قرآن ارائه دادهاند، ایشان قرآن را در عالم ناسوت همان مصحف ظاهری میدانند، درحالیکه در عالم ملکوت آن را حقیقت نوریهای میشمردند که با وجود مبارک پیامبر اکرم(ص) تجلی یافته است، این نگاه عمیق، قرآن را فراتر از متن، به عنوان یک حقیقت زنده و جاری مطرح میکند. از همین منظراست که حضرت علی(ع) خود را قرآن ناطق معرفی میکنند، انسانی که قرآن در او متجلی شده است.
حجتالاسلام تقوی با اشاره به منابع اصلی امام خمینی (ره) در تفسیر قرآن، این منابع را چهار مورد اصلی معرفی کرد و یادآور شد: امام از روش «تفسیر قرآن به قرآن» بهره میبردند و با تفسیر آیه به آیه، ارتباط میان آیات را برجسته کرده و حقایق جدیدی را آشکار میکردند، همچنین استفاده از احادیث اهلبیت(ع) بهعنوان شرحکنندگان حقیقی قرآن، از جایگاه ویژهای در تفسیر ایشان برخوردار بوده است.
وی نقش علوم عقلی مانند منطق، فلسفه و استدلال عقلی را نیز در تفاسیر امام خمینی(ره) کلیدی دانست و به بهرهگیری ایشان از ادراکات باطنی بهعنوان یک نگاه عرفانی به قرآن اشاره کرد.
استاد حوزه علمیه خراسان، تصریح کرد: سبک تفسیری امام خمینی(ره) که در آثار مختلفی همچون کتابهای «شرح دعای سحر»، «آداب الصلاة»، «سرّ الصلاة» و همچنین در برخی آثار فقهی و سخنرانیهای ایشان دیده میشود، ترکیبی از رویکردهای عرفانی، فلسفی، فقهی و عقلی است، این جامعیت، تفسیر ایشان را شاخص و متمایز از دیگر سبکها ساخته است.
وی از طلاب خواست تا با مطالعه دیدگاههای امام خمینی(ره) در حوزه تفسیر، ضمن بهرهگیری از این نگاه عمیق و وحدانی، به فهمی جامعتر از آیات قرآن دست یابند.
انتهای پیام. /
نظر شما