به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین عباس ابراهیمی در کرسی آزاداندیشی «وضعیتشناسی عفاف و حجاب در جمهوری اسلامی ایران» که به همت پژوهشکده انوار طاها و با همکاری کمیته کرسیهای آزاداندیشی حوزه علمیه قم و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، در سالن همایش دبیرخانه انجمن های علمی حوزه علمیه قم برگزار شد، عنوان کرد: حجاب یک رویه تمدنی است. حجاب همانند کوه یخی است که بخش عمده آن زیر آب است که اگر به آن بخش توجه نداشته باشیم نمیتوانیم به درستی تحلیل کنیم.
وی با بیان اینکه باید عوامل مختلف مؤثری که وجود دارد را بررسی کنیم، ادامه داد: وقتی توسعه شهری قم به عنوان ام القری بر اساس نگاه تمدنی غرب باشد و هر روز شاهد افزایش مالها و فروشگاههایی باشیم که کارکرد آنها برای به نمایش گذاشتم بدن است بدیهی است کار حداکثری شما تذکر به حجاب میشود.
دبیر شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: غرب دوران مدرن و پسامدرن را پشت سر گذاشتند و آن را تحلیل کردند. ما در برخی از بخشها در حال پیمودن همان مسیر آنها هستیم.
دشمن در مسئله حجاب با جنگ ترکیبی وارد شده است
حجتالاسلام والمسلمین رحمان زارع عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اراک هم در این نشست عنوان کرد: امروزه بسیاری از پایان نامهها و رسالههایی که نگارش میشود فقط برای اخذ مدرک است و کاربردی نیست، در حالی که مشکل اساسی ما در کشور علوم انسانی است. باید بررسی صورت شود چند درصد رسالهها و پژوهشها کاربردی است.
وی بیان کرد: دین اسلام همواره به عقل و اندیشیدن ارجاع میدهد. خداوند در آیه ۱۰۰ سوره مائده میفرماید: «قُلْ لَا یَسْتَوِی الْخَبِیثُ وَالطَّیِّبُ؛ هرگز مردم پاک و ناپاک یکسان نخواهند بود.»
عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اراک گفت: امروزه در دست فرزندان همه اقشار جامعه شاهد گوشیهای تلفن همراه هستیم که در آن پلتفرمهایی فعالیت میکنند که خلاف مبانی دینی بر روی ذهن و فکر فرزندان ما کار میکنند. در این شرایط باید حکمرانی فضای مجازی وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه در مسئله حجاب به جای اینکه مسئله را ریشه یابی کنیم در پازلی که دشمن تعریف کرده است بازی میکنیم، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در مورد حجاب همواره فرمودند که فرهنگ غرب را برای نسل جدید تبیین کنید که آنها در چه چالشی گرفتار هستند و چگونه نسلشان روبه افول است.
حجتالاسلام والمسلمین زارع اضافه کرد: آزادی جنسی در غرب باعث کاهش ازدواج، افزایش هم باشی (ازدواج سفید)، افزایش فرزندان خارج از چارچوب خانواده و... شد که همه این همه به ضرر زنان جامعه است.
وی ادامه داد: میتوانیم با محدودیت پوشش محدودیت در روابط هم داشته باشیم اما زمانی که در پوشش محدودیت نداشته باشیم نمیتوانیم در روابط نیز محدودیت نداشته باشیم. جوانان قائل به آزادی پوشش هستند اما آزادی روابط را قبول ندارند و باید این مسئله برای آنان تبیین شود که این دو همراه هم هستند.
استاد دانشگاه با اشاره به نقش سلبریتی در مسئله حجاب گفت: فیلمها سریالهایی ساخته شده که نقش اول آن را بانوان با حجاب دارند و این در حالی است که این سلبریتی در زندگی واقعی سبک زندگی غربی دارد و فرهنگ غربی و برهنگی را ترویج میکند. این مسئله باعث میشود که به عملکرد نظام برچسب دورو بودن زده شود. کسانی که به واسطه نظام جمهوری اسلامی شهرت پیدا کردند به نظام لگد میزنند. مسئله حجاب را باید از این زاویه بررسی کرد.
وی افزود: گاهی این سؤال پیش میآید اگر امر بین اینکه اصل نظام اسلامی باقی بماند یا اینکه مسئله حجاب را محکم بگیریم و نظام اسلامی به سمت زوال حرکت کند باشد، چگونه باید عمل کنیم؛ این مسئله باید به صورت فقهی بررسی شود و به این تعارض پاسخ داده شود.
حجتالاسلام والمسلمین زارع بیان کرد: دشمن در مسئله حجاب با جنگ ترکیبی وارد شده است. سوریه ارتش داشت اما به واسطه جنگ ترکیبی دشمن سقوط کرد به همین خاطر باید به این مسئله توجه ویژه کرد.
از غیرت مردانه غافل شدیم
در ادامه دکتر حسن نجفی مدیر گروه علوم تربیتی دانشگاه ادیان و مذاهب هم عنوان کرد: تشویق زنان به مسئله حجاب بدون توجه به غیرتمندی مردان نتیجه نمیدهد.
وی با بیان اینکه نباید حجاب را محدود به یک نوع کنیم، اظهار کرد: آخرین سازههای روانشناسی به سمت خود را دوست داشتن و خود را نزد خدا عزیز کرد میرود. به جای اینکه رفتار از بالا به پایین داشته باشیم از پایین به بالا ببریم و از مسئله کرامت داشتن انسان وارد شویم.
کار رسانه ای درستی در زمینه حجاب نداریم
حجتالاسلاموالمسلمین سلمان رئوفی صدر نیز در این نشست عنوان کرد: حجاب آیینه عفاف است. کسی با حجاب کامل نیز میتواند عفاف را زیر سؤال ببرد.
وی ادامه داد: این پژوهش بخشی از یک کتاب است که مسائلی مانند تأثیر پلتفرمها در حجاب پیشینه حجاب در ایران و امپراطوریهای ایران، حجاب در دین زرتشت و... در آن مطرح میشود. حجاب ابعاد مختلف رسانهای، نخبگانی، درونی، بیرونی و.. داریم که هر کدام راهکارهای خود را دارند و بررسی هر یک از ابعاد نیاز به پژوهشی جداگانه دارد.
استاد حوزه یادآور شد: در مسئله حجاب به جای اینکه شبکههای فساد را از بین ببریم از همه دستورالعمل و وظایفی که برای حجاب وجود دارد عبور میکنیم و به مرحله آخر عمل میکنیم و نیروی انتظامی با افرادی که شاید تحت تأثیر احساس هستند برخورد میکند در حالی که باید از ریشه و با مرکز اصلی مقابله کرد.
حجتالاسلام والمسلمین رئوفی صدر با بیان اینکه هنوز کار رسانهای درست و تاثیر گذاری که با هنر رسانه انجام شده باشد نداریم، تاکید کرد: جمهوری اسلامی بین دو راهی حجاب و بقای حکومت قرار نخواهد گرفت. زیرا حتی برای افراد بی حجاب نیز این دوگانگی وجود ندارد چون برخی آنها نتیجه رفتارهای احساسی هستند.
لزوم تفکیک بین عفاف، پوشش و حجاب در مباحث علمی
حجت الاسلام والمسلمین هاشمی هم در ادامه این نشست با بیان اینکه برهنگی پروژه شیطان است، عنوان کرد: بر اساس آیات ۱۱ به بعد سوره اعراف، همت شیطان بر برهنگی انسان و همت خداوند بر پوشیدگی انسان است. باید تبیین شود که پوشیدگی ارزش است یا برهنگی؟
استاد حوزه ادامه داد: باید بررسی شود که حجاب ارزش انسانی است یا مسئلهای فرهنگی بر پایه فرهنگها و آموزش است. حجاب میوه شناخت است و به جنبههای حق الهی آن توجه کمتری شده است.
وی با اشاره به اینکه حجاب نیاز به الزام اجتماعی دارد یا التزام اجتماعی، گفت: رفتارهای اجتماعی را نمیتوان با قانون و الزام اجتماعی به جامعه تحمیل کرد البته رفتارهای اجتماعی قانون بردار است و میتوان با قانون آن را هدایت کرد؛ اما نگاه قانونی از بالا به پایین و سیاستگذاری های این گونه جواب نداده و نمیدهد؛ زیرا نشان میدهد که صورت مسئله به درستی فهم نشده است
استاد حوزه اظهار کرد: مسئله حجاب مهم است و نباید تقلیل داد، اما مسئله ما حجاب نیست و دشمن حجاب را مسئله اصلی کشور کرده است در حالی که مسئله اصلی مردم اقتصاد و معیشت است. تا ما درست مسئله را نفهمیم دشمن دست بر نمیدارد.
حجت الاسلام و المسلمین هاشمی با بیان اینکه در بحثهای علمی تفکیک بین عفاف، پوشش و حجاب ضرورت است، بیان کرد: جامعه یک وجود زنده است که احساس دارد، واکنش نشان میدهد، رشد میکند و میمیرد. این سخن قران است که میفرماید سرنوشت جمعی جامعه مهم است.
وی با بیان اینکه در مسائل فرهنگی باید به جامعه توجه کرد، یادآور شد فرهنگ، دستوری نیست و بلکه عالمانه، عاقلانه، جمعی و مسئله محور است به همین خاطر نیاز به مهندسی، هدفگذاری، دغدغه، بودجه، فرصت، طرح و برنامه، اولویت بندی، مسئله محوری، فهم درست و اتاق فکر دارد.
این پژوهشگر گفت: برای مسائل فرهنگی نیازمند اتفاق فکر هستیم تا مسائل را شناسایی کند و حتی آینده پژوهی و پیش بینی کند و برای آن برنامه داشته باشد. متاسفانه در همه مسائل مدافعانه رفتار میکنیم و تا اتفاقی نیفتد اقدامی انجام نمیدهیم.
وی با بیان اینکه کار فرهنگی از آموزش و پرورش شروع شود، تاکید کرد: نقش رسانه و حاکمیت در فرهنگ بی بدیل است. باید دانشجویان را وارد بخشهای فرهنگی مانند انجمنها، هیئات و... کنیم و برای این امر از فرصت راهیان نور، اعتکاف و... استفاده کنیم.
استاد حوزه با تاکید بر اینکه از نقش غیرت مردانه غافل شدهایم، گفت: حضرت علی (ع) میفرماید: «زنانتان در گذرگاهها با مردان برخورد میکنند آیا غیرت ندارید؟». غیرت در ادبیات دینی نقش مهمی دارد. خداوند میفرماید: «قُلْ لِأَزْوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ» منظور از نسا المومنین، زنان مردانی است که مومن هستند و در این جا مرد موضوعیت دارد.
حجت الاسلام و المسلمین هاشمی یادآور شد: در مسئله حجاب باید مراقب دو قطبی شدن جامعه باشیم و به تزاحمها و اهم ومهم توجه کنیم.
رونمایی از دانشنمای حجاب
در پایان این نشست از دانشنمای حجاب (تحقیق و تنظیم پژوهشگران پژوهشکده انوار طاها) رونمایی شد و علاقه مندان میتوانند برای دریافت آن اینجا را کلیک کنند.
این دانشنامه شامل یک کتاب ۲۵۰ صفحهای و محتوای چند رسانهای شامل ۵۰۰ اسلاید میشود که محتوای کمک آموزشی جامع و مطلوبی برای تدریس معلمان، مبلغان و اساتید دانشگاهها است.
فیلم | معرفی دانشنمای حجاب
انتهای پیام
نظر شما