به گزارش خبرگزاری حوزه، بیست و سوم دی ماه، سالروز رحلت عالم ربانی و استاد اخلاق حوزه، آیت الله مجتهدی تهرانی است که در این مطلب به بازخوانی داستان طلبه شدن این استاد والامقام خواهیم پرداخت:
آیت الله مجتهدی تهرانی در سن ۱۹ سالگی به کسوت روحانیت در آمدند و قبل از آن در بازار تهران مشغول به کار بودند و پدر ایشان یعنی مرحوم محمد باقر راضی نبودند که فرزندشان طلبه شود؛ ولی بر اثر عشق و علاقه زیادی که جناب استاد به علم و دانش داشتند به سوی طلبگی روی آوردند
با توجه به مخالفت پدر، سالها با عُسرت و سختی زیادی، در لباس روحانیت به تحصیل علم پرداختند (زیرا در آن زمان آیت الله مجتهدی تهرانی از مرحوم آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی ـ رحمه الله ـ تقلید میکردند و ایشان رضایت پدر را در ادامه تحصیل شرط نمیدانستند) و بعد از سالها نه تنها پدر راضی شدند بلکه بر وجود چنین فرزندی در نزد خویشان و نزدیکان و در اجتماع افتخار میکردند.
آیتالله احمد مجتهدی تهرانی درباره طلبه شدن خود گفته است:
یادم میآید وقتی تازه طلبه شده بودم موهای سرم را کوتاه کرده بودم و محاسنم را گذاشته بودم.
وقتی که به خانه رفتم، دایی من، لب و لوچهاش را آویزان کرد و با اشاره به من گفت این چه قیافهای است که برای خودت درست کردهای؟ و پدرم به من گفت: من ندارم خرج تو را بدهم و حتی دیگران میگفتند از خر شیطان بیا پایین و طلبگی را رها کن و چون دوست داشتم طلبگی را، لذا رها نکردم و روی همین اصل بود که پدرم مدتی با من قهر کرد؛ ولی این موارد ذرهای در من اثر نکرد و استقامت میکردم.
مهم این است که استقامت داشته باشی اگر استقامت کنی ملائکه هم بر تو نازل میشوند: انالذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه ان لاتخافوا و لاتحزنوا.
بعضی اصلا نمیگذارند فرزندشان طلبه شود. آیت الله حاج شیخ محمد تقی بروجردی وقتی که پدرشان فوت کرد او را در خواب دیدند، پدرشان گفت: ما هنوز در این عالم گرفتاریم زیرا در اوائل طلبگی تو نمیگذاشتم به حوزه بروی و سخت میگرفتیم و این در حالی بود که ایشان مجتهد شده بود.
چرا بعضی پدر و مادرها این طورند. نقل میکنند که اهل علمی، به فرزندش گفته بود اگر طلبه شوی تو را عاق میکنم. اینها جواب خدا و پیغمبر را چه میدهند این وقایع و روایتها را برای این پدر و مادرها بگوئید تا قدری بیدار شوند و شما به خاطر این سختگیریها و توهینها هیچ ناراحت نباشید و بدانید که برترین اعمال سختترین آنهاست.
در جلسه ای که شورای مدرّسین حوزه علمیّه قم، با حضرت آیت الله العظمی امام خمینی ـ رحمه الله علیه ـ داشتند، امام از وضع آینده حوزه ها اظهار نگرانی کردند. آیت الله العظمی صافی گلپایگانی ـ حفظه الله ـ به ایشان عرض کردند: که در تهران هم مدرسه ای هست که اگر در آینده مجتهدی گلپایگانی بیرون بیاید از آن جاست. امام فرموده بودند: میدانم، میدانم.
شخصی از حضرت امام استفتاء کرد که: پسرم دیپلم گرفته است و میخواهم او را به حوزه علمیّه بفرستم. کدام حوزه خوب است؟ امام فرمودند: حوزه آقای مجتهدی.
رهبر معظّم انقلاب حضرت آیت الله العظمی خامنه ای ـ حفظه الله ـ فرمودند: اگر مدرسه علمیّه ایشان نبود، متحیّر بودم فرزندانم را به کجا بفرستم.
رهبر معظّم انقلاب در دیدار با طلاّب و اساتید مدرسه علمیّه آیت الله مجتهدی فرمودند: «از سال ها پیش خیلی مایل بودم که یک وقت به مدرسه شما و این حوزه گرمی که در تهران بر خلاف معمول به حمدالله با همّت بلندی به وجود آمده، خودم بیایم و از نزدیک آن جا را ببینم، امّا امروز به حمدالله این توفیق را پیدا کردیم که شما به این جا تشریف بیاورید و از نزدیک زیارت تان کنم، مدرسه ایشان را پیش از انقلاب میشناختم و نام و آوازه این مدرسه را شنیده بودم، ایشان همّت کردند و در تهران یک حوزه علمیّه واقعی و جدّی تشکیل دادند، این چیز خیلی کمیاب و کم نظیری بوده است.
عشق و علاقه ایشان به این کار و تلاش مخلصانه ای که انجام دادند، کمک الهی را جلب کرد و ایشان توانستند این کار را انجام دهند، این مدرسه به حمدالله برکاتی هم داشته است، از سال های متمادی فضلای برجسته و علمای محترمی از همین کانونِ بنا شده بر عشق و همّت و تلاش و اخلاص بیرون آمده اند و در نقاط مختلف مشغول انجام وظیفه اند، این را باید قدر بدانیم.»
آیت الله العظمی وحید خراسانی ـ حفظه الله ـ فرمودند: در مدرسه ایشان، انسان، تربیت میشود.
آیت الله العظمی فاضل لنکرانی ـ رحمه الله ـ در جواب سؤالی که در کدام حوزه برویم درس بخوانیم، فرمودند: به حوزه آقای مجتهدی.
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی ـ حفظه الله ـ فرمودند: ما برای طلاّب ایشان احترام خاصّی قائل هستیم.
آیت الله العظمی جوادی آملی ـ حفظه الله ـ در جواب شخصی که پرسیدند: در تهران به درس اخلاق چه کسی برویم، فرمودند: به درس اخلاق آقای مجتهدی بروید.
آیت الله العظمی مرعشی نجفی ـ رحمه الله ـ در جواب سؤال طلاّبِ حوزه آیت الله مجتهدی، که موعظه خواسته بودند فرمودند: بروید کارهای آقای مجتهدی را نگاه کنید، همه اش موعظه است.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی ـ حفظه الله ـ فرمودند: طلاّبی که در محضر حاج آقا مجتهدی هستند، نَفَس ایشان (و مراقبت های دائمی از درس و اخلاق طلاّب)، آن ها را عاقبت به خیر میکند.
منابع:
مدیریت حوزه علمیه تهران
پرسمان دانشگاهیان
نظر شما