خبرگزاری حوزه / رهبر معظم انقلاب در دیدار مردم قم مقابله با جنگ تبلیغاتی امروز دشمن را یک کار اساسی دانستند و تأکید کردند: «امروز کار اساسی، کار مهم برای دستگاههای تبلیغاتی ما، برای دستگاههای فرهنگی ما، تبلیغات ما، وزارت ارشاد ما، صداوسیمای ما، فعّالان فضای مجازی ما، این است که پردهی توهّم اقتدار دشمن را پاره کنند، بشکنند، نگذارند تبلیغات دشمن بر روی افکار عمومی اثر کند.»
به همین مناسبت خبرگزاری حوزه در گفتوگو با آیتالله محسن فقیهی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به بررسی راهکارهای مقابله با جنگ تبلیغاتی دشمنان و ترویج امید در جامعه پرداخته است که آن را در ادامه میخوانید:
رهبر انقلاب اخیراً فرمودند کار اساسی دستگاههای تبلیغاتی ما این است که پردهی توهّم اقتدار دشمن را پاره کنند، بشکنند و نگذارند تبلیغات دشمن بر روی افکار عمومی اثر کند. به نظر شما چرا این موضوع تا این حد اهمیت دارد؟
در دنیای امروز، جنگها فقط به جنگ نظامی خلاصه نمیشوند. دشمنان ملّتها با استفاده از رسانهها و ابزارهای تبلیغاتی سعی میکنند افکار عمومی جوامع را تحت تأثیر قرار دهند و به اهداف شوم خود دست پیدا کنند. آنها با بزرگنمایی قدرت خود و ایجاد ترس و ناامیدی در بدنه ملّتها سعی در تضعیف روحیه مردم و در نتیجه ناکارآمد نشان دادن حکومتهای مستقل حاکم بر مردم را دارند.
این کار نسبت به انقلاب اسلامی ما که دست مستکبران را از منافع مردم و کشور قطع کرد و مردم را از زیر یوغ آنها بیرون آورد، بسیار قویتر و پر رنگتر است؛ به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب این موضوع را تا این حد مهم میدانند و در اوضاع و شرایط امروزی این نکته را محور بیانات خود قرار میدهند. ما هم باید در سخنرانیها، درسها، نوشتنها و جلسات خود به این نکته اشاره کنیم تا به یک گفتمان تبدیل شود؛ «گفتمان امید و مبارزه با نومیدی» تنها راه پیروزی ملّتها است. اصلاً امیددادن و ایجاد روحیهی امید، سنّتی الهی است و ناامید کردن مردم و تکیه بر گفتمان «نمیتوانیم» سخن و عمل شیطان و حرکت در مسیر تبلیغات دشمن است، چراکه خداوند متعال فرموده است: «الشَّیطانُ یَعِدُکُمُ الفَقرَ وَیَأمُرُکُم بِالفَحشاءِ وَاللَّهُ یَعِدُکُم مَغفِرَةً مِنهُ وَفَضلًا وَاللَّهُ واسِعٌ عَلیمٌ» پس هر سخنی و هر فردی که مردم را ناامید کند، در عمل تابع شیطان است و هر شخص و سخنی که مردم را امیدوار کند تا در نتیجه، روحیه نشاط و فعالیت و جهادیگری زنده شود و جامعه به سوی پیشرفت و ترقی حرکت کند، پیروی از اوامر و دستورات خداوند متعال نموده است.
نکات مهمّ این توصیه رهبری معظم انقلاب به مردم و مسئولان چیست؟
در همین فقره از عبارت مقام معظم رهبری نکات مهمی وجود دارد که به برخی از آنها اشاره خواهم کرد. نکته نخست اینکه دشمن همواره درصدد بزرگنمایی اقتدار خود است؛ او با ابزار گوناگون به جوامع دنیا و جامعه اسلامی ما القا میکند که از نظر نظامی، سیاسی، اقتصادی و پیشرفتهای مختلف در اوج است، در حالیکه در بسیاری از موارد واقعاً چیزی جز توهّم نیست. شما اگر امروز نگاهی به برخی ابرقدرتها و زورگویان عالم بیندازید متوجه می شوید که در بسیاری از آنچه گفتیم دشمن دارای اشکالات اساسی است و حتی از مقابله با ملت هایی مثل غزه و یمن هم درمانده و عاجز است.
پس اولین نکته، لزوم تبیین این موضوع است که دشمن با اینکه اقتدار در ابعاد گوناگون ندارد، ولی با استفاده از ابزار تبلیغاتی این توهم اقتدار را اقتدار معرفی میکند و ملتها را در برابر این اقتدار توهمی، به ناامیدی و یأس میکشاند.
دومین نکتهای که رهبری عزیز انقلاب در این سخنان فرمودند اینکه نباید گذاشت این تبلیغات بر روی افکار عمومی تأثیر بگذارد. به هر حال دشمن ساکت و بیکار نمینشیند و لحظه به لحظه در حال نقشهکشی و توطئه علیه ملت ماست و نباید از او غافل شد.
امیرالمؤمنین علی علیهالسلام فرمود: «مَن نامَ لَم یُنَمْ عَنهُ» گمان نکنید که دشمن وقتی شما غافلید یا کاری نمیکنید او هم بیکار مینشیند، نخیر، او دائماً در حال برنامهریزی برای ضربه به شماست. او نمیتواند ببیند ملتی بزرگ مانند ایران مستقل و روی پای خود در حال پیشرفت در همه جوانب است؛ دشمن دوست دارد ملت ها همه مستعمره و برده او باشند و منافع ملتها در خدمت آنها باشد.
در مقابلِ دشمنی که اینطور شبانهروز کار میکند نباید گذاشت این توطئهها و القای یأس و نومیدیها روی افکار عمومی تأثیر بگذارد. نباید گذاشت اقتدار توهمی دشمن روی افکار ملّت مؤثر واقع شود. این مسأله هم فقط با جهاد تبیین محقق می شود.
سومین نکتهای که رهبری عزیز انقلاب به آن اشاره کردند اینکه سدّ تهاجم تبلیغی دشمن بر افکار ملّت باید توسط چه کسانی انجام شود. ایشان اشاره صریح فرمودند که دستگاههای تبلیغاتی، دستگاههای فرهنگی، وزارت ارشاد، صداوسیما و فعّالان فضای مجازی مسئول این کار هستند. حال باید دید واقعاً این نهادها و دستگاهها چه فعالیتها و برنامههایی در این رابطه داشته و دارند و باید در این رابطه پاسخگو باشند.
البته معظمله در سخنرانیهای دیگرشان یک مرحله جلوتر از حالت تدافعی را مطرح فرمودهاند که به این هم نباید اکتفا کرد که فقط در مقابل تهاجم دشمن به دفاع بپردازیم. باید ما هم با ابزارهای گوناگون بر افکار جهان تأثیر بگذاریم و داشتهها و قدرتهای خود را به نمایش بگذاریم تا دیگران از پیشرفت های ملت ایران در طول این سالهایی که از زیر یوغ ظلم و استکبار بیرون آمده، مطلع شوند. باید نهادهای مسئول طوری برنامهریزی کنند که قبل از تهاجم دشمنان، جهاد تبیین را به خوبی انجام دهند تا افکار عمومی قبل از تهاجم، واکسینه شده باشند.
توصیههای آیات و روایات درباره بحث اقتدار ملت و نظام اسلامی چیست؟
خداوند متعال خطاب به پیامبر مکرمّ اسلام صلی الله علیه و آله فرموده است که «إنّ أمّتک فی الأرض کالشامة البیضاء فی الثور الأسود هم القادرون هم القاهرون یَستخدمون و لا یُستخدَمون» امّت تو ای پیامبر! باید در زمین بدرخشد، قدرتمند باشد، همه به او نیازمند باشند ولی او به هیچ کس نیازی نداشته باشد؛ به این معنا که آن قدر امّت اسلام باید در جهات مختلف مقتدر شود و پیشرفت کند، که تمام دنیا به او نیاز پیدا کنند؛ زیرا او در همه ابعاد قدرت، در اوج است و هنگامی که در اوج اقتدار باشد، دیگران دست نیاز به سوی او دراز خواهند کرد.
آیه شریفه «وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ» هم نه تنها به آمادگی نظامی بلکه به آمادگی در تمام ابعاد قدرت و اقتدار توصیه میکند. اولین جنبه اقتدار که آیه بدان تأکید دارد، اقتدار نظامی است، یعنی نظام اسلامی باید در همه تجهیزات و سلاحهای تهاجمی و دفاعی پیشرفت کند و به اوج اقتدار برسد. اقتدار اقتصادی، دومین نوع قدرتی است که از آیه شریفه فهمیده میشود. اگر کشورهای اسلامی و نظام ما در زمینههای اقتصادی قدرتمند شوند و یک اقتصاد قوی و مستقل داشته باشند هیچگاه نیازمند دیگران نخواهند شد و انواع تحریمها و جنگهای اقتصادی بر آنها اثر نخواهد گذاشت. نوع قدرت دیگری که میتوان از آیه استنباط کرد، اقتدار علمی است. رهبر انقلاب بر اینکه ایران باید در رتبه اول علمی منطقه و سپس دنیا قرار گیرد تأکید دارند به خاطر لزوم کسب همین اقتدار علمی است. «العِلمُ سُلطان» علم، اقتدار و قدرت است. محیطهای دانشگاهی و تحقیقاتی و پژوهشی باید به مسئله علم توجّه کنند.
گرچه اسلام برای علم ارزش ذاتی قائل است اما تأکید ما بر علم به جهت احترام آرمانی به آن نیست، بلکه حرف ما این است که علم، قدرت است. اگر ملت و مردم عزیز ما بخواهند عزیز و راحت و با کرامت و شرافت زندگی کنند، به قدرت احتیاج دارند که یکی از عوامل اصلی اقتداربخشی به یک ملت، علم است.
وظیفه دستگاه های مسئول که رهبر معظم انقلاب به آنها اشاره کردند چیست؟
به تمام نهادهایی که مورد خطاب رهبر معظم انقلاب قرار گرفتند، عرض میکنم حتماً سند چشمانداز مهندسی شده در این رابطه را با همکاری و همیاری هم تدوین کنند و در این مسیر از موازیکاری و کارهای تشریفاتی به جدّ پرهیز کنند. این نهادها ببینند واقعاً راه مقابله با تهاجم تبلیغی دشمن در القای اقتدار خود و ضعیف نشان دادن نظام اسلامی چیست و چگونه میتوان از تأثیر القائات نومیدکننده دشمن بر افکار عمومی جلوگیری کرد. به هر حال امروز، خط مقدم جنگ دشمن ضدّ نظام اسلامی و مردم عزیز ما همین مسئله است. باید با دقت، مهندسیشده و با سرعت این کار پیش برود تا نقشه شوم دشمن نقش بر آب شود.
انتهای پیام
نظر شما