به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، خانم اعظم ربانی طلبه سطح ۳ مدرسه علمیه تخصصی امالائمه نجفآباد در رشته کلام اسلامی، از پایاننامه خود با عنوان «بررسی تطبیقی معرفت نفس و ارتباط آن با معرفت رب از دیدگاه سهروردی و علامه طباطبایی» با داوری آقای جعفر شانظری و راهنمایی آقای سید ابوالفضل حسینی دفاع کرد.
خانم ربانی در پایاننامه خود بیان کرد: معرفت نفس و معرفت رب دو مقوله مهم در فلسفه اسلامی هستند که از دیرباز مورد توجه فلاسفه و اندیشمندان مسلمان بوده است، معرفت نفس به شناخت حقیقت خویشتن و ابعاد وجودی انسان اشاره دارد و بر تمامی دانشها و تلاشهای عملی انسان تقدم دارد و بر اساس روایات معصومان(علیه السلام)، معرفت نفس به شناخت رب منتهی میشود. این معرفت در عرفان اسلامی از اصول مهم به شمار میآید و ریشه معارف عقلی است.
وی گفت: برای شناخت خویشتن، سطوح و مراتب مختلفی از قبیل معرفت نفس اخلاقی و تربیتی، معرفت نفس دینی و نفسشناسی عرفانی ذکر شده است. نتایج این شناخت شامل خداشناسی، جهانشناسی و انسانشناسی است. سهروردی و علامه طباطبایی، دو تن از برجستهترین فلاسفه اسلامی، به طور مفصل به این دو مقوله پرداختهاند. در این تحقیق، با روش تحلیلی-توصیفی، آراء و نظرات سهروردی و علامه طباطبایی در مورد معرفت نفس و ارتباط آن با معرفت رب بررسی و مقایسه شده است.
خانم ربانی خاطرنشان کرد: هر دو فیلسوف معتقدند که معرفت نفس مقدمهای برای معرفت رب است. سهروردی، معرفت نفس را از طریق شهود عقلانی و با تأکید بر مراتب نفس بررسی میکند، در حالی که علامه طباطبایی این معرفت را از طریق تعقل و برهان و با تأکید بر فطرت انسان ممکن میداند. با وجود تفاوتهایی در مبانی و روششناسی، هر دو به این نتیجه میرسند که معرفت نفس، انسان را به معرفت رب رهنمون میشود.
نظر شما