یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۸
تشییعی که غریبانه نماند؛ فرهاد میرزا و کرامت امام کاظم(ع)

حوزه/ فرهاد میرزا، نویسنده و پژوهشگر برجسته، ثروت خود را نه در بانک‌های دنیوی، بلکه در راه تعمیر حرم امام موسی بن جعفر و امام جواد(ع) وقف کرد. او با وجود انتقادها، وصیت کرد تا پس از مرگش، تشییعی غریبانه داشته باشد، اما کرامت امام کاظم(ع) باعث شد تا با عزتی بی‌نظیر به خاک سپرده شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، فرهاد میرزا، ملقب به «معتمدالدوله»، فرزند پانزدهم عباس میرزا و نوه فتحعلی‌شاه قاجار است که از ادیبان، شاعران، مجتهدان و رجال سیاسی قرن سیزدهم هجری، به شمار می‌آید. او از شاهزادگان قاجار بود که شخصیتی علمی و فرهنگی به شمار می‌آمد و تاریخ، جغرافیا و زبان انگلیسی را به خوبی می‌دانست و در علوم حوزوی نیز به درجه اجتهاد رسیده بود.

از آغاز جوانی علاقه فراوانی به کسب دانش های گوناگون و افزایش مهارت و توان علمی خویش داشت و در این راه کوشش بسیار کرد. این تلاش و جدیت از او ادیبی فاضل و مورخی کامل ساخت و به چنان مرتبه ای از علم رسید، که یکی از بزرگ ترین دانشوران دوره ناصرالدین شاه قاجار محسوب می شود .ایشان دستی بر قلم داشت و شعر نیز می‌گفت. از او کتاب‌های مذهبی، ادبی و سفرنامه بر جای مانده است.

فرهاد میرزا تحت تربیت و آموزش میرزا عیسی قائم مقام فراهانی حسینی، ملقب به میرزا بزرگ و سید الوزرا، صدر اعظم مقتول که از مفاخر منشیان و نویسندگان و ادبا و وزراء کشور بود، قرار گرفت و حدّت ذهن، حافظه قوی، دقت نظر، حسن سیاست، کیاست و زیرکی وی، اسباب رشد اجتماعی او را فراهم آورد و مورد اعتماد طبقات مختلف قرار گرفت، از این رو ناصرالدین شاه در سال ۱۲۷۸ ه. ق، برای فرهاد میرزا، لقب معتمدالدوله را برگزید.

از فرهاد میرزا، چند تالیف علمی و ادبی به‌جا مانده است که از مهم‌ترین آنها، می‌توان به آثار زیر اشاره کرد:

۱.قمقام زَخّار و صمصام تَبّار:

۲. هدایة السبیل وکفایة البدیل: این کتاب، سفرنامه حج معتمدالدوله است.

۳. روزنامه سفر فارس: سفرنامه وی به فارس است.

۴. جام جم: ترجمه اثری جغرافیایی از ویلیام پیناک که فرهاد میرزا، آن را به ناصرالدین‌شاه تقدیم کرده است.

۵. فرهنگ جغرافیایی ایران.

۶. نصاب انگلیسی به فارسی: شامل دو هزار کلمه.

۷. زنبیل: اثری ادبی به سبک کشکول شیخ بهایی.

۸. کنز الحساب: ترجمه خلاصة الحساب شیخ بهایی.

سرانجام فرهاد میرزا در سال ۱۳۰۵ ه. ق، در تهران از دنیا رفت. جنازه‌اش را یک سال بعد از فوت، به کاظمین منتقل کردند و در مقبره فرهادیه در باب المراد آستان کاظمین (علیهماالسّلام)، به خاک سپردند.

کتاب گرانسنگ قمقام زخار

محتوای کتاب قمقام را می‌توان در هفت محور تقسیم‌بندی کرد:

امویان و مسائل مربوط به معاویه و امام حسن(ع)، کوفه و امرای آن و قتل سران (حجر بن عدی و...).

یزید و حکومت وی، بحث بیعت، مسلم و شهادت وی و دیگر گروه‌های شیعه.

حرکت امام حسین(ع) به سمت کوفه، حر، کربلا، عاشورا، شهادت اصحاب و یاران و خود حضرت.

آثار شهادت امام و اهل البیت، خطبه‌های حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) و مناظرات آنان با دشمن.

شهادت برخی از شیعیان در دفاع از امام حسین(ع) و عاقبت برخی از قاتلین امام، موضوع اهل بیت در شام و مدینه به همراه خطبه‌های آنان و اعمال یزید.

ذکر نامه‌نگاری‌های متعدد با یزیدیان از طرف ابن زبیر و ابن عباس و مدت عمر امام حسین و عقوبت قاتلین وی و معجزات، دعا، اشعار و فضایل زیارت کربلا و نام شهداء و قداست و تربت آن حضرت.

قیام توابین و قیام مختار (به طور مفصل)، عباسیان و رفتار آنان با مرقد امام حسین(ع)، اشعار عربی و فارسی

عنایت ویژه امام کاظم (ع) به فرهاد میرزا

نویسنده و پژوهشگر محترم جناب عماد زاده به نقل از کتاب منتخب التواریخ نقل نموده است که فرهاد میرزا در سال ۱۳۰۰ هجری صحن و رواق و گنبد و تزئینات حرم و صحن مقدس حضرت موسی بن جعفر و امام جواد(علیهما السلام) را به هزینه خود تعمیر نمود.

بعضی به او اشکال کردند که شما از جمله‌ی علما هستید و مؤلف کتب قمقام و... غیره می‏ باشید؛ چرا یکصد هزار تومان (معادل یکصد هزار مثقال طلا) از اموال خود را در راه ساخت حرم، مصرف نمودید؟

پاسخ گفت: ثروتمندان، دارایی خود را در بانکها ذخیره می‌کنند و من دارایی خود را در بانک حضرت موسی بن جعفر و حضرت جواد(علیهما السلام) و در بانک حضرت سید الشهدا(ع) و در کتاب قمقام پس انداز کرده‌ام.

فرهاد میرزا در سال ۱۳۰۵ در تهران مریض شد و چون در وقت احتضارِ وی، اکثر بزرگان در اطراف او جمع شدند، فرمان سکوت داد و گفت: از جمله وصایای من این است که: پس از مرگم، مرا غسل و کفن کنید و به هر تشریفاتی که مایلید در تهران و شهرهای دیگر تشییع نمایید و مرا در کاظمین، در حجره‌ی شخصی‏ای که در صحن حضرت موسی بن جعفر(ع) برای خود ساخته‏ام دفن نمایید و به فرزندان خود گفت: می‏دانم که اگر مردم مطلع شوند، در بغداد برای من تشییع بی‏ نظیری بر پا خواهد شد، در این صورت من از حضرت موسی بن جعفر(ع) خجالت می‏کشم و دوست دارم تشییع من مثل تشییع موسی بن جعفر(ع) غریبانه باشد!

لذا هنگامی که به نزدیک بغداد رسیدید، جنازه‌ی مرا بر روی تخته پاره‏ ای بگذارید و آن را چهار نفر حمال بدون هیچ تشریفاتی بردارند و به صورت یک نفر غریب دفنم کنید. فرزندان به دستور او عمل کردند، اما همین‌که به بغداد رسیدند، دیدند که به یک‌باره از سمت کاظمین جمعیت زیادی با عَماری و پرچم ها به استقبال جنازه آمدند.

فرزندانِ آن مرحوم سفارش آن بزرگوار را به مردم گفتند، اما متولی باشی (متولی حرم) گفت: این دستور حضرت موسی بن جعفر(ع) است. آن حضرت در خواب به من امر کردند که با جمعیت و تشریفات بروید و جنازه حاج فرهاد را بگیرید و با عزت تمام تشییع کنید.

منابع:

دانشنامه اسلامی

خاطرات حاج سیاح یا دوره خوف و وحشت ص۱۳

زندگانی چهارده معصوم عماد زاده، ص ۳۶۶

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha