حجت الاسلام والمسلمین حسن معلمی در گفت وگو با خبرگزاری حوزه، با اشاره به روند شکل گیری اساسنامه مجمع عالی حکمت اسلامی در سال 1382، گفت: در زمستان امسال، گروهی از اساتید و نخبگان حوزه حکمت کشور خدمت مقام معظم رهبری رسیدند و یکی از امور مورد تأکید آن نشست، تشکیل مجمعی به عنوان باشگاه فکری و مرکز ساماندهی فلسفه بود و از همان زمان، جمعي از اساتيد علوم عقلي با تشكيل جلسات متعدد، راهكارهاي تحقق اهداف و منويات معظم له را بررسي كردند و در نهایت مجمع عالی حکمت تحت اشراف آیات عظام جوادی آملی، سبحانی و آیت الله مصباح یزدی تشکیل گردید و از آن جایی که این بزرگواران فرصت کافی برای حضور مستقیم و مستمر در جلسات مجمع را نداشتند، 10 نفر از اساتید حوزه حکمت را به عنوان هیئت مؤسس مورد تأیید قرار دادند.
* انتخاب هیئت مدیره
دبیر مجمع عالی حکمت اسلامی با اشاره به شیوه انتخاب هیئت مدیره مجمع، خاطرنشان کرد: طبق اساسنامه، اعضای مجمع، پنج نفر از بین هیئت مؤسس و چهارنفر از بین اعضای دیگر مجمع را برمیگزینند و هیئت مدیره نه نفره مجمع عالی حکمت تشکیل می شود.
حجت الاسلام والمسلمین معلمی با بیان اینکه رضایت مقام معظم رهبری و هر یک ناظران عالی مجمع از عملکرد مجمع، امید و قوت قلبی برای قدمهای بزرگتری را به ارمغان می آورد، ادامه داد: جلسات منظمی با سه ناظر عالی برگزار می شود تا از رهنمودها و جهتدهی آنها استفاده کنیم و برخی از کارها و مصوبات مجمع نیز تنها با امضای مستقیم این بزرگواران می تواند اجرایی گردد.
* تشکیل اتاق فکر؛ ایده ای نو و کاربردی
وی، تشکیل اتاق فکر در مجمع عالی حکمت اسلامی را یکی از اقدامات در خور توجه دانسته و ابراز داشت: هماهنگی و ساماندهی به ایده ها و طرح هایی که توسط مقام معظم رهبری، ناظران عالی مجمع و هیئت مدیره طرح می گردد، اساس تشکیل این اتاق فکر گردید تا در مورد شکل اجرایی این نظرات کارشناسی و در نهایت مجمع به نقشه کامل راه و چشمانداز آن نایل گردد.
* شکل گیری گفتمان بین المللی فلسفی
دبیر مجمع عالی حکمت اسلامی با اشاره به دیدار اعضای هیئت مدیره مجمع با مقام معظم رهبری در 23 بهمن سال گذشته، ادامه داد: معظم له در این دیدار، چشم انداز مجمع را "شکل گیری گفتمان بین المللی فلسفی" قرار دادند تا با فیلسوفان و استادان حوزه حکمت اسلامی در عرصه بین الملل تبادل آراء و نظرات شکل بگیرد. این مسئله ایدهای نو و عالی بود و مسئولیت سنگینی برای مجمع ایجاد کرد.
حجت الاسلام والمسلمین معلمی با بیان این که متأسفانه در برخی از محافل علمی داخلی نظریه های فیلسوفان غربی مانند "کانت"، بیشتر از فیلسوفان بزرگ اسلامی مورد توجه قرار می گیرد، افزود: مجمع عالی حکمت اسلامی در راستای تحقق مطالبات مقام معظم رهبری، شورای بین المللی خود را فعال نمود که در آن راهکارهای بین المللی شدن حکمت اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
وی یادآور شد: اکنون، در حال رصد مراکز و اشخاص تأثیرگذار در حوزه حکمت اسلامی در داخل و خارج از کشور هستیم تا با شناسایی محتوای اسلامی حکمت و قالب بندی درست و کامل مفاهیم، آن را به جهان عرضه کنیم تا زمینه برای تبادل بیشتر آراء به وجود آید.
* ایجاد فلسفه کودک و فلسفه تطبیقی
دبیر مجمع عالی حکمت اسلامی، نگاه خاص مقام معظم رهبری به مباحث روز مانند ایجاد و توسعه فلسفه کودک را مورد توجه قرار داد و ادامه داد: یکی دیگر از تأکیدات معظم له، گسترش فلسفه تطبیقی در محافل علمی بود که در نگاه ایشان، تنها با تطبیق فلسفه اسلامی با فلسفه غرب می توان نقاط قوت و ضعف خود و دیگران را شناخت و نکات قوت را تقویت و ضعف ها را برطرف کرد.
* جایگاه شناسی حکمت اسلامی؛ طرحی نو برای پیشرفت
حجت الاسلام والمسلمین معلمی، با اشاره به راهکار اعتلای جایگاه فلسفه در علوم اسلامی، بیان داشت: ما برای تحقق این مهم، طرحی با عنوان "جایگاه شناسی حکمت اسلامی" را تدوین کردیم تا در مباحثی همچون "چیستی فلسفه و فلسفه اسلامی"، "تاریخ و تحولات فلسفه اسلامی" و "مبانی فلسفه اسلامی و برجستگیهای آن"، نقاط قوت و ضعف آن بر فلسفههای موجود در دنیا و شایستگی آن برای مبنای اعتقادات دینی بودن، از محضر اساتیدی همچون ناظران عالی، اعضای هیئت مؤسس، هیئت مدیره و 150 عضو مجمع استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: از برکات و فواید جایگاهشناسی حکمت اسلامی این است که به سمت ایدهها و راهکارهای نوین و به دنبال آن، اجرایی سازی ایده ها و راهکارها حرکت میکند.
دبیر مجمع عالی حکمت اسلامی در پایان تأکید کرد: تحقق کامل طرح جایگاه شناسی حکمت اسلامی، نیازمند کار گسترده و بازه زمانی بسیار است که تعیین چشم انداز و برنامه ریزی های کلان می تواند از ثمرات این کار بزرگ باشد.