به گزارش مرکز خبر حوزه، معظم له در دیدار تعدادی از علما، اساتید و دست اندرکاران حوزه علمیه اصفهان، به ذکر چند نکته برای مصون ماندن حوزه های علمیه و مردم از آسیب های احتمالی پرداختند و اظهار داشتند: اصفهان از آن جهت که در مقطعی از زمان، مهد علم و پایتخت علمی کشور بود، میراث فراوانی را در اختیار دارد.
*اصفهان مهد علم بود
ایشان در ادامه افزودند: در عصری که اصفهان مهد علم بود، قم و سایر شهرهای کشور دارای حوزه مستقل نبودند و نشانه آن هم عظمت و شکوه قبرستان تخت فولاد است که بزرگان رجالی و فقهی و تفسیری در آن مدفون هستند و بعد از قبرستان وادی السلام، قبرستانی به شکوه و عظمت قبرستان تخت فولاد نیست.
استاد برجسته حوزه علمیه با اشاره به بهره مندی اصفهان از رجال علمی فراوان، تصریح کردند: با وجود این علمای برجسته در اصفهان، هیچ خطری حوزه علمیه اصفهان و شیعیان خالص این شهر را تهدید نمی کند.
حضرت آیت الله جوادی آملی، با بیان این که ما اگر به وظیفه خودمان عمل کنیم، قهراً شبهات رخت بر می بندد، افزودند: اگر ما چراغ را روشن نکرده باشیم، هوا ابری می شود و اوهام و خیالات خودشان را نشان می دهند، اما اگر چراغ را روشن کنیم، بسیاری از سایه ها روشن می شود، و آن چراغ این است که دین از راه عقل و نقل گفته است که طلب علم فریضه است.
ایشان تاکید کردند: مرحوم کلینی از وجود مبارک امام صادق علیه السلام نقل کردند که حضرت فرمودند «انما العلم ثلاثه آیةٌ محکمه سنةٌ قائمه فریضةٌ عادله» ولی آنچه که در سال های اخیر رایج شده، آیه المحکمه فقه الاصول، سنه القائمه فقه الاصول و فریضه العادله فقه الاصول است.
ایشان فرمودند: اگر دست حوزه های علمیه از این علوم خالی باشد، ممکن است کسانی که مقداری خوش بیان باشند، نه تنها جوانان را بلکه حوزویان را جذب کنند.
حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به خلاء پرداختن به مباحث تفسیری، اظهار داشتند: در گذشته فکر می کردیم که تفسیر نیاز به درس و بحث ندارد، لذا بین تفاسیر ارزشمند حدود 200 الی 300 سال فاصله افتاده است.
* هیچ کتابی به عظمت تفسیر نیست
استاد برجسته حوزه علمیه خاطرنشان کردند: ممکن است ما خیال کنیم تفسیر با مطالعه حل می شود، در حالی که این مبالغه نیست که بگوئیم هیچ کتابی به عظمت تفسیر نیست.
معظم له، تفسیر را از عمیق ترین و پیچیده ترین مسائل علمی دانسته و تاکید کردند: در مسائل فقهی اگر هر سئوالی از فقهای ما پرسیده شود، پاسخ آن را ارائه می دهند، به خاطر اینک ه بر روی مسئله فقه خیلی کار شده است، اما در بخش تفسیر، کم کار شده و خلاء آن احساس می شود.
مفسر بزرگ قرآن کریم، با تاکید بر یادگیری علومی که در آن عقاید، تفسیر، اخلاق و حقوق وجود دارد، اظهار داشتند: حوزه علمیه اصفهان دارای ذخائر فراوانی است و همین ذخائر علمی خطوط کلی تفسیر را تبیین می کنند و به دست علما و فضلای بعدی می دهند.
براساس گزارش روابط عمومی بنیاد علوم وحیانی اسراء، درابتدای این دیدار حجت الاسلام خطاط، معاون پژوهشی حوزه علمیه اصفهان گزارشی از فعالیت های انجام شده در این حوزه ارائه کرد.