به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمين احمد مبلغي با بيان اينكه پژوهشگاه دفتر تبليغات اسلامي و عمدتا مركز احياي آثار اسلامی سلسله برنامه هايي را براي معرفی شخصيت هاي اسلامي و غالبا شيعي در دست دارد و تا به حال نام،ياد و افكار شخصيت هاي مهمي چون شهيدين، علامه شرف الدين و علامه بلاغي را احيا نموده است، تصريح كرد: يكي از شخصيت هاي مهم شيعه كه حق بزرگي بر حوزه ها و بلكه جامعه شیعی دارد، مرحوم آخوند خراساني صاحبِ «كفاية الاصول» مي باشد.
وي افزود: معروفيت و برجستگي ايشان به حدي است كه سايه افكار و انديشه این عالم فقید تمام حوزه هاي شيعه در نجف ، قم و ساير را در برگرفته و لذا جايگاه و شهرت زياد ايشان، امري واضح و مسلّم است.
دبیر کنگره آخوند خراسانی با بیان این که صاحب كفايه از لحاظ شهرت يك شخصيت تام و تمامي است، ادامه داد: مقصود از برگزاري كنگره ها اين است كه ما به يك شخصيت بزرگ كه شهرت ندارد، يا شهرتش مشخص نيست، شهرت بدهيم يا شهرت او را تكميل كنيم.
*صاحب کفایه نیازی به شهرت ندارد
اما صاحبِ «كفايه» مشكلي از لحاظ شهرت و مطرح بودن ندارند و از اين جهت با خيلي از شخصيت هايي كه ما در پي معرفي آنها هستيم، فرق دارند.
حجت الاسلام و المسلمين مبلغي با اشاره به اینکه كنگره آخوندخراساني براي احياي نام نيست، گفت: بايد ديد هدف كنگره چيست و در پي احيا چه چيزي است؟
وي اظهارداشت: شخصيت مرحوم آخوند صاحبِ «كفايه» به همان اندازه كه شهرت عظيم دارد، استحقاق تحليل، بررسي و واكاوي را نيز دارد و اين شخصيت اگر به درستي تحليل شود، براي حوزه هاي علميه يك الگوست و جنبه هاي مختلفي در شخصيت ايشان وجود دارد كه میتواند دستمايه هاي اين تحليل قرار گيرد.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی تصريح كرد: نخستين دستمايه جدي و محوري ايشان اين است كه در تاريخ اصول شيعه به عنوان نقطه عطف و يكي از پيچ هاي تحولي اصول شيعه تلقي مي شوند؛ يعني از هر منظر به اصول صاحب كفايه نظر كنيد، اصول ايشان نقطه عطفي است كه علم اصول را از مرحله اي به مرحله ديگر سوق داده و اگر دغدغه تحليل تاريخي داريم و در پي آن هستيم كه نامكشوف هاي تاريخ را از طريق تحليل تاريخ مكشوف كنيم و در سايه آن، واقعيت و روند تكامل اصول يا زواياي مختلفي در وراي بسياري از مسائل اصول را كشف و منكشف كنيم، چاره اي جز روي آوردن به اين شخصيت تحول بخش و شناخت ايشان نداريم.
*به شناخت آخوند خراسانی نیازمندیم
حجتالاسلاموالمسلمین مبلغي گفت: حذف آخوند خراساني از سير مطالعاتي اصول به محروميت تحليلگر تاريخ اصول در دستيابي به بسياري از وقايع و حقايقي كه در اين تاريخ محقق شده بر مي گردد، بخصوص اينكه پاره اي از اين حقايق نقش كليدي و محوري در شناخت ساير زواياي اصولي دارند، لذا از اين جهت به شناخت صاحب كفايه نيازمنديم.
وي با طرح اين پرسش كه نقطه عطف و عامل تحول بودن ايشان از چه ويژگي هايي نشات گرفته است؟، تصريح كرد: پاسخ به اين سوال مربوط به تحليلگر تاريخ علم اصول است،ولي به اجمال به برخي موارد مي توان اشاره داشت و اول اينكه مرحوم آخوند علم اصول را كلاسيك كرده و بدان ادبيات بخشيده است.
این محقق و پژوهشگر حوزوی گفت: درست است كه قبل از ايشان هم فكر اصولي از يك انديشه والا و غنا برخوردار بوده و از حيث افكار و استدلال و انديشه مداري موج مي زده است، ولي تبديل اصول به يك مجموعه شسته و رفته منظم مدرسه اي، با ادبيات روشن و جذاب كاري است كه مرحوم آخوند صاحب كفايه انجام داده است.
وي با بيان اين كه از ويژگي هاي نقش ايشان در اصول، وارد كردن بخش نقادي علم اصول به مرحله اي مترقي تر و تكامل يافته تر راه است، ادامه داد: البته علماي اصولي هميشه در درون اصول با يك نگاه نقادي در استدلال ها و ميزيستهاند و اين مسئله چيزي نيست كه نو باشد، اما برجسته كردن اين نقد و جرات بخشيدن به عموم حوزه براي نقادي امري است كه در «كفايه الاصول» و باقي آثار ايشان انجام گرفته و از آن زمان به بعد مشاهده مي كنيم حركت هاي اصولي وارد مرحله جديدي مي شود.
*نایینیها از مدرسه آخوند برخاستهاند
حجتالاسلاموالمسلمین مبلغي تصريح كرد: مرحوم نائيني، مرحوم آقا ضياء و برخي ديگر از شاگردان محقق خراساني از شخصيت هايي هستند كه ساليان دراز و به صورت اشباع شده در درس مرحوم آخوند شركت كرده اند و اينها از همان مدرسه آخوند برخاسته اند.
وي عنوان كرد: حركتي را كه آخوند خراساني شروع مي كند، تبديل به مدرسه هاي اصولي نائيني، عراقي، كمپاني و...مي شود، و اين شخصيت هاي صاحب مكتب و مدرسه، و تحول ساز صرفاً مرهون استعداد و نبوغ زياد خود نبودهاند، بلكه از مكتب آخوند خراساني فارغ التحصيل شده و نقادي و جسارت در مقابل مشهورات و جرأت لازم براي نقادي را از مدرسه آخوند و از خود آخوند فرا گرفته اند.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی تصريح كرد: اين اعاظم زاويه ها، ايستگاه ها و سكوهاي پرش نقادي را از صاحب كفايه آموخته اند و اگر آخوند در اين مرحله اصولي نمي بود، شايد علم اصول مسير ديگري را در پيش مي گرفت.
*مکتبسازی آخوند خراسانی درخور توجه است
حجتالاسلاموالمسلمین مبلغی خاطرنشان كرد: البته با توجه به وجود مدرسه اصولي شيخ انصاري نمي شود گفت علم اصول سير قهقرايي به خود مي گرفت و اين علم مسير عميق تر شده را طي مي كرد، ولي نه در يك بستر شفاف، روشن و چارچوب مند، لذا اين خصلت مدرسه و مكتب سازي آخوند خراساني و اصول او مسئله اي درخور توجه است.