شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

تعصب شدیدی از سوی برخی مخالفان و حتی موافقان درباره فلسفه وجود دارد؛ گروهی از موافقان دچار افراط شده و هرآنچه که فلسفه می‌گوید را درست می‌دانند، از سوی دیگر برخی هم متعصبانه هرآنچه که فلاسفه گفته‌اند را رد و آن را تحریم می‌کنند.

 به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت‌‌الله مصباح یزدی، شب گذشته 25شهریور ماه، در آیین آغاز سال تحصیلی مرکز آموزش تخصصی فلسفه اسلامی حوزه علمیه قم با بیان این که لفظ از معنا کسب تقدس و شرف می‌کند، گفت: از جمله آفاتی که میان لفظ و معنا وجود دارد، وجود معانی شبیه به هم یا متضاد است.

عضو خبرگان رهبری با بیان این که برای در امان ماندن از این آفت، لازم است که درمعانی دقت کاملی شود، ادامه داد: فلسفه از جمله الفاظی است که در معنا دچار آفت شده است؛ به گونه‌ای که از سوی برخی تقدس می‌یابد و از سوی برخی دیگر تحریم می‌شود.

ایشان در تبیین عوامل اختلاف درباره فلسفه اظهار داشت: نخستین دلیل، تعریف نادرست از مفهوم فلسفه، فلسفه را با چالش‌هایی روبرو کرده است که در میان برخی مورد احترام و در میان برخی تحریم شده است.

آیت‌الله مصباح یزدی افزود: کسانی که فلسفه را تحریم می‌کنند، معتقدند که فلسفه برگرفته از سخنان برخی اندیشمندان غربی است که یا دین درستی نداشته و یا دین نداشتند؛ درحالی که باید تنها از قرآن و حدیث پیروی کرد.

ایشان با بیان این که برخی مباحث است که برای پاسخگویی به آنها، باید به علوم عقلی تکیه کرد، ادامه داد:‌ مباحثی چون معاد، قیامت، بهشت و جهنم، وحی و... ، ازجمله مباحثی است که برای افرادی که حتی اعتقادی به خدا ندارند، با قرآن و روایت به تنهایی قابل توجیه نیست؛ بلکه نیاز به علوم عقلی می‌باشد.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این که فلسفه،  تحقیق درباره سلسله مسائلی است که با حس و تجربه و مباحث تعبدی و نقلی قابل اثبات نیست و تنها با علوم عقلی می‌توان به آن پاسخ گفت؛ ابراز داشت: اگر این تعریف درباره فسلفه به همگان معرفی شود، دیگر لزومی برای مقابله با آن وجود ندارد.

ایشان دلیل دیگر در مخالفت با فلسفه را تعصب عنوان کرده و گفت: تعصب شدیدی درباره فلسفه  از سوی برخی مخالفان و حتی موافقان وجود دارد؛ گروهی از موافقان دچار افراط شده و هرآنچه که فلسفه می‌گوید را درست می‌دانند، از سوی دیگر برخی متعصبانه هرآنچه که فلاسفه گفته‌اند را رد و  آن را تحریم می‌کنند.

آیت‌الله مصباح یزدی در پایان خاطرنشان کرد: علم فلسفه از هر جایی که باشد، اگر حق باشد، انسان باید آن را بپذیرد؛ بنابراین فلسفه به معنی  تبعیت از فلاسفه نیست، برخی از مسائلی که از سوی آنها اثبات شده و درست هم می‌باشد را قبول می‌کنیم و مباحثی هم که در فهم آن اشتباه کرده و یا ناتوان بوده اند، نمی پذیریم و باید تلاش کنیم حقیقت آن را دریابیم.

313/ 15

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha