به گزارش سرویس استانهای خبرگزاری حوزه، حضرت آیت الله مظاهری با گرامیداشت ایام شهادت حضرت زهرا (س) طی سخنانی به تبیین شخصیت حضرت زهرا(س) پرداخته و اظهارداشتهاند: این بانوی بزرگوار علاوه بر شخصیت حسبی و شخصیت نسبي، از شخصیت دینی خاصّي برخوردارند و هرکه در این دنیا با شخصيّت حضرت زهرا سلاماللهعلیها تناسب داشته باشد، تجسّم عملش در قیامت این است که به شخصیت ايشان چنگ میزند و به دنبال ايشان به بهشت ميرود.
ایشان با تاکید بر الگوگیری زنان و مردان امروز از سیره زندگی حضرت زهرا(س) افزودند: مفاسد اجتماعی حاکم بر جامعه کنوني، حاکي از آن است که اين جامعه، شيعه واقعي نيست. اگر محبّت حقيقي به زهرا سلام الله علیها داشتیم، وضعيّت اخلاقي جامعه به اين صورت نبود
متن کامل سخنان این مرجع تقلید در ادامه تقدیم خوانندگان میشود.
*شخصيت اخروي حضرت زهرا«س»
پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله وسلم در روايتي مي فرمايند: در قيامت، فاطمه از صراط عبور کرده، وارد بهشت ميشود و رشتههاي چادر او بر روي صراط باقي ميماند که يک سوي آن به دست زهرا و سوي ديگرش در عرصه قيامت است. در اين هنگام منادي پروردگار به خلائق که از اولين تا آخرين آنان بر صراط گرد آمدهاند، ندامي دهد:
«يَا أَيُّهَا الْمُحِبُّونَ لِفَاطِمَةَ تَعَلَّقُوا بِأَهْدَابِ مِرْطِ فَاطِمَةَ سَيِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ»[1]
اي دوستداران فاطمه! به رشتههاي چادر او در آويزيد.
با اين فرمان، جمع کثيري از آفريدگان که در شمار محبِّين حضرت زهرا سلام الله علیها هستند، با تمسّک به رشتههاي چادر آن حضرت، داخل بهشت ميشوند.
بر اساس اين روايت نوراني، در روز قیامت حضرت زهرا سلام الله علیها چادری دارند که رشتههای مختلف دارد و بهشتیها باید هرکدامشان به یکی از این رشتهها چنگ بزنند و به بهشت بروند.
چادر يا پوشش حضرت صديقه طاهره سلام الله علیها در اين روايت، کنايه از شخصيت آن بانوي گرامي در قيامت است. اساساً قرآن کريم چادر را نشانه شخصيت زنان ميداند. چنانکه میفرماید:
«يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَ بَنَاتِكَ وَ نِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ»[2]
اين آيه شريفه ميفرمايد: یا رسول الله به همه زنها بگو چادر سر کنند و با چادر رو بگیرند، برای اینکه علامت شخصیت زن، چادر او است. لذا چادری که در این روایت آمده، علامت شخصیّت است.
بنابراين معناي حقيقي روايت اين است که حضرت فاطمه زهرا سلامالله علیها در قیامت، شخصیت ممتازی دارند و علاوه بر شخصیت حسبی و شخصیت نسبي، از شخصیت دینی خاصّي برخوردارند و هرکه در این دنیا با شخصيّت حضرت زهرا سلاماللهعلیها تناسب داشته باشد، تجسّم عملش در قیامت این است که به شخصیت ايشان چنگ میزند و به دنبال ايشان به بهشت ميرود.
*تمسّک به فضائل حضرت زهرا«س»، عامل رستگاري در آخرت
مراد از رشتههاي چادر نيز که در روايت آمده است، صفات نيکو و فضائل پسنديده حضرت زهرا سلاماللهعلیها ميباشد. ايمان، علم، زهد، سخاوت و ايثار، از جمله فضائل و خصائل نيکوي آن حضرت است. هرکس در دنيا صفات و خصائل حسنه بانوي دو عالم را برگزيند و به آن عمل نمايد، در قيامت به واسطه همان صفت، رستگار شده و وارد بهشت ميگردد.
به بيان ديگر، اين روايت شريف به ما ميفهماند کساني که در دنيا از حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها سرمشق گرفته و شخصيت ديني و اجتماعي خود را به شخصيّت آن بانوي دو عالم شبيه سازند، در قيامت به واسطه شفاعت حضرت زهراي اطهر سلاماللهعلیها به بهشت خواهند رفت.
در اين جلسه به چند نمونه از فضائل و ويژگيهاي حضرت زهرا سلاماللهعلیها که لازم است سرمشق همگان باشد، اشاره ميشود. هرچند شخصيت حضرت زهرا سلاماللهعلیها را با اين بحث كوتاه نميتوان معرفي كرد و در اين جلسه، صرفاً قطرهاي از درياي فضائل آن صديقه شهيده، بيان ميشود.
*حجاب و عفاف
اگر خانمها طالب بهشت باشند، باید از نظر حجاب و عفاف، با حضرت زهراي مرضيّه تناسب داشته باشند. مردها نيز اگر بخواهند به بهشت بروند، باید غیرت حضرت زهرا سلاماللهعلیها را سرمشق خويش قرار دهند.
بنابر تصريح قرآن کريم، شخصيّت اجتماعي خانمها با چادر سر کردن هويدا ميشود. به عبارت روشنتر علامت عفّت و شخصيّت زنان، چادر است. ولي متأسّفانه جامعه امروزي، چادر را از دست داده است و اين خسارت بزرگي است.
* عبادت
در روايات آمده است كه حضرت زهرا سلاماللهعلیها به قدري روي پا ايستاد و عبادت كرد كه پاهاي او متورّم شد.[3] امام حسن مجتبي سلاماللهعلیه ميفرمايد: مادرم از اول شب تا صبح عبادت ميكرد و هرگاه از نماز فارغ ميشد، به ديگران دعا ميكرد. از او پرسيدم كه چرا به ما دعا نكرديد؟ فرمود: عزيز من اول ديگران، سپس ماـ اَلْجَارُثُمَّ الدَّارُ.[4]
زن و مرد اگر بخواهند بهشت بروند، باید تناسب عبادی با زهرا سلاماللهعلیها داشته باشند. اهمیت به واجبات مخصوصاً نماز، اهمیت به مستحبات و راز و نیاز با خدا، مخصوصاً نماز شب، اجتناب از گناه همه و همه مخصوصاً حق النّاس. اهمیت به واجبات و اهمیت به مستحبات و اهمیت به اجتناب از گناه و حتی اهمیت به پرهيز از مکروهات، اعمال آدمي را در این دنیا شبيه به اعمال حضرت زهرا سلاماللهعلیها ميکند و در قیامت، همين تناسب و شباهت، او را به بهشت میبرد.
*ساده زيستي و ديگر گرايي
شبي كه زهرا سلاماللهعلیها به خانه اميرالمؤمنين سلام الله علیه ميرفت، اميرالمؤمنين فرش خانهاش را از شن تهيه كرد و رسول اكرمصلي الله عليه وآله وسلم جهيزيهاي براي زهراسلام الله علیها تهيه فرمود كه همه آن شصت وسه درهم شد.
زهرا به خانه شوهر ميرود و در وسط راه پيراهني را كه از جمله جهيزيه او است، به فقير ميدهد و با همان پيراهن كهنهاي كه داشت به خانه اميرالمؤمنين رهسپار ميشود.[5]
زنان و مردان جامعه کنوني بايد در ساده زیستی و ديگرگرايي، با شخصیت حضرت زهرا سلام الله علیها تناسب داشته باشند، وگرنه نميتوانند از شفاعت حضرت زهرا سلام الله علیها بهرهمند گردند. اگر ساده زيستي نباشد و تجمّلگرايي جايگزين آن شود، بنابر تصريح قرآن کريم در سوره واقعه، بايد زیر دود و هُرم جهنّم، بسوزند.
زهرای مرضیه میتوانست یک زندگی فوق العاده تشريفاتي برای خود تشکیل دهد، مخصوصاً در وقتی که به دستور خداوند متعال، فدک را که درآمد سرشاري داشت و به تعبيري ارث مادرشان بود، به ايشان بازگرداندند: «وَ آتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّهُ»[6]
پس از اعاده فدک، حضرت زهرا سلام الله علیها مثل مادرش، حضرت خدیجه سلام الله علیها، یکی از متموّلین بود، اما ذرّه اي از ساده زيستي و ديگرگرايي آن حضرت کم نشد.
از ما نميخواهند که مثل آن بزرگواران باشيم، بلکه از ما انتظار دارند در حدّ توان کردار و گفتار خود را به سيره عملي ايشان شبيه سازيم. از ما توقّع دارند، تجمّلگرا نباشيم که اگر تجمّلگرا باشيم، در قيامت نميتوانيم به رشتههاي چادر حضرت زهرا سلام الله علیها چنگ بزنيم و به بهشت برويم.
مجالس عقد و عروسي، مهريههاي سنگين، جهيزيه هاي تشريفاتي و وليمههايي که براي مجالس جشن و عزا رايج شدهاست، يا اسراف است يا تبذير و در هر صورت با سندارد.
*تجمل گرایی مصیبتی بزرگ
تجمل گرایی در دوران کنوني که در همه اقشار و طبقات جامعه نيز وجود دارد، مصيبت بزرگي است و منجر به افزايش غم، غصّه، دلهره، اضطراب و بيماريهاي روحي رواني در بين مردم شده است. امروزه مردم حتی در عبادات خود نيز تجمّل گرا شدهاند. سفرهاي زيارتي متعدّد به مکه و کربلا که جنبه تفريحي پيدا کند و نيز هزينهها و مخارج جانبي آن سفرها، تجمّل گرايي است و با ساده زيستي حضرت زهرا «سلامالله علیها» تناسب ندارد.
* ارکان ايمان و تشيّع
من بارها گفته ام که بر اساس روايات فراواني، ایمان، سه رکن دارد که عبارتند از: اعتقاد قلبي، اقرار زباني و عمل، ارکان ايمان که همان ارکان تشيّع است بايد محقّق شود تا کسي بتواند خود را مؤمن يا شيعه بداند. شیعه کسي است که علاوه بر اعتقاد و شعار، از نظر عمل، با اهل بيت سلام الله علیهم تناسب داشته باشد.
حضرت زهرا سلاماللهعلیها در حالی که خوب شوهرداري و خانه داري و بچهداري ميکرد، لذت او دل شب و هنگام راز و نیاز با خداوند متعال بود. ما باید این تناسب را با حضرت زهرا سلاماللهعلیها داشته باشیم و الاّ صِرف دوست داشتن ايشان، کافي نيست. ما اگر سعادت دو جهان را بخواهيم، بايد پيرو اهلبيت سلام الله علیهم باشيم. بانوان اسلامي وقتي به سعادت ميرسند كه در عفت، ايثار، فداكاري، مردمداري، شوهرداري، خانهداري و تربيت اولاد، پيرو زهرا سلام الله علیها باشند.
* برخي از مظاهر عدم تناسب جامعه کنوني با سيره حضرت زهرا «س»
مفاسد اجتماعی حاکم بر جامعه کنوني، حاکي از آن است که اين جامعه، شيعه واقعي نيست. اگر محبّت حقيقي به زهرا سلام الله علیها داشتیم، وضعيّت اخلاقي جامعه به اين صورت نبود، فساد اخلاقي بر دختران و پسران حاکم نبود، دبیرستانها و دانشگاههای ما چنین وضعي نداشتند و دولت و ملت ما چنین نبودند.
این فساد اخلاقی هیچ تناسبي با حضرت زهرا سلام الله علیها ندارد. در روز قیامت همین خانم هايي که رعايت حجاب و عفاف خويش را نميکنند، با وضعيّتي که در دنيا داشتهاند به صف محشر ميآورند. تجسّم عمل اقتضا ميکند که وضعيّت اسفناک دنيا را در آخرت داشته باشند. کسي که در دنيا بدحجاب يا بي حجاب بوده، در آخرت نميتواند در رديف افراد با حجاب باشد و به چادر حضرت زهرا سلام الله علیها تمسّک جويد و به بهشت برود.
*خودمان را فریب ندهیم
ما نباید خودمان را فريب بدهيم و تصوّر کنيم که در وضعيّت مطلوبي قرار داريم. یکی از مصائب بزرگ اين است که شیطان گاهي آدميان را از راه دين گمراه و جهنّمي ميکند. اينکه انسان تصوّر کند با اين همه گناه، در قيامت حضرت زهرا سلاماللهعلیها به فرياد او ميرسد، از کيد و نيرنگ شيطان سرچشمه ميگيرد. اينکه برخي ميگويند: غرق گناهیم و یک حسین داریم که به فرياد ما برسد، دروغ است. شفاعت، يک حقيقت و يک نعمت بزرگ است و همه در قيامت محتاج شفاعت هستند، امّا بايد عمل ما متناسب با عمل اهل بيت سلام الله علیهم و شبيه به ايشان باشد تا شفاعت ما را بکنند.
پينوشتها
====================
1. تفسيرالإمامالعسكري، ج 432
2. احزاب / 59
3. بحارالانوار، ج 43، ص 84 و منتهي الامال، ص 161
4. كشف الغمه، ج 2، ص 25 و 26 ـ بحارالانوار، ج 43، ص 81 و 82
5. صفوري شافعي در نزهة المجالس، ج 2، ص 226
6. اسراء / 26
انتهای پیام 18/313
نظر شما