مرضیه عاصی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه عنوان کرد: در رابطه با نگاه به زن سه دیدگاه وجود دارد؛ دیدگاه اول «الگوی زن شرقی» است، در این دیدگاه زن شخصیتی منفعل دارد. این دیدگاه از الگوی تحجرگرایی پیروی میکند و معتقد است که زن فقط باید به خانهداری و فرزندپروری بپردازد. دیدگاه دوم «الگوی زن غربی» است که بیان میکند زن آزادی مطلق دارد و هیچگونه وظیفهای در قبال خانواده و فرزندان ندارد.
وی با بیان این دو دیدگاه نگاهی افراط و تفریط به زن دارد، اضافه کرد: در مقابل این دو دیدگاه «الگوی سوم زن» وجود دارد که برگرفته از نگاه اسلام به زن است و در مقابل دو دیدگاه الگو زن شرقی و الگوی زن غربی قرار دارد.
این فعال فرهنگی تصریح کرد: الگوی شرقی و غربی وجهی از زن را نادیده گرفتند اما اسلام به صورت میانه عمل میکند. در این دیدگاه زن در کنار خانهداری، پرورش فرزند و همسرداری میتواند فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشد.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار با بانوان (۲۷ آذر ۱۴۰۳) بیان کرد: اسلام با حضور زنان در فعالیتهای اقتصادی مخالفتی ندارد اما برای این امر دو شرط عدم اختلاط با مردان و ضرورت را بیان میکند.
عاصی با اشاره به آیه «لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ» گفت: اسلام دستور میدهد که زن و مرد نامحرم با یکدیگر مراوده نداشته باشند زیرا مراودات ساده نیز زمینهساز امور دیگر میشود؛ زیرا سیاست شیطان قدم به قدم عمل کردن است.
پژوهشگر حوزوی افزود: زمانی که حضرت موسی (ع) از مصر فرار کرد به شهر «مَدیَن» که خارج از کشور و سلطنت فرعون بود، رسید، گروهی را دید که از چشمهای آب برمی داشتند. در کنار این گروه، دو دختر را دید که با فاصلهای ایستادهاند و گوسفندانشان را نگه داشتهاند و در صف نوبت نیستند. نزدشان رفت و علت این امر را پرسید. دختران گفتند پدرمان پیر است و توان کار ندارد. ما برای این کار آمدهایم؛ برای اینکه اختلاطی نشود کنار ایستادهایم تا دیگران آب بگیرند و بروند. آنگاه که خلوت شد، گوسفندانمان را آب دهیم.
فعال فرهنگی بیان کرد: این داستان از صفورا نشان میدهد که آنها برای کارشان دو اصل مهم یعنی پرهیز از اختلاط و ضرورت (عدم توانایی پدر) را رعایت کردند.
وی اضافه کرد: الگوی سوم زن از بانوان بزرگ اسلام مانند حضرت زهرا (س) الگو گرفته است که هم فرزندانی همچون امام حسین (ع) و امام حسن (ع) را پرورش دادند و هم فعالیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی داشتند.
عاصی با اشاره به رابطه الگوی سوم زن با ایده زوجیت گفت: اگر الگوی سوم را رعایت کنیم و از بانوان نمونهای که در قرآن داریم پیروی کنیم به ایده زوجیت جامعه عمل پوشاندیم.
وی افزود: مردان و زنان ویژگیهای مخصوص خود را دارند به همین خاطر وقتی ازدواج میکنند به تکامل میرسند. عقل و خرد مرد در امور اقتصادی در کنار احساسات زن، خانهای را ایجاد میکند که زوجین میتوانند بدون هیچ گونه مشکل زندگی را بسازند.
فعال فرهنگی یادآور شد: خداوند زن را در طول آفرینش قرار داده است. زن فرزند را از خداوند میگیرد و بعد از آنکه در بطن خود پرورش میدهد به طبیعت میدهد. مرد نیز در رزاقیت این گونه است؛ خداوند رزاق اصلی است و مرد در اینجا واسطهای بین خداوند و رزق خانه است. خداوند ویژگی هایی برای مرد قرار داده است که با استفاده از آنها میتواند کار کند و روزی خانواده را به دست بیاورد.
وی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب ایده زوجیت را اولین اصل مهم در مسئله منشور زن در اسلام دانستند و در ادامه به تفاوت نداشت زن و مرد برای رسیدن به حیات طیبه و تفاوت نداشتن زن و مرد از لحاظ استعدادهای فکری و روحی اشاره کردند.
عاصی با بیان اینکه زن و مرد استعدادهای فراوانی دارند که بالقوه نیستند و باید سعی کنند آنها را بالفعل کنند، افزود: نقش متفاوت زن و مرد در محیط خانواده، محدودیت زن و مرد در ارتباطات و معاشرت با یکدیگر و ارزش معنوی مادری از اصولی بود که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند.
پژوهشگر حوزوی با اشاره به اینکه مسئله زوجیت مهمتر از مسئله مرجعیت بانوان است، بیان کرد: دین مبین اسلام و رهبر معظم انقلاب همواره بر همگرایی زن و مرد تاکید کردند.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب در سخنان اخیر خود با بانوان فرمودند که روابط زن و مرد دیالکتیک نیست. بر اساس نظریه دیالکتیک بنای عالم بر تضاد است. این نظریه بیان میکند وقتی شیئی (تز) به وجود میآید، ضد او (آنتی تز) نیز به وجود میآید، از این تضاد یک شیء سومی (سنتز) به وجود میآید.
عاصی بیان کرد: رهبر معظم انقلاب بیان کردند مسئله زوجیت این گونه نیست که وقتی زوجیت شکل میگیرد یکی دیگری را نابود کند بلکه باعث تکامل یکدیگر میشود یعنی هدف خداوند از خلقت زن و و مرد آرامش و به تکامل رسیدن آنها بوده است.
نظام سرمایه داری ریاکارانه از زنان حمایت کرد
وی با اشاره به اینکه هدف نظام سرمایه داری استفاده سیاسی و استعماری از زنان بوده است، گفت: نظام سرمایه داری با طرح آزادی و استقلال مالی زنان میخواست به اهداف خود برسد یعنی نیروی کارگر زن را با مزد کمتر از مردان استخدام کرد و همین امر نیز باعث شد زنان از مسئله زوجیت فاصله بگیرند.
فعالی فرهنگی اضافه کرد: این ریاکاری در مسئله آزادی بردگان در آمریکایی نیز وجود داشت. آمریکاییها در اواخر قرن نوزدهم شعار آزادی بردگان را دادند؛ ظاهر قضیّه این بود که بردگان باید آزاد شوند. آنها بردگان را از جنوب به شمال آمریکا میبردند و آنها را با حقوق خیلی کم به کار میگرفتند. امروز نیز غربیها شعار آزادی زن را میدهند اما میخواهند در سیاست و اقتصاد نفوذ کنند.
وی با اشاره به آیه «جَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِیَسْکُنَ إِلَیْهَا» گفت: خداوند زن را مایه آرامش قرار داده است. امیرالمؤمنین (ع) نیز در نامه ۳۱ نهج البلاغه میفرماید: «انَّ المَرأَةَ رَیحانَةٌ؛ زن گل است.»
عاصی تصریح کرد: هنر زن کار مردانه انجام دادن نیست بلکه این است هنر زن بودن را ایفا کند. همانطور که با بوییدن گل انسان به آرامش میرسد زن نیز همانند گل باعث آرامش میشود. زمانی که مرد در خانه به آرامش برسد بیرون از خانه به دنبال نگاههای هوس آلود نمیرود.
وی یادآور شد: زن و مرد باید در کنار هم خانواده تشکیل بدهند تا به آرامش برسند؛ اما زمانی که نظام سرمایه داری با کمبود نیروی مرد مواجه شد به بهانه استقلال مالی از زنان استفاده کرد و این امر باعث شد زنان به مرور از وظیفه خانه داری، همسرداری و مادری فاصله بگیرند و این سبک زندگی به دیگر کشورها نیز سرایت کرد و امروزه به فرزندان ما رسیده است به طوری که جایگاه زنان شاغل را بالاتر از زنان خانه دار میدانند.
عاصی عنوان کرد: باید این مسئله را در جامعه تبیین کنیم. زنان نباید به بهانه کار سخت و پول درآوردن از وظیفه مقدس مادری فاصله بگیرند. خداوند کار بیرون از خانه را وظیفه مرد دانسته است و به خاطر این وظیفه ویژگیهایی نیز به مرد داده است. وقتی زنان همانند مردان صبح تا عصر مشغول کارهای سخت باشند فرصتی برای فرزندآوری و ایفای نقش مادری نخواهند داشت.
انتهای پیام
نظر شما