حجتالاسلام و المسلمین سید رضا قلمکاریان اصفهانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به ویژگیهای نجومی هلال ماه شوال، گفت: در همه نقاط کشور هلال همزمان با خورشید یا با فاصله اندکی از آن غروب خواهد کرد، لذا احتمال رؤیت به هیچ عنوان وجود ندارد.
وی افزود: چون بر اساس محاسبات احتمال رؤیت کاملاً منتفی است، لذا گروههای استهلال فعالیت ویژهای انجام نخواهند داد و فقط به صورت عمومی استهلال انجام میشود.
مدیر مؤسسه نجوم کبریا خاطرنشان کرد: در غروب پنجشنبه با کمی دقت و در صورت صاف بودن هوا امکان رؤیت برای بیشتر مردم وجود دارد.
کارشناس ارشد نجوم افزود: در غروب امروز چهارشنبه امکان رؤیت هلال نیست، لذا استهلال امروز برای ندیدن ماه و اطمینان به عدم رؤیت است.
وی یادآور شد: روایت رؤیت هلال این است که معصومین فرمودهاند: «صوموا لرؤیته و افطروا لرؤیته» که این روایت کلی است و در یقین محدوده رؤیت فتاوا و نظرات متفاوت است.
حجتالاسلام و المسلمین اصفهانی با اشاره به نظر مقام معظم رهبری درباره اتحاد افق، گفت: در یادداشتی که من از دفتر ایشان دیدهام، نوشته شده اگر در شهرهای قابل توجهی در ایران هلال را رؤیت کنند، برای تمام ایران ثابت میشود.
کارشناس ارشد نجوم ادامه داد: تا کنون تمام ایران در زمینه رؤیت هلال یکدست بوده و پیش نیامده که فقط در گوشهای از کشور هلال رؤیت شود؛ البته نظر رهبر معظم انقلاب در زمینه رؤیت، موسع است و رؤیت با تلسکوپ را کافی میدانند.
مدیر مؤسسه نجوم کبریا خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب قائل به محدودیت افق هستند و هلال در همان منطقه رؤیت قابل قبول است.
وی در تبیین مبنای اتحاد افق، اظهار داشت: کسانی که قائل به اتحاد افق هستند فقط در زمینه رؤیت هلال چنین بنایی دارند و در سایر مسائل شرعی مثل نماز کاربرد ندارد.
حجتالاسلام و المسلمین اصفهانی با اشاره به ضرورت بررسی بیشتر مبنای اتحاد افق، ابراز داشت: در برخی سالها مراجع معظمی که قائل به اتحاد افق هستند، در مناطق هم افق شخص مورد اعتمادی نداشتند تا طبق آن رؤیت برای ایران هم ثابت شود.
عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که سابقه مسئله اتحاد افق چقدر است؟ خاطرنشان کرد: روایاتی داریم که شخصی از شام به مدینه آمده و گزارشی از رؤیت هلال داده و مردم با توجه به آن عمل کردهاند.
کارشناس ارشد نجوم افزود: در زمینه اتحاد افق روایت خاصی نداریم و این مسئله شبیه استنباط فقهی بر اساس سیره اهلبیت(ع) است.
مدیر مؤسسه نجوم کبریا با اشاره به مؤلفههای مؤثر بر رؤیت هلال، اظهار داشت: یکی از این مؤلفهها عرض دائرةالبروجی ماه است که با تغییر مکان رصد تغییر میکند لذا ممکن است هلالی در تهران دیده شود ولی در قم نه.
وی با اشاره به ضرورت پژوهشهای علمی در عرصه رؤیت هلال خاطرنشان کرد: باید حداقل چند پایاننامه سطح 3و4 در حوزه به این موضوع اختصاص پیدا کند و مفاهیمی مثل حلول ماه، افق ماه و جایگاه محاسبات تبیین شود.
حجتالاسلام و المسلمین اصفهانی در پایان گفت: با توجه به احتمال رؤیت هلال در غروب چهارشنبه در جنوب آفریقا، اگر فقیهی قائل به اتحاد افق در این مکان باشد، در صورت رؤیت هلال اول ماه ثابت خواهد شد.
انتهای پیام 20/313