خبرگزاری «حوزه»، اشاره؛ در حاشیه یکی از ضیافت های افطاری که این شب ها رسم ارزشمند جا اُفتاده در ماه ضیافت الهی است - البته به شرطی که به دور از اسراف و ریخت و پاش باشد- با یکی از حافظان کل قرآن کریم که اتفاقاً جزو نخبگان حوزوی و دانشگاهی نیز محسوب می شود، گپ و گفتی انجام داده ایم که در واپسین روزهای ماه مبارک رمضان به عنوان ماه بهار قرآن، ماحصل این گفتگو در ادامه می آید؛
در آغاز به رسم مألوف ضمن معرفی خودتان بفرمایید که در چه سنی موفق به حفظ کل قرآن کریم شدید؟!
علی حبیبی هستم، متولد سال 1370 در شهرستان آمل. دارای مدرک کارشناسی رشته علوم قرآن و حدیث و نیز مدرک کارشناسی ارشد رشته تاریخ ایران و اسلام که هم اکنون توفیق تحصیل در پایه دهم حوزه علمیه قم را دارم.
در 8 سالگی به توفیق الهی و حمایت های بی دریغ پدر و مادرم توانستم به افتخار حفظ کل قرآن نائل شوم ، ضمن آن که از همان سال های طفولیت و نوجوانی موفق به حفظ بخش قابل توجهی از کتاب شریف نهج البلاغه شدم.
تاکنون در چه مسابقات داخلی و خارجی شرکت کرده و چه رتبه هایی را کسب کرده اید؟
به لطف الهی تاکنون علاوه بر حضور در محافل و مسابقات فراوان داخلی ، به بیست کشور مختلف اسلامی مسافرت داشته و در برنامه های متعددی شرکت کرده ام و به طور خاص تجربه حضور در مسابقات بين المللي قرآن كريم كشور سوريه را در كارنامه خود دارم.
در سال 1381 از سوی مقام معظم رهبری به حج تمتع سفری داشته و در آن جا نیز توفیق این را پیدا کردم که برای زایران کشورهای مختلف برنامه های متنوعی را اجرا کنم که بحمدالله با استقبال خوبی هم همراه شد.
سال 1383 نیز به همراه برادرم در محفل قرآنی با حضور رهبر معظم انقلاب شرکت داشتم و در آن جا نیز برنامه تلاوت داشتم که معظم له نیز ما را مورد تفقد قرار دادند.
به عنوان یک طلبه جوان بفرمایید که توصیه شما به طلاب جوان برای ورود به عرصه حفظ و قرائت قرآن کریم چیست؟!
به اعتقاد بنده، برای ورود جدی به مباحث قرآنی ، آشنایی با مفاهیم و موضوعات کلام وحی اولین گام و بلکه مهم ترین آن است چرا که تا شناخت رشد نیابد، توفیقات بعدی نیز حاصل نمی شود.
ما بارها که خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و بعضاً در خدمت ایشان تلاوت داشته ایم ، ایشان همیشه توصیه شان این بوده که برای حافظ و قاری قرآن بسیار لازم و ضروری است که همیشه در کنار حفظ به ترجمه و تفسیر قرآن و فهم و تدبر در آیات کلام وحی توجه و عنایت ویژه ای داشته باشد چه آن که قاری و حافظی که آشنای به این امور نباشد نمی تواند مفاهیم را به خوبی و درستی به مخاطبین خود انتقال داده و بر فکر و روحیه آن ها به نحو مطلوب تاثیرگذار باشد.
با توجه به تحصیلات حوزوی و دانشگاهی چطور توانسته اید در هر دو عرصه موفق باشید و در ضمن تحصیل در حوزه و دانشگاه مانع از تداوم برنامه های قرآنی تان نمیشود؟!
به برکت خود قرآن که در همان سنین طفولیت توانستم حافظ کل آن شوم ، این مساله رخ داد و توانستم دروس کلاسیک را چند ساله به اتمام رسانده و در ابتدا وارد حوزه شوم و بعد از اتمام پایه ششم حوزه، وارد دانشگاه شده و ابتدا در رشته علوم قرآن و حدیث و بعد در رشته تاریخ ایران و اسلام مشغول به تحصیل شوم.
در طول این سال ها برنامه درسی ام به صورت جهشی بوده و البته در این مهم در سایه برنامه ریزی منسجم و حمایت خانواده توانستم کاری کنم که تحصیل در حوزه و دانشگاه و نیز برنامه های قرآنی،
خللی به یکدیگر نرسانند.
به طور متوسط روزی چند ساعت برای بحث قرآنی و نیز امور درسی ، زمان اختصاص می دهید؟!
در اوایل که در حال حفظ کل بودم، بین سه تا چهار ساعت وقت می گذاشتم ولی الان که 15 سال است حافظ کل قرآن هستم روزی یک ساعت، ضمن آن که برای فعالیت های تحصیلی نیز حدود دو ساعت در روز وقت اختصاص می دهد.
همچنین علاوه بر این ها ، به تربیت شاگردان قرآنی در مرکز قرآن و عترت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) اهتمام دارم که در شبستان نجمه خاتون برگزار می شود و حدود 5 الی 6 ساعت تدریس دارم.
به غیر از امور قرآنی و درس های حوزه و دانشگاه ، چه علاقه و زمینه فعالیت دیگری دارید؟
با توجه به این که توصیه جدی رهبر عزیزمان به نسل جوان در کنار تحصیل و تهذیب، ناظر به مساله ورزش بوده ، بنده نیز در رشته های ورزشی رزمی و فوتسال فعالیت دارم و این فعالیت های ورزشی هم به سلامتی جسمی ام و هم نشاط روحی ، کمک بسیاری داشته است و پیشنهادم به همه طلاب و دانشجویان این است که به هیچ وجه از ورزش کردن ولو به مدت کوتاه ، غافل نشوند.
از نگاه شما بهترين راه ورود به عرصههاي قرآني به ویژه براي كساني كه تا به حال ارتباط چنداني با قرآن مجید نداشتهاند، چيست؟
خُوب در گام اول بايد روخواني و روان خواني قرآن را ياد بگيرند و اين محقق نمي شود مگر با حضور در جلسات قرآني و با گوش دادن به قرآن، در مرحله بعد بايد علاقه و استعداد خود را شناسايي كنند. آن هايي كه علاقه به قرائت قرآن دارند، قرائت را به صورت تخصصي دنبال كنند، كساني كه علاقهمند به حفظ قرآن هستند، در زمينة حفظ و همچنین آن هايي كه علاقمند به فعاليت در زمینه مفاهيم قرآني و تفسير هستند، باید هوشمندانه وارد اين عرصه شوند.
نکته کلیدی در این خصوص آن است که قرآن تنها براي خواندن و با صداي زيبا به گوش مردم رساندن نيست بلكه كتاب زندگي است چرا كه در خود این کتاب آسمانی آمده است" لا رطبٍ ولا يابسٍ الاّ في كتابٍ مبين" يعني همه چيز در قرآن است و ما برای توفیق در دنیا و آخرت ، چاره ای جز پناه بردن به قرآن و اهل بیت(ع) نداریم.
به عنوان یک برادر کوچک به همه خواهران و برادران عزیزم به خصوص هم سن و سال های خودمان و همه جوانان و نوجوانان عرض می کنم که اگر آبرو و عزت می خواهیم، اگر دنبال آسایش و آرامش واقعی هستیم، راهش فقط پناه بردن به ثقلین است که یادگار ماندگار و توصیه اکید نبی مکرم اسلام است.
از این که وقت شریف خود را به ما اختصاص دادید، بسیار ممنون و سپاسگزاریم.
گفتگو از: سید محمد مهدی موسوی
نظر شما