به گزارش خبرگزاری «حوزه»، اثر ارزشمند بررسی فقهی مدیریت در روابط زن و شوهر، به دنبال آن است تا بدون پیشداوری، تحقیقی مبتنی بر مبانی و روش فقهی، و با نظرداشت همه آرا و احتمالات ارائه نماید. عقد ازدواج، حقوق و تکالیفی برای زن و شوهر به وجود میآورد و آنان را به تأمین برخی نیازهای یکدیگر شرعاً متعهد ساخته، مجموعهای از روابط، اهداف و مصالح مشترک را میان آنان پدید میآورد که اگر اراده طرفین در پیجویی آن، متعارض و ناهمخوان باشد، به اختلال در تحقق اهداف و مصالح مشترک و یا تأمین نیازها و انجام تکالیف و عمل به حقوق متقابل میانجامد؛ بنابراین به ضرورت عقل، یکی از آثار ازدواج لزومِ هماهنگی زوجین و وحدت آنان در اراده و عمل است. این هماهنگی میتواند به خواست و توافق طرفین تحقق یابد، یا یکی از زوجین ملزم به تبعیت از خواست دیگری باشد.
این پژوهش پاسخگوی این سؤال است که آیا در تنظیم روابط زوجین، توافقِ طرفین اصل است و بدون آن، حقی برای هیچ کدام بر دیگری ثابت نیست، یا اینکه عقد ازدواج در شریعت اسلام سبب محدودیت اختیارات فردی زن و مدیریت مرد بر شئون زناشویی میشود؟ مبانی و ادله این حق، حوزه و قلمرو اعمال آن، شرایط برخورداری مرد از آن و آثار آن در مسائلِ مختلف موضوعهاییاند که این پژوهش به آنها پرداخته است.
چهار بخش اصلی
بخش اول کتاب به بحث از کلیات و مبانی پرداخته است. این بخش شامل سه فصل و چندین گفتار است. در فصل اول و گفتار اول این فصل، به مفاهیم اساسی ازدواج، خانواده، مدیریت، ریاست، تمکین، و نشوز پرداخته شده است. گفتار دوم این فصل، به تحلیل ریاست و نسبت آن با حق و حکم پرداخته است. در فصل دوم در چهار گفتار به بحثهایی چون ماهیت و آفرینش زن و مرد (ماهیت زن و مرد، چگونگی آفرینش زن و مرد، فلسفه آفرینش زن)، تفاوتهای زن و مرد و تحلیل آن (تفاوت عقلی زن و مرد در نصوص دینی، تفاوت در غریزه جنسی، تفاوت جسمانی، روانی و شخصیتی، و تحلیل تفاوتهای زن و مرد و تأثیر آن در حقوق)، کارکرد جنسیت در خانواده (ماهیت پیوند زناشویی و خانواده، اهداف و کارکردهای پیوند زناشویی) و زن در ساختار خانواده دیروز و امروز (تغییرات مرتبط با خود افراد، تغییرات مرتبط با نوع زندگی) پرداخته شده است. در فصل سوم، نویسنده به خاستگاه نیاز و مبانی انتخاب رئیس در مناسبات زناشویی در دو گفتار پرداخته است. گفتار اول را به خاستگاه نیاز به مدیریت فردی در روابط زوجین (ماهیت و فلسفه زناشویی و نظام روابط زناشویی، دلایل نیاز به مدیریت در روابط زناشویی، بررسی اشکالهای مدیریت فردی در روابط زناشویی)، و گفتار دوم را به مبانی انتخاب مدیر در روابط زناشویی (صلاحیت و استحقاق فردی، تکالیف و تعهدات افراد، لزوم دخالت قانون و جواب یک اشکال) اختصاص داده است.
نویسنده بخش دوم را به ادله ریاست مرد در مناسبات زناشویی اختصاص داده است. این بخش از دو فصل تشکیل شده است که در فصل اول مقتضای قاعده اولیه و عقد ازدواج، و در فصل دوم مقتضای ادله خاص را بررسی کرده است.
نویسنده در بخش سوم کتاب، حوزه، قلمرو و شرائط مدیریت شوهر را در سه فصل بررسی کرده است. این سه فصل، خود شامل گفتارهای متعددی است. در فصل اول، قلمرو و حوزه قوامیت شوهر (حوزه حقوق شخصی مرد، حوزه حقوق شخصی زن، حوزه حقوق و تکالیف مشترک) بحث شده است. بحث حضانت و فروعات آن را نویسنده بسیار دقیق در این بخش مورد واکاوی قرار داده است. در فصل دوم، شرائط و قیود قوامیت شوهر (رشد عقلی و تأثیر آن بر قوامیت مرد، برتری عقلی و تأثیر آن بر قوامیت مرد، عدالت و مصلحت و تأثیر آن دو بر قوامیت مرد و…) و در فصل سوم، مسقطات حقوق ریاست (اسقاط و واگذاری جایگاه سرپرستی و مدیریت، اسقاط، واگذاری و تحدید حق اطاعت، سقوط و عدم سقوط قوامیت مرد در مقابل سقوط نفقه زن) را بررسی کرده است.
در بخش چهارم، نویسنده در ۹ فصل مباحث خود را پیش برده است. فصل اول را به بحث تمکین خاص یا حق استمتاع اختصاص داده است. سپس بحث حق اسکان و اقامت و صور اختلاف قوامیت زوج، و در فصل سوم خروج زن از منزل و بررسی روایات قوامیت زوج، در فصل چهارم نشوز زوجه، در فصل پنجم بحث اشتغال به کار، فصل ششم، خدمت منزلی زن و بررسی ادله قوامیت شوهر و فصل هفتم تصرفات مالی و تعهدات شرعی زوجه و فصل هشتم عبادات زوجه و در نهایت نویسنده در فصل نهم بخش چهارم، بحث آموزش زن و دیگر فعالیتهای فردی و اجتماعی را مورد بررسی قرار داده است.
اگر بخواهیم جمعبندیای از مباحث این کتاب و نتیجهگیریای برای خواننده داشته باشیم، میتوان نکاتی را به اختصار بیان کرد:
۱- شارع در روابط زوجین، جایگاه مدیریت و سرپرستی را برای شوهر قرار داده است.
۲- مدیریت و قوامیت امری جامع است که دارای هر دو بعد تکلیفی و حقی میباشد.
۳- شوهر در حوزه حقوق شخصی زناشویی خود مانند استمتاع، حق اطاعت دارد.
۴- مبیت، حق اختصاصی و ابتدایی زن است و برای همسر واحد ثابت است.
۵- شوهر در مورد تعداد فرزندان و زمان فرزنددار شدن، با رعایت حقوق زن از حق قوامیت برخوردار است.
این نرم افزار موبایلی از ابزارها و قابلیت های متعدد پژوهشی برای پژوهشگران برخوردار بوده که از مهمترین قابلیت های این نرم افزار می توان به نمایش متن کتاب، جستجو، بخش تاریخچه مطالعه، نشانه گذاری و علاقمندی ها، اشتراک گذاری (انتخاب متن، ارسال و اشتراک گذاری در جوامع مجازی و...)، ذخیره تمام یا بخشی از محتوا، پیمایش در صفحات، بخش تنظیمات (تنظیم ویژگی های نمایش متن، تنظیمات نوع و اندازه قلم و فونت، تعیین فاصله بین خطوط، تنظیمات مطالعه نمایش روز و شب) و... اشاره کرد.
علاقه مندان جهت دانلود نرمافزار موبایلی کتاب بررسی فقهی مدیریت در روابط زن و شوهر، به سایت فروشگاه نشر دیجیتال پژوهشگاه به آدرس http://digi.isca.ac.ir یا به صفحه اختصاصی پژوهشگاه در سایت بازار به آدرس https://cafebazaar.ir/developer/isca-it مراجعه نمایند.