پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۰
احکام نذر از نظر مراجع تقلید

حوزه/ نذر صحيح فقط بايد براي خدا باشد و صيغه نذر هم (لله علي....) مي ‌باشد؛ يعني براي خدا به عهده من باشد... اما اين گونه نذر منافات ندارد كه متعلّق آن امور خير باشد

سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه» پرسش مقلّدین و پاسخ مراجع معظم تقلید دربارۀ نذر و موضوعات اطراف آن را منتشر می کند.

* سؤال: نذر چيست لطفاً توضيح دهيد؟.

جواب: نذر آن است كه انسان ملتزم شود كه كار خيري را براي خدا به جا آورد، يا كاري را كه نكردن آن بهتر است براي خدا ترك نمايد. (1)

* سؤال: آيا انسان مي ‌تواند كار حرام و مكروه يا مباحي را نذر كند؟.

جواب: اگر انسان نذر كند كه كار حرام يا مكروهي را انجام دهد، يا كار واجب يا مستحبي را ترك كند، نذر او صحيح نيست و همچنين اگر نذر كند كه كار مباحي را انجام دهد يا ترك نمايد چنانچه به جا آوردن آن و تركش از هر جهت مساوي باشد، نذر او صحيح نيست. (2)

* سؤال: اگر پدر يا مادري نذر كند كه دختر خود را به سيدي شوهر دهد آيا بعد از آن كه دختر به سن تكليف رسيد لازم است كه پدر و مادر به نذر خود عمل كنند؟.

جواب: احتياط آن است كه اگر بتوانند او را راضي نمايند كه به سيد شوهر كند، لازم است به نذر خود عمل كنند. (3)

* سؤال: اينجانب عهد و نذري كرده ‌ام كه روزهاي دوشنبه و پنج شنبه را روزه بگيريم حال والدينم اجازه نمي ‌دهند كه روزة نذري خود را ادا كنم؛ تكليف من در اين ارتباط چيست؟

جواب: اگر صيغة عهد و نذر را به عربي و يا فارسي نخوانده باشيد، روزه گرفتن برشما واجب نيست و هر وقت كه بتوانيد روزه بگيريد، مانعي ندارد و اگر با خواندن صيغة نذر، نذر محقق شده باشد هرگاه پدر، او را از انجام مورد نظر نهي كند، انجام دادن آن لازم نيست و گناهي ندارد. احسان و كار خير موكول به اجازه از والدين نيست امّا در مواردي كه نهي مي ‌كنند و يا با انجام آن كار، والدين اذيت مي ‌شوند آن عمل را ترك نماييد. (4)

* سؤال: اگر كسي چند روزي روزة نذري داشته باشد بعد از برآورده شدن حاجت، روزه گرفتن او به تأخير بيفتند مي ‌تواند هر وقت خواست آن روزه‌ ها را ادا كند؟.

جواب: اگر صيغه شرعي نذر را خوانده باشد و در نذر گرفتن روزه را مقيّد کرده که بلافاصله بعد از رسيدن به حاجت و يا زمان مشخص انجام دهد بايد در همان زماني كه قرار گذاشته است روزه ‌ها را بگيرد و الا كفاره نيز بر عهدة او مي ‌آيد ولي اگر صيغه شرعي نذر (لله عليّ.... براي خدا به عهده من باشد كه...) را نخوانده باشد و يا اگر صيغه خواندنِ گرفتنِ روزه را مقيد به زمان خاص نکرده روزه ‌ها را با تأخير هم بگيرد، اشكال ندارد. (5)

* سؤال: اگر كسي چيزي نذر كند ولي آن را ادا نكند چه حكمي پيش رو دارد؟.

جواب: اگر نذر شرعي كرده باشد و به آن عمل نكند، گناه كرده و كفاره بر او واجب مي ‌شود و كفاره نذر 60 روز روزه گرفتن يا اطعام 60 فقير مي ‌باشد. (6)

* سؤال: بنده نذري داشته ‌ام كه اگر حاجتم روا گردد چهل بار قرآن را ختم كنم حال نوبت به اداي نذر رسيده آيا مي ‌توانم عوض چهل ختم قرآن در ماه رمضان چهل آيه بخوانم تا برابر با چهل ختم قرآن شود؟.

جواب: اگر چه ثواب قرائت در ماه مبارك رمضان به مراتب بيشتر از ساير ماه ها است لكن اگر كسي نذر چند ختم قرآن كرده باشد بايد همان طوري که نذر کرده را انجام دهد و نمي ‌تواند يك ختم در رمضان كند و بگويد چون ثواب آن چند برابر است جبران مي ‌شود؛ مثل اينكه اگر چند روز نماز قضا به گردن شخص باشد، نمي ‌تواند بگويد در جماعت شركت مي ‌كنم تا ثواب آن كه هزاران برابر است، جبران بقيه نمازها را بنمايد. (7)

* سؤال: آيا نذر فرزند بايد با اجازۀ پدر باشد يا خير؟.

جواب: نذر فرزند بدون اجازه پدر صحيح است اما اگر زن بخواهد نذر كند به نظر برخي از فقها بايد به اجازه شوهر باشد.  (8)

* سؤال: از رساله و منابع ديني استفاده مي ‌شود كه نذر براي خداست پس نذر براي امام حسين عليه السّلام درست نيست؟؛ آيا اين مطلب صحيح است؟.

جواب: بلي نذر صحيح فقط بايد براي خدا باشد و صيغه نذر هم (لله علي....) مي ‌باشد؛ يعني براي خدا به عهده من باشد... اما اين گونه نذر منافات ندارد كه متعلّق آن امور خير باشد از جمله براي خدا به عهده من باشد كه... فلان مبلغ به فقير بدهم، به ايتام كمك كنم، براي مجالس سوگواري امام حسین عليه السّلام صرف كنم و چند ركعت نماز بخوانم، يك ختم قرآن نمايم و... پس نذوراتي كه بين مردم معمول است نذر براي امام حسين عليه السّلام نيست بلكه نذر براي خداست كه متعلق نذر حضرات ائمه عليه السّلام مي ‌باشد و نبايد اينها با هم خلط شود. (9)

* سؤال: نذوراتي كه در ايام محرّم به صندوق هاي حضرت ابوالفضل عليه السّلام واريز مي‌ شود در چه راهي بايد مصرف شود آيا مي‌ توان صرف حسينيه ‌ها و تكايا نمود يا خير؟.

جواب: آن چه را به عنوان نذورات حضرت ابوالفضل عليه السّلام در صندوق مي ‌ريزند مي ‌توان در مجالس روضه خواني آن حضرت و اطعام مؤمنين مصرف نمود و ثواب آن را براي آن جناب هديه نمود. (10)

* سؤال: وقتي انسان نذري مي ‌كند كه در شرايط خاص، فلان كار را انجام دهد و آن شرايط انجام پذيرد و انسان بعد از مدتي به ياد نذرش بيفتد، تكليف چيست؟ (مقلّد آيت ا... فاضل لنكراني)

جواب: در مورد سؤال كه در وقت اداء نذر فراموش كرده است و بعداً يادش آمد قضاي آن كار را انجام دهد مثلاً اگر نذر روزه نيمۀ ماه را نموده و روز 17 ماه به يادش آمده است، قضاي آن را بايد بگيرد و كفاره ندارد. البته اگر عمداً تأخير بياندازد کفاره دارد.  (11)

* سؤال: اگر كسي نسياناً روزة نذري خود را در ماه مبارك رمضان ادا كند آيا روزة وي از ماه مبارك رمضان محسوب مي ‌شود يا روزة نذر؟.

جواب: اگر مي ‌دانسته كه ماه رمضان است و نيّت روزه نذر يا قضا كرده است، روزه او باطل است و در هيچ موردي محسوب نمي ‌شود اما اگر نمي ‌دانسته ماه رمضان است (مثلاً يوم الشك) و نيّت قضا يا نذر كرده است، روزه رمضان محسوب مي ‌گردد و براي قضا و نذر بايد مجدداً روزه ديگري بگيرد. (12)

* سؤال: نذر در مال غير چگونه است مثلاً مادر براي فرزندش نذر مي‌ كند كه فرزند آن را ادا كند؛ آيا چنين نذري صحيح است؟.

جواب: خير، نذر در مال ديگري صحيح نيست. (13)

* سؤال: امسال در ماه رمضان با خداوند عهد كردم كه «خدايا با تو عهد مي ‌بندم كه نمازهايم را در اول وقت بخوانم و اگر نتوانستم به شرط آن كه اگر عذر شرعي نداشتم فرداي آن روز را روزه بگيرم حال به سبب مشكلاتي من از انجام اين عهد عاجز شده ‌ام و قادر به انجام آن نيستم، آيا مي ‌شود عهدم را بشكنم و عمل ننمايم و اگر كفاره دارد آن را بپردازم؟.

جواب: اگر قدرت بر وفاء به عهد نداريد، تكليف به «وفاء به عهد» ساقط است. (14)

* سؤال: در صيغه نذر اگر بگويند: «خدايا اگر حاجتم برآورده شود فلان كار را مي‌ كنم» يا «نذر كردم كه چنين كنم» آيا در انعقاد نذر كافي است يا اين كه حتماً بايد «لله عليّ كذا» و الفاظ مرادف آن باشد؟.

جواب: كافي نيست و بايد صيغه مخصوصه خوانده شود. (15)

* سؤال: نذر كردم كه هر سال روز تاسوعا جلو دستة سينه زنان، يك گوسفند براي شادي روح حضرت ابوالفضل عليه السّلام قرباني نمايم، امسال بر اثر عدم بضاعت مادي نتوانستم نذر را ادا نمايم، تكليف شرعي بنده چيست؟ و آيا مي ‌توانم نذر را به چيز ديگري تغيير دهم؟.

جواب: لازم نيست تغيير دهيد و چنانچه نذر شما صيغه شرعيه نداشته وفاء واجب نيست. (16)

* سؤال: اگر كسي نذر كند در روز معيّني غسل نمايد و اتفاقاً در آن روز آب پيدا نكرد و يا مانعي پيش آمد كه نتوانست غسل كند، وظيفه ‌اش چيست؟ و آيا مي ‌تواند به جاي غسل تيمم نمايد؟.

جواب: با فرض صحّت نذر، اگر آب ندارد، وفاء به نذر ساقط است و تيمم لازم نيست. (17)

* سؤال: گاوي است تماماً نذري حالا زاد و ولد كرده و نگهداري آن ها نياز به خرجي دارد؛ آيا مي ‌شود از نتايج آن ها بفروشيم و صرف نگهداري و خرج آن ها نمائيم؟.

جواب: در نتايج و نماء عين منذوره، بايد بر طبق نذر عمل شود و چنانچه حفظ عين منذوره نياز به مصرف داشته باشد، مي ‌توان از نتايج و نماء به مقدار حاجت در حفظ عين منذوره مصرف نمود. (18)

* سؤال: اگر گوسفند نذري، قبل از تحقق نذر تلف شود؛ آيا نذر از شخص ساقط است؟ و نيز اگر نذر محقق شود و قبل از اينكه گوسفند را سر ببرد تلف شود مثلاً گرگ آن را بخورد آيا نذر ادا شده يا خير؟.

جواب: در مورد سؤال، نذر منحل شده و چيزي بر او نيست. (19)

پاورقی:

(1)- توضيح المسائل امام (ره)، م 2640.

(2)- توضيح المسائل حضرت امام (ره)، م 2648 ـ 2649.

(3)- توضيح المسائل حضرت امام (ره)، 2666.

(4)- توضيح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 2646.

(5)- توضيح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 3-2652.

(6)- توضيح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 2669) و تحرير الوسيله امام (ره)، ج 2، ص 124، م 28.

(7)- مجمع المسائل آيت الله گلپايگاني، ج 2، ص 326.

(8)- توضيح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 2646.

(9)- مجمع المسائل آيت الله گلپايگاني، ج 2، ص317.

(10)- توضيح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 2662 و 2663.

(11)- جامع المسائل آيت الله فاضل، ج 1، ص 372، س 1331.

(12)- توضيح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 1555 و 1556.

(13)- تحرير الوسيله امام (ره)، ج 2، ص103، م 2.

(14)- استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 457.

(15)- استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 460.

(16)- استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 462.

(17)- استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 475.

(18)- استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 480.

(19)- استفتاثات حضرت امام (ره)، ج 2، ص 481.

منبع: مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه علمیه قم

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۳۲
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۱
  • رهنما IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
    اگرمادرم نظرکند مریضی من خوب شود هرسال روضه خوانی درخانه بگیردوبعد من ازدواج کردم من درخانه خود نذر زا اداکنم ایادست است یانه؟
  • مسعودندری IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۹
    نذر یکی از راه های سریع تر برآورده شدن حاجات میباشد،مخصوصا اگر توسل به ولی خدا در آن صورت گیرد تا مراد زودتر حاصل شود،همه ما عیب ها ،نقایص گناهانی چه در عمل و چه در نیت داریم که نمی‌توانیم به رسیدن به خواسته هایمان امید چندانی داشته باشیم،اما با نیت برقراری ارتباط این نیت با انسان کامل حاجات هایمان به امید خدا برآورده میشود،ضمن اینکه سخاوت چه از نوع مادی و چه از نوع معنوی پسندیده می باشد
  • ساحل IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۷
    سلام ،من تو یه نذر دسته جمعی شرکت کردم ولی نتونستم تو روزهای معین شده اداش کنم ،الان باید چیکار کنم
  • ساحل IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۷
    سلام ،من تو یه نذر دسته جمعی شرکت کردم ولی نتونستم تو روزهای معین شده اداش کنم ،الان باید چیکار کنم
  • ملیکا IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
    با سلام بنده در کربلا عهد کردم اگر خداوند فرزند دختری بهم بده اسمشو فاطمه نورا بزارم اگر اسم دیگری که قرآنی باشد برای دخترم انتخاب کنم ایا مشکلی دارد ؟ سپاسگزارم
  • عیسی IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۸
    سلام‌ من نذر کردم که به ۱۳ نفر کمک مالی کنم آیا میشود بجای ۱۳ نفر آن مبلغ مشخصی که برای هر نفر در نظر گرفتم را به یک نفر بدهم؟یا باید همان مبلغ مشخص را به ۱۳ نفر بدم؟
  • حدیث GB ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
    باسلام.من۷ماهه باردارم نذرکرده بودم بچم صحیح وسالم باشه اسمشوبزارم علی وازاولم گفتم نذرامام علی بچم.شکرخدابچم صحیح وسالم بود همه ازمایشاوسونوگرافیام.الان ی عده میگن ی اسم دیگ بزارعلی قدیمی شده وفلان یامیگن حداقل بزارامیرعلی منم دلم نمیخاد نذرمو ادا نکنم.بااین خاستم بدونم میشه بزارم امیرعلی یا نه
    • اشکان IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
      همون نظری که کردی رو انجام بده.چون نظر شکر گذاری خدا س.... مگه اسم از علی بهتر هم هست؟ نظر کردی کاری برای خدا انجام بدی نه به خاطر حرف مردم . اسم امام هیچ وقت قدیمی نمیشه. خدا برات حفظش کنه
  • نازنین IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۴
    اگر برای رسیدن به خواسته ای نذر کنی و آن را به جا نیاوردی (من نذر کرده بودم روزه بگیرم ولی زمان خاصی براش تایین نکردم) ممکنه مانع از رسیدن انسان به خواسته جدیدش شود؟
  • IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۴
    ماهرسال تاسوعا قورمه سیزی وبرنج پخش میکزدیم امسال بخاطر کرونا نذری نمیدیم آیا این کار ماگناه دارد
  • مبین IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۴
    من یک سوال دارم اگر کسی نذر کند که قرآن بخواند ولی مشخص نکند که عربی یا فارسی بخواند اگر فارسی بخواند مشکلی دارد
  • حدیثه IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۲
    سلام من ی سوالی داشتم در مورد نذر اسم خواهر من نذر کردن ک اسم فرزندشون رو یک اسمی بگذارند و همسرشون هم نذر ی اسم دیگ البته اسم ائمه باشد ب شرط سلامتی بچه الان مشخص نیس ک کدوم اسم را باید گذاشت ؟ خواهر من باید چه کند
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۳
    اگر کسی نذر کند تا برآورد شدن حاجت هرروز دو رکعت نماز یک بار زیارت عاشورا و دوازده مرتبه آیه الکرسی بخواند میتواند نذر خود را تغیر دهد ؟هنوز حاجت روا نشده ایا گناه ندار ؟
  • IR ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
    اگر کسی موقع نذر کردن برای انجام ندادن کار ناپسند بگوید خدایا اگر من دوباره این کار را انجام دادم برای مجازات خود ۱۰۰ آیه الکرسی می خوانم نذر او درست است و باید ادایش کند؟ اگر توان خواندن این همه آیه الکرسی را نداشته باشد چه باید بکند؟
  • معصومه IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    سلام من نذری کردم حالا میخوام به جای نذری که کردم صلوات بفرستم به نظر شما میشه لطفا جوابم و بدید ممنون میشم
  • پرستو IR ۰۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    نذر کردم اطعام بدهم با یک روز تاخیر بخاطر کوتاهی خودم وشرایط درگیری کاری انجام دادم حکمش چیست؟
  • نیلوفر IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۷
    من نذر کرده بودم آش بپزم یکسال پختم بقیه سالها غذای دیگری پختم آیا نذرم قبول میشود
  • mm IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۶
    برادر من بیماری کرونا گرفت و من نذر کردم برای سلامتیش ۱۴ دور به نیت چهارده معصوم قرآن را ختم کنم حال برادر من خوب شده است آیا میشود یکبار قرآن را به نیت ۱۴ دور بخوانم؟
  • یزدان IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۹
    تا چند روز وقت داریم که نذرمان را ادا کنیم
  • محمد IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۳
    اگر ندانی آنچه از خدا میخواهی مستجاب کرده است و تو نذر کرده ای باید چه کرد
  • المیرا IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۹
    سلام ببخشید اگه یکی دو رکعت نماز به مدت۴۰شب برای اینکه خانوادش همیشه سالم و تندرست باشن و سایشون تا اخر عمر بالا سرش باشه درسته ؟
  • ناشناس IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۴
    ایا هدیه کردن ذکروصلوات ب معصومین صیغه نذر لازم دارد؟
  • فاطمه IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۹
    سلام من نذرم برا ماه محرم بوده نتونستم ادا کنم میتونم توماه صفرنذرمو ادا کنم
  • م IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۹
    سلام من دختری ۱۲ یا ۱۳ ساله بودم که در حرم امام رضا نذر کردم اگر امام به من ۲ فرزند پسر بدهند نامشان را بنام امام بذارم حالا بعد از گذشت ۱۰ سال که نامزد کردم فکرمیکنم در انتخاب نام فرزند دوس دارم نام ائمه دیگر هم باشد میخواستم بدونم الان باید نذرمو ادا کنم یا نه
  • میترا IR ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۳
    اگه نذر کنیم شخص مریضی شفا پیدا کنه ولی اون شخص فوت کنه نذر باید انجام بدیم ؟
  • Fatemeh IR ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۱
    اگر حاجت کنیم و دعایی بخوانیم برای رسیدن به حاجت ،حتما باید نذر هم کرد یا این جا نذر واجب نیس،لطفا جواب دهیددد
  • IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    سلام نذر کرده ام در ماه مبارک رمضان ختم قرآن کنم بنابر دلایلی چون مشغله و تنبلی البته این کار ب بعد از ماه کشیده خواهد شد آیا این نذر در این صورت ادا خواهد شد؟یاخیر؟
  • ر IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    د
  • گنجی IR ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
    سلام من نذر کردم اگر ب حاجتم رسیدم چادر سرکنم تا اخر عمر،موقع بیان نذرم هم سرقنوت نماز بودم و عبارت برای خدارو نگفتم،فقط گفتم خدایا اگر فلان اتفاق بیوفتد من چادرسرمیکنم.وحالا قبل ازاجابت حاجتم پشیمان شدم از نذرم باید چ کنم؟ایا اصلا نذر از ابتدا درست بوده؟
  • یوسف IR ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
    آیا نذر کردن ثواب دارد؟
  • محمد IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۴
    ایا مورث میتواند تمام اموال خود را به موجب نذر نامه بین فرزندان خود تقسیم نماید
  • نگین آرزومندی AE ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۸
    اگر نظر کنیم در ماه شهریور قرآن را ختم کنیم اما اگر وفت نشودونتوانیم حکمش چیست