حجت الاسلام و المسلمین محمد صادق یوسفی مقدم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» ضمن تسلیت فرارسیدن دهم ربیع الثانی، سالروز وفات حضرت فاطمه معصومه(س) در قم اظهار داشت: خود مسافرت طولانی و توأم با رنج و محنت حضرت معصومه(س) به همراه برخی از نزدیکان و وابستگان به سمت ایران به منظور دیدار برادر بزرگوارشان امام رضا(ع) در توس ،نشان دهنده عمق ارادت و علاقه این دو نور بزرگوار به یکدیگر و ولایت مداری حضرت فاطمه معصومه(س) است.
جایگاه مهم ولایت در نگاه فاطمه معصومه(س)
وی همچنین افزود: ایشان به موضوع ولایت اهمیت زیادی می دادند و خودشان هم با این که از جایگاه بزرگ علمی و معنوی برخوردار بودند، سعی در تبیین مقام امامت و ولایت برای عموم مردم به ویژه بانوان داشتند.
وی با بیان این که یکی از شئونی که می تواند برای آحاد مردم به خصوص نسل جوان امروز ما الگو باشد، این که حضرت معصومه به شدت مدافع ولایت بودند، گفت: ایشان در جهت کسب دانش بسیار کوشا بوده و به جایگاه علمی بزرگی دست یافته بودند که این مساله هم می تواند نشان از آن باشد که زنان جامعه ما در کسب معارف دینی اهل تلاش و کوشش بسیار بوده اند.
تحسین پدر در پاسخگویی دختر به سوالات مردم
این استاد حوزه ادامه داد: در برخی روایات آمده جمعی از شیعیان برای دیدار امام موسی بن جعفر(ع) می آمدند تا از حضرت سوالاتی داشته باشند، چون امام کاظم (ع) نبوده اند ، دخترشان حضرت معصومه(س) پاسخگوی سوالات می شدند و بعد که این جمعیت سوال کننده در مسیر بازگشت در راه به امام هفتم برمی خوردند و سوالات و جواب ارایه شده را مطرح می کردند، موسی بن جعفر(ع) تایید کرده و از دختر باکرامت خود بسیار به نیکی یاد می نمودند.
وی خاطرنشان کرد: در واقع حضرت معصومه (س) با این مقام بالای علمی و نیز جایگاه والای اخلاقی و معنوی، نه تنها الگوی زنان و دختران جوان شیعه، بلکه همه مردان و زنان مسلمان و بلکه کل بشریت هستند و واقعاً این عزت بزرگی است که خدای متعال نصیب مردم ایران کرده که پذیرای چنین خواهر و برادری در این کشور هستیم.
ریزه خوار سفره بانوی کرامت هستیم
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه با تاکید بر این که همه ما ریزه خوار سفره اهل بیت(ع) از جمله بانوی کرامت حضرت معصومه(س) هستیم، گفت: امام صادق(ع) در حديثی قبل از اين كه حضرت معصومه(س) متولد شوند، از فضيلت زيارت و مدفن ایشان سخن گفته اند و شيعيان را به اهميت آن توجه داده و ميفرمايند: «شهر قم، حرم ما است و در آن زني از فرزندان من مدفون ميشود به نام فاطمه و هر كس او را زيارت كند بهشت براي او ثابت ميشود».
وی بیان داشت: نکته حایز اهمیت دیگر در شان و مقام حضرت، این که حضرت امام كاظم (ع) گرچه داراي 37 فرزند بودند، اما پس از امام رضا(ع) ، حضرت معصومه(س) در میان دیگر فرزندان ایشان به سان ستارهاي فروزان می درخشند و دارای مقامات و کراماتی هستند که در برخی روایات به آن اشاره شده ، به طوری که در ميان فرزندان موسی بن جعفر(ع) پس از امام رضا (ع) هيچ كدام هم سنگ و هم تراز ایشان نبوده است.
اُسوه بندگی و عبادت خدای متعال
حجت الاسلام و المسلمین یوسفی مقدم یادآور شد: گرچه مدت زمان حضور این بانوی بزرگوار در شهر قم تنها هفده روز بوده، اما آن چه به خصوص از ایشان به یادگار مانده و زبانزد خاص و عام است ، عبادت حضرت است که در مکانی که به نام بیت النور در قم معروف شده، انجام می شده است.
وی افزود: به تصریح محققان و محدثان ، يكي از عالي ترين نمونههاي عبادت و بندگي خدا در میان خاندان پیامبر اکرم(ص) مربوط به حضرت معصومه(س) است، چنان که گفته اند ایشان با عبادت و شب زندهداري هفده روزه خود در واپسين روزهاي عمر شريفشان در مدت اقامت در منزل موسي بن خزرج، گوشهاي از يك عمر عبوديت و خضوع و خشوع را نشان دادند.
جایگاه و مرتبه عصمت حضرت معصومه(س)
رییس مرکز فرهنگ و معارف قرآن در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که عصمت دارای مراتب و درجاتی است، گفت: البته ما مدعی وجود همان عصمتی که برای ائمه(ع) و انبیاء وجود دارد برای حضرت معصومه(س) نیستیم، اما اعتقاد داریم حضرت دارای مرتبه ای از عصمت است که از وجود پدر بزرگوارشان و امام رضا(ع) آن را کسب کرده اند.
وی ابراز داشت: یکی از مهم ترین ویژگی های حضرت فاطمه معصومه(س) آن است که ایشان دست کم ۱۷ سال از عمر خویش را در کنار امام رضا(ع) سپری کردند و آثار تربیتی که امام می تواند بر انسان بگذارد در حضرت معصومه (س) در حد اعلی تجلی یافته است.
نگاهی به معنا و مفهوم مهم ترین القاب حضرت
این استاد حوزه با اشاره به اینکه برای حضرت معصومه(س) القاب متعددی آورده شده، گفت: یکی از مهم ترین این القاب، معصومه می باشد و به معنای بانویی است که از گناه پاک است و به معصیت آلوده نشده است.
وی با بیان اینکه صدیقه نیز یکی دیگر از صفات حضرت است ، افزود: صدیقه به معنای خانمی است که آنچه می گوید راست است و صدق کلام دارد و ایشان در طول زندگی نسبتاً کوتاه خود، حقیقتاً همیشه از حق و حقیقت دفاع کرده و جز راستی بیان نمی داشتند.
حجت الاسلام و المسلمین یوسفی مقدم همچنین در خاتمه سخنان خود به صفت حمیده به عنوان یکی دیگر از القاب فاطمه معصومه(س) اشاره کرد و بیان داشت: حمیده به معنای ستایش شده و حضرت معصومه(س) از آن جهت که مورد ستایش انسان های بزرگی مانند امام صادق(ع)، امام کاظم(ع)، امام رضا(ع) و امام جواد(ع) و دیگر بزرگان دینی ما هستند به صفت حمیده شناخته می شوند و از این حیث جایگاه بسیار والایی دارند.
گفتگو از: سید محمد مهدی موسوی