به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، شیخ صالح احمد، از مستبران نیجر و هم اینک، امام جماعت مسجد "شهید کربلا" در نیامی پایتخت نیجر است و از فعالان شیعی در این کشور به شمار می رود. وی در مصاحبه با حوزه، ضمن اشاره به ماجرای شیعه شدنش به وضعیت پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام در نیجر پرداخت و تاکید بر وحدت اسلامی را از اصول فکری و رفتاری پیروان مکتب اهل بیت در نیجر دانست.
* شما از کشور نیجر هستید و جالب است بگویم که در ایران تفاوت چندانی میان نیجر و نیجریه قائل نیستند در حالی که ظاهرا اینگونه نیست...
بله، ما تفاوت هایی داریم، اما در گذشته کاملا با هم بودیم. و حتی بنده همیشه با شیخ ابراهیم زاکزاکی رئیس جنبش اسلامی نیجریه که امیدوارم مشکلات جدیدشان حل شود تماس داشتم و همواره با او بودم زیرا نیجر و نیجریه برادر هستند و حتی من از طریق ارتباط با برادران نیجریه مستبصر شدم.
* چگونه با مکتب اهل بیت علیهم السلام آشنا شدید؟
روزی مشغول مطالعه صحیح بخاری(از منابع اصلی اهل سنت) بودم و در آن زمان سنی و مالکی مذهب و از پیروان طریقه تیجانیه بودم، اما هنگام مطالعه "بخاری" ناگهان با روایتی مواجه شدم که عبدالله بن عباس آن را "رزية یوم الخمیس" (مصیبت پنج شنبه) نام گذاشته است. این روایت باعث شد شک و تردید به جان من بیفتد. با خودم گفتم اگر صحابه این گونه با پیامبر(ص) رفتار کرده اند، باید مطالب زیادی در بین باشد که ما نمی دانیم و شروع به تحقیق کردم تا اینکه به این وصیت پیامبر(ص) رسیدم که مسلمانان را به چند چیز سفارش کرد، اما گویی در صحیح بخاری و صحیح مسلم، یکی از وصیت ها و سفارش های اصلی پیامبر(ص) فراموش شده و ذکر نشده است. با خودم گفتم باید در این رابطه تحقیق کنم و به کشورهای زیادی در آفریقا سفر کردم، اما چیزی نیافتم. پس از آنکه به نیامی بازگشتم روزی به کتابخانه فرهنگ اسلامی در نیامی رفتم و در آنجا گمشده خود را در کتاب کنزالعمال متقی هندی یافتم که وصیت پیامبر(ص) این گونه ذکر شده بود که کسانی را که به من ایمان دارند، به ولایت علی بن ابی طالب پس از خود سفارش می کنم؛ هرکس پیرو او باشد پیرو من است و هرکس پیرو من باشد پیرو خداوند عزوجل است.
با خود گفتم باید به سفارش پیامبر(ص) عمل کنم، پس در رادیو و تلویزیون اعلام کردم مذهب امام مالک را رها کرده و از این پس بر مذهب علی بن ابی طالب(ع) خواهم بود.
* مشکلی برای شما پیش نیامد؟
مشکلات زیادی برای من پیش آمد، اما الحمدلله اکنون کسانی که ما را ترک کرده بودند، رفته رفته به سوی ما باز می گردند.
* آماری از شیعیان نیجر دارد؟
اکنون کسی نیست که به شما بگوید شیعیان نیجر چند نفر هستند و آمار دقیقی وجود ندارد، زیرا تعداد آنها همواره در حال ازدیاد است به ویژه پس از اتفاقات یمن و تجاوز عربستان به یمن که باعث شده بسیاری از جوانان نیجر شیعه شوند، چون آنها فهمیدند عربستان انسان های بی گناه را در یمن می کشد به این خاطر که آنها پیروان مدرسه اهل بیت علیهم السلام هستند. در این هنگام بسیاری از جوانان مستبصر شدند و الحمدلله. اما به طور تقریبی می توانم بگویم که تعداد شیعیان نیجر حدود یک میلیون نفر است.
* به طور کلی، مسلمانان نیجر چند نفرند؟
تعداد جمعیت کشور تقریبا 19 میلیون نفر است که مسلمانان 99 درصد این جمعیت را تشکیل می دهند و تقریبا همه مسلمان هستند.
* آیا شیعیان در منطقه خاصی زندگی می کنند و مساجد و مراکز خاصی دارند؟
نه شیعیان در هر شهر و روستایی زندگی می کنند. مسجد نداریم، اما مراکز شیعی داریم، اما بنده در منزل خودم مسجدی ساختم و نام آن را مسجد "شهید کربلا" گذاشتم .
* بنا بر این باید خانه بزرگی داشته باشید!
بله خانه متوسطی است.
* رابطه شما با سایر مسلمانان و مذاهب اسلامی چطور است؟ قائل به وحدت هستید؟
کاملا. ما همیشه مدعی وحدت اسلامی هستیم. وحدت و همبستگی و نزدیکی میان طوایف اسلامی شعار ما است.
* در نیجریه افراطیون و بوکوحرام حضور دارند. آیا در نیجر هم مشابه این گروه های افراطی و تکفیری حضور دارند؟
بله در نیجر هم هستند. آنها فتنه ای هستند که غربی ها آن را بنا نهادند تا با اسلام بجنگند به ویژه در خاورمیانه و آفریقا. غربی ها همان طور که تکفیری ها و داعش را در خاور میانه ایجاد کردند، بوکوحرام را هم به جان آفریقا انداختند.
* همان طور که می دانید بسیاری از مستبصرین نیجریه و سایر کشورهای آفریقا از انقلاب اسلامی ایران و امام خمینی(ره) تاثیر پذیرفته اند. مستبصران نیجر از این جهت چگونه هستند؟
صحیح است. مسلمانان، مذهب اهل بیت(ع) را نمی شناختند، اما پس از انقلاب امام خمینی مسلمانان جهان با مذهب اهل بیت(ع) آشنا شدند و این سؤال در ذهن مسلمانان مطرح شد که این مرد کیست و چه عقیده و مذهبی دارد و مسلمانان شروع به استبصار کردند و الحمدلله. در زمان ما و سال های گذشته نیز مقاومت حزب الله در برابر صهیونیست ها باعث مستبصر شدن بسیاری از مسلمانان شد و اکنون نیز تجاوز عربستان به یمن باعث شده مسلمانان زیادی مستبصر شوند. ما از جنگ و کشته شدن افراد خوشحال نمی شویم اما عربستانی ها بدون آنکه بخواهند با دست خود باعث شده اند که چشمهای بسیاری از افراد به روی حقایق باز شود.