به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، دکتر حسن بنیانیان در دیدار رئیس مرکز خدمات حوزههای علمیه در قم، ضمن ارزشمند خواندن اقدامات مرکز خدمات حوزههای علمیه بهویژه درزمینهٔ فرهنگ، گفت: باور ما این است که دروازه ورود به اصلاح خانواده حوزویان، خود روحانیون و طلاب هستند؛ یعنی بدون برنامهریزی برای حوزویان، نمیشود برای خانواده آنها برنامهای را دنبال کرد و تصور به نتیجه رسیدن آن را داشت.
وی بابیان اینکه سرمایهگذاری برای حل مسائل طلاب درواقع سرمایهگذاری برای اصلاح جامعه است، تصریح کرد: شرایط به نحوی است که یکی از مهارتهای موردنیاز هر طلبه قبل از هدایت جامعه، مدیریت احسن خانوادهاش است و این میتواند مقدمه اثربخشی طلبه در جامعه باشد.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اعلام اینکه نیاز اصلی ما در مسئله فرهنگ را تنها عالمان دین و روحانیون میتوانند برطرف کنند، گفت: ما در داخل کشور کمبود روحانی داریم درحالیکه دنیا نیز از ما طلبه و روحانی میخواهد، ما وقتی طلبه را به کشور دیگری مثلاً آفریقای جنوبی میفرستیم نباید ذوق زده شویم، چرا که در داخل کشورمان دچار یک عقبافتادگی فرهنگی هستیم که بسیار مسئله مهمی است.
وی با تأکید بر اینکه نباید از طرح این مباحث، تلقی سیاه نمایی شود، اذعان کرد: برکات انقلاب و نظام اسلامی و حوزههای علمیه بینظیر بوده است، ولی نقدهایی وجود دارد که شنیدن این نقدها از امثال کسانی که معتقد به این هستند که تنها راهحل مشکلات فرهنگی، از دل حوزههای علمیه برمیآید خالی از لطف نیست.
دکتر بنیانیان بابیان اینکه درگذشته امورات جامعه به دست علما بوده است و درنتیجه تجلی دین در رفتار منعکس میشد و دین اشاعه پیدا میکرد، گفت: متأسفانه الآن به دلیل گستردگی فضای جامعه، دائم نمادهای غربی وارد کشور میشود و اعتقادات مردم را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
وی، شدت تغییرات از پایین(از جانب پدر، روحانی، معلم و ...) به بالا را خیلی کمتر از تغییرات از بالا(مسئولین) به پایین دانست و اضافه کرد: آنچه در مسئله فرهنگ مورد غفلت واقعشده این است که همه دستگاههای فرهنگی تنها 20 درصد و دستگاههای اقتصادی 80 درصد در حوزه فرهنگ مؤثر هستند.
مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی وضع اعتقادات مردم را خوب ارزیابی و اضافه کرد: مردم ما ازنظر اعتقادی در وضعیت بحرانی نیستند، آنچه نگرانکننده است مربوط به مسائلی است که به ارزشها و رفتارها برمیگردد.
وی مشکل امروز جامعه را "فرهنگسازی ناآگاهانه" عنوان کرد و گفت: وقتی یک دختر بدحجاب و با پوشش نامناسب توسط استاد خود در کلاس مورد تکریم واقع میشود یعنی استاد دانشگاه بدون اینکه توجه داشته باشد به فرهنگ لطمه میزند.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: وقتی یک برجی در تهران ساخته میشود که جمعیت چند روستا را در خود جا داده، از این مسئله غفلت میشود که ساکنین این برج هم مثل مردم یک روستا احتیاجات فرهنگی دارند و باید عالم و مسجدی بین آنها وجود داشته باشد و این غفلت گاهی منجر به این میشود که اکثر ساکنین این برج تحت تأثیر ماهواره قرار گیرند و اینجاست که تأثیر مسائل اقتصادی و تصمیمات اقتصادی بر فرهنگ خود را نشان میدهد.
وی با تأکید بر میزان اثر تصمیمات اقتصادی و اجتماعی بر مسئله فرهنگ تصریح کرد: 80 درصد مشکلات تحولات فرهنگی کشور امروز باید از طریق مسائل اقتصادی و پیوست فرهنگی حل شود.
دکتر بنیانیان شروع اصلاح وضع فرهنگی را از حوزههای علمیه و اصلاح ذهنیتها نسبت به مسائل فرهنگی دانست و گفت: اگر پیشرفت انقلاب اسلامی را درزمینهٔ فرهنگی میخواهیم لازمهاش وجود روحانیت باسواد و خبره در مسائل فرهنگی است که البته بدون آموزشهای خاص حاصل نمیشود.
وی بابیان اینکه متأسفانه نخبگان جامعه برداشت درستی از فرهنگ ندارند گفت: وقتی تهاجم فرهنگی با خرابکاری مدیران و نخبگان جامعه همراه شد دچار یک همافزایی در نزولی شدن سیر تحولات فرهنگی میشویم.
مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگر سخنان خود، معضل بعدی مسئله فرهنگ را "زندانی کردن مفهوم دین و فرهنگ در سازمانها" دانست و افزود: وقتی یکنهاد فرهنگی داریم تصور ارگانهای دیگر این است که نباید کوچکترین اقدامی در جهت فرهنگ انجام دهند و زیر بار کار فرهنگی نمیروند و یا وقتی در تهران ستاد امربهمعروف داریم (که جمعیت آن به 100 نفر هم نمیرسد) خیلیها زیر بار امربهمعروف نمیروند درحالیکه وظیفه ستاد امربهمعروف هدایت مردم به امربهمعروف است نه اجری مستقیم و انحصاری امربهمعروف بهنحویکه از دیگران سلب مسئولیت شود.
دکتر بنیانیان با تأکید بر اینکه مقام معظم رهبری وظیفه خود را در هدایت جامعه به بهترین نحو انجام دادند، مشکل را مربوط به کسانی دانست که این مطالب را اجرایی نکردهاند و گفت: نبض اصلاح این مسائل باید دست عالمان دینی بوده و خمیرمایه اولیهی این کار از دین نشئت گرفته باشد نه از منابع غربی.
وی کمبود را، هم در استخراج از دین و هم در تبلیغ و ارائه مسائل کاربردی مربوط به فرهنگ، دانست و اضافه کرد: وجود رهبری نخبه که به تمام ابعاد مسائل فرهنگی اشراف دارد و همچنین وجود حوزههای علمیه و اساتید خوب حوزوی در ایران یک ذخیره ارزشمند است که باید از این ذخایر در جهت حل مشکلات استفاده کرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تحلیل مناسب از فرهنگ موجود در جامعه را برای پیوست نگار ها لازم دانست و گفت: پیوست نگار باید یک تصویری از فرهنگ مطلوب جامعه و چشمانداز فرهنگی جامعه داشته باشد، باید بداند آثار مثبت و پیامدهای مخرب را چطور میشود شناسایی و مدیریت کرد، با چه روشی میشود وضعیت موجود را بهینه و از فرصتهای موجود در فرهنگ جامعه استفاده و چطور میشود از محدودیتها و موانع موجود در جامعه عبور کرد.
دکتر بنیانیان با اشاره به اینکه یک طلبه برای منبر و حتی خانوادهاش هم باید پیوست فرهنگی داشته باشد گفت: بعد از نگارش پیوست فرهنگی، باید متناسب با تغییر شرایط، هرسال بازنگری و بهروز شود و برای بازنگری باید از الگویی مشخص پیروی کرد تا گرفتار نظرات شخصی نشویم.
حوزه/ دکتر بنیانیان گفت: ۸۰ درصد مشکلات تحولات فرهنگی کشور امروز باید از طریق مسائل اقتصادی و پیوست فرهنگی حل شود.
اخبار مرتبط
-
آیتالله موسوی جزایری:
انفاق گره از مشکلات اقتصادی مردم باز می کند
حوزه/ امام جمعه اهواز با بیان اینکه انفاق در راه خدا، سبب گشایش امور اقتصادی مردم میشود، گفت: انفاق مستحبی یکی از فریضههای مهم دینی است که اهتمام به…
-
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه:
حل مشکلات اقتصادی نباید ما را از اصلاح سبک زندگی غافل کند
حوزه/ عضو هیئت علمی گروه روان شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: تلاش در زمینه حل مشکلات اقتصادی نباید ما را از مسایل فرهنگی جامعه به ویژه موضوع مهم…
-
اقتصاددان حوزوی تشریح کرد؛
حل مشکلات اقتصادی با عمل به اقتصاد مقاومتی میسر است/ لزوم تغییر فرهنگ مصرفی مردم
حوزه/ عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم با تاکید بر این که حل مشکلات اقتصادی کشور با عمل به اقتصاد مقاومتی امکان پذیر است ، تصریح کرد: گذر از بحران…
-
امام جمعه بروجرد :
رفع موانع تولید در دستور کار مسئولان قرار گیرد
امام جمعه بروجرد گفت: نبود سرمایه در گردش از مهمترین مشکلات برای احیاء و راه اندازی مجدد طرح های اقتصادی است که باید به طور جدی برای رفع این مشکلات اقدام…
-
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع):
اقتصاد مقاومتی نسخه عملیاتی شده اقتصاد اسلامی است/ تفاوت های اقتصاد مقاومتی و ریاضتی
حوزه/ عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) معتقد است اقتصاد مقاومتی نسخه معاصر نظام اقتصادی اسلام است و برای پویاسازی و اجرای اقتصاد مقاومتی باید فرهنگسازی…
-
حجت الاسلام والمسلمین ماندگاری :
عمل به توصیه های اقتصادی قرآن ، مشکلات اقتصادی را برطرف می کند
حوزه/ حجتالاسلام والمسلمین ماندگاری گفت: پرهیز از مصرف بیش از حد و جلوگیری از اسراف یکی از راههای مبارزه با فقر است، چرا که اگر مصرف ما به اندازه و درست…
-
مدیر کل اوقاف و امور خیریه کرمانشاه:
ترویج فرهنگ وقف مشکلات اقتصادی جامعه را کاهش می دهد
حوزه/ مدیر کل اوقاف و امور خیریه کرمانشاه گفت: ترویج فرهنگ وقف از مشکلات اقتصادی جامعه می کاهد.
-
مدیر حوزه علمیه قزوین:
رفع مشکلات اقتصادی اولویت اصلی دولتمردان باشد
حوزه/ مدیر حوزه علمیه استان قزوین بر رفع مشکلات اقتصادی مردم تاکید کرد و گفت: دولت باید اولویت اصلی را رفع مشکلات اقتصادی مردم به ویژه جوانان و ایجاد…
-
استاندار لرستان:
رجایی و باهنر الگوی مدیریت جهادی کارآمدند
حوزه/ استاندار لرستان شهیدان رجایی و باهنر را الگوهای مدیریت جهادی کارآمد خواند و تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی تنها راه برون رفت از مشکلات اقتصادی است.
-
چند انتصاب جدید در مرکز خدمات حوزه علمیه استان قم
حوزه/ مراسم معارفه سرپرست نمایندگی مرکز خدمات پردیسان، مدیرکل صندوق قرضالحسنه و رئیس اداره پذیرش مرکز خدمات استان قم برگزار شد.
-
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی:
مشکلات اقتصادی بدون پیوست فرهنگی برطرف نمی شود
حوزه/ دکتر بنیانیان گفت: ۸۰ درصد مشکلات تحولات فرهنگی کشور امروز باید از طریق مسائل اقتصادی و پیوست فرهنگی حل شود.
نظر شما