به گزارش خبرگزاری حوزه پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری در بخشی از فعالیت های رسانه ای خود به انتشار احکام شرعی صنف های گوناگون، مطابق با نظرات آیت الله العظمی خامنه ای می پردازد که در شماره های گوناگون تقدیم حضور علاقمندان می گردد.
* خرید و فروش وسایلی که از جنس طلا و نقره است
ظروف طلا و نقره
س۶۰. ساخت و خرید و فروش ظروف طلا و نقره که بعنوان ظرف خوردن و آشامیدن مورد استفاده قرار میگیرد، چه حکمی دارد؟
ج. خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره حرام است. ولی استفاده های دیگر غیر از خوردن و آشامیدن حرام نیست و اگر به قصد استفاده برای خوردن و آشامیدن ساخته یا خرید و فروش شود، جایز نیست.
س۶۱. ساخت و خرید و فروش ظروف طلا برای استفاده در دکوراسیون منزل و کارهای تزئینی دیگر چه حکمی دارد؟
ج. اشکال ندارد.
وسایل زینتی
س۶۲. خرید و فروش و استفاده از وسایل زینتی از قبیل لوستر که با طلا یا نقره زینت داده شدهاند، چه حکمی دارد؟
ج. فی نفسه اشکالی ندارد.
عطردان و سرمه دان
س۶۳. خرید و فروش و استفاده از قاب قرآن، عطردان و سرمه دانی که از طلا یا نقره ساخته شده، چه حکمی دارد؟
ج. فی نفسه اشکال ندارد.
معامله طلا و نقره به صورت نسیه
س۶۴. آیا خرید و فروش طلا به صورت نسیهای اشکال دارد؟
ج. نقدی بودن یا نسیه بودن قیمت کالا، وابسته به توافق دو طرف است، بله در معاملۀ طلا در برابر طلا، به صورت نسیه و یا گرفتن اضافه در برابر آن، جایز نیست.
س۶۵. در خرید و فروش طلا و نقره به صورت نسیه یا قسطی، قیمت آن را میتوان زیاد محاسبه کرد؟ و اگر برای هر ماه نسیه درصد مشخصی به قیمت نقدی افزوده شود، مسأله چه حکمی پیدا میکند؟
ج. اگر به هنگام فروش جنس، قیمت آن را به طور نسیه و یا قسطی تعیین کنند، معامله صحیح است، هر چند قیمت قسطی بیشتر از قیمت نقدی باشد. ولی اگر معامله بر قیمت نقد انجام گیرد، و در تقسیط پرداخت ثمن چیزی بر آن بیفزاید، چنین قراردادی حرام و باطل است.
س۶۶. با توجه به نوسانات قیمت طلا و نقره، در فروش نسیه یا اقساطی، قیمت زمان تسویه ملاک است، یا قیمت زمان فروش؟ مثلاً ۱۰ گرم طلا فروخته میشود و قرار است مشتری سال بعد پولش را بپردازد، در این صورت طلا باید به قیمت امروز محاسبه شود یا قیمت سال آینده؟
ج. هنگام معامله باید قیمت کالا معین شود تا معامله صحیح باشد و در فروش نسیه یا اقساطی فروشنده میتواند کالا را به قیمت گرانتری بفروشد.
س۶۷. در فروش نسیهی طلا یا نقره، چه زمانی طلا یا نقره به مِلک مشتری منتقل میشود، آیا زمان دریافت طلا از فروشنده، یا بعد از پرداخت کامل وجه؟
ج. نسیه یکی از انواع معاملات است که اگر شرایط لازم (۱) برای صحت معامله را دارا باشد، از لحظه معامله، کالا به مِلک مشتری منتقل میشود، و قیمت کالا در مدت مشخص شده پرداخت میگردد.
س۶۸. دست گردان کردن طلا و نقره به شکل نقد و نسیه صحیح چه حکمی دارد؟ به این صورت که زرگر طلا یا نقره را به مدت ۲ ماه به طور نسیه به خریدار بفروشد، و خریدار آن را تحویل گرفته و در همان لحظه آن را به قیمت پایینتر و به صورت نقدی به خود زرگر بفروشد، و پول آن را دریافت نماید؟
ج. این نوع بیع، صوری و وسیله ای برای دستیابی به قرض ربوی می باشد، و لذا حرام و باطل است. بله، اگر مال خود را به طور جدّی و به نحو صحیح شرعی بفروشند، و سپس اقدام به خرید نقدی یا نسیه آن به همان قیمت یا بیشتر از قیمت نقدی از مشتری نماید، اشکال ندارد.
گرو گذاشتن طلا تا پایان اقساط
س۶۹. در فروش اقساطی طلا، فروشنده برای اطمینان از پرداخت تمام مبلغ طلا از طرف مشتری، طلا را پیش خودش از بابت ضمانت نگه میدارد، و پس از پایان اقساط مشتری، طلا را به او تحویل میدهد؛ حکم مساله چیست؟
ج. اگر با رضایت مشتری این کار انجام شود اشکال ندارد، البته فروشنده بدون اذن مشتری حق استفاده از آن را ندارد.
س۷۰. در فروش اقساطی طلا، برای ضمانت از مشتری، طلای خودش را به صورت ضمانت میگیریم، و مشتری خُلف وعده در پرداخت اقساط نموده است، آیا طلا فروش میتواند طلای ضمانتی وی را بدون اعلام به او بفروشد؟
ج. اگر فروشنده از طرف مشتری برای فروش طلا وکالت نداشته باشد، حق ندارد بدون مراجعه به مشتری، آن را بفروشد.
فروش نسیه طلا و نقره و بدقولی خریدار در پرداخت بدهی
س۷۱. در فروش طلا و نقره به صورت نسیه، چنانچه خریدار در پرداخت بدهی بدقولی نماید، آیا برای فروشنده حق فسخ ثابت میشود؟
ج. اگر مشتری ثمن را در زمان مشخص شده تحویل ندهد، فروشنده حق فسخ معامله را ندارد. مگر در ضمن معامله شرط کند که حق فسخ دارد. البته اگر پرداخت بدهی به اندازهای تأخیر بیافتد که ارزش پول کم شود، بنابر احتیاط باید نسبت به کاهش ارزش پول مصالحه کنند.
س۷۲. در معامله نسیه، اگر خریدار از پرداخت وجه خودداری کند و قیمت طلا و نقره به خاطر تورّم افزایش یابد، آیا زرگر میتواند این مبلغ را از خریدار مطالبه نموده و یا در صورت نیاز اقدام قانونی انجام داد؟
ج. فروشنده حق مطالبه ی مبلغی بیشتر از قیمت معیّن شده را ندارد، ولی در صورتی که بر اثر کوتاهی خریدار در پرداخت پول، قدرت خرید فروشنده و ارزش پول پایین بیاید، و متضرر شود، احوط این است که با مشتری در مقدار مابه التفاوت مصالحه کند.
تحویل طلا و نقره در مجلس معامله
س۷۳. آیا در خرید و فروش طلا با نقره یا برعکس، لازم است طلا یا نقره در همان مجلس و محل معامله به خریدار تحویل داده شود؟ به عبارتی شرط صحت معامله تحویل در مجلس معامله است؟
ج. اگر طلا یا نقره را به طلا یا نقره بفروشند، باید فروشنده و خریدار پیش از آن که از یکدیگر جدا شوند، جنس و عوض آن را به یکدیگر تحویل دهند، و اگر هیچ مقدار از چیزی را که قرار گذاشته اند، تحویل ندهند معامله باطل است.
-------------------------
پی نوشت:
۱. شرایط لازم برای صحت معامله در بخش اول ، احکام عمومی خرید و فروش ذکر شده است.
نظر شما