به گزارش خبرگزاری حوزه، پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری در بخشی از فعالیت های رسانه ای خود به انتشار احکام شرعی صنف های گوناگون، مطابق با نظرات آیت الله العظمی خامنه ای می پردازد که در شماره های گوناگون تقدیم حضور علاقمندان می گردد.
* تقلّب در معاملات طلا و نقره
غش در معامله
س۹۵. اگر سطح فلزی را آب طلا یا نقره بدهند، و با عنوان طلا یا نقره بفروشند، معامله چه حکمی دارد؟
ج. معامله باطل است.
س۹۶. اگر فلزاتی از قبیل نقره و مس را با طلا مخلوط نمایند (به خاطر استحکام طلا و به میزانی که در صنف زرگران متعارف است)، آیا فروش آن به عنوان طلا و به قیمت طلا جایز است؟
ج. اگر طلا صدق میکند، و عیار آن محفوظ است، اشکال ندارد.
س۹۷. طلا فروش، جنسی را با وصف خاصی مثل فیروزه نیشابور یا برلیان اصل خریداری نموده و به مشتری فروخته است، اگر بعداً معلوم شود که جنس مذکور دارای ویژگیهای ذکر شده نبوده است، معامله انجام شده چه حکمی دارد؟ و چه کسی ضامن است؟
ج. اگر عین خارجی را با وصف خاص میفروشد، در صورتی که معلوم شود آن وصف را نداشته، میتواند معامله را فسخ کند؛ و اگر کلّی میفروشد(۱) مشتری میتواند در صورت خلاف عوض کند و آن توصیف شده را بگیرد.
تدلیس
س۹۸. آیا نحوهی چیدن طلا و نقره و زیاد کردن نور و استفاده از چراغهای رنگی در ویترین مغازه، تدلیس(۲) و فریب در معامله محسوب میشود؟
ج. صرف آنچه در سؤال آمده تدلیس نیست، بله اگر به گونهای باشد که عیب کالا را مخفی کند یا وصف کمالی را در کالا اظهار کند که واقعاً کالا آن کمال را ندارد، تدلیس و حرام است.
اختلاف ترازوها
س۹۹. با توجه به این که برخی از ترازوهای زرگران در مقادیر زیر یک گرم دقت کافی ندارند، حکم معاملات صورت گرفته و سود حاصله با این نوع ترازوها چیست؟
ج. فروشنده باید مطمئن باشد وزنی را که به مشتری اعلام کرده صحیح است، و کم فروشی صورت نگرفته است.
س۱۰۰. اگر طلا فروش نداند ترازوی او دقّت لازم برای وزن طلا را دارد یا نه؛ آیا در این صورت میتواند از این ترازو استفاده نماید؟
ج. نمیتواند، مگر این که مطمئن شود کم فروشی صورت نگرفته است.
س۱۰۱. اگر مشتری بعد از خرید طلا بفهمد، وزنی که فروشنده برای طلا گفته است بیشتر از مقدار واقعی آن است، آیا حق فسخ معامله برای مشتری ثابت میشود؟
ج. طلای مشخصی که بر اساس وزنش خریداری شده است اگر وزنش کمتر از وزن مورد توافق باشد معامله صحیح است، ولی باید فروشنده پول اضافی را به مشتری برگرداند.
تخفیف کاذب
س۱۰۲. اگر فروشنده، طلای یکصد هزار تومانی را یکصد و بیست هزار تومان قیمت بدهد، و بعد برای بازار گرمی به مشتری بگوید بیست هزار تومان به شما تخفیف دادم؛ این تخفیف کاذب چه حکمی دارد؟ و آیا باعث باطل شدن معامله میشود؟
ج. معامله اشکال ندارد.
س۱۰۳. زرگر میداند بیشتر مشتریها برای تخفیف گرفتن زیاد چانه میزنند، به این خاطر قیمتی بالاتر از نرخ مصوّب و قانونی را به مشتری اعلام میکند، و در صورت چانه زدن مشتری در ظاهر به عنوان تخفیف، قیمت اصلی و مصوب را از مشتری میگیرد، این کار چه حکمی دارد؟
ج. معامله صحیح است.
--------------
پی نوشت ها:
۱. معنای خرید و فروش به صورت کلی : بیع کلّی، مقابل بیع شخصی است که عبارت است از خرید و فروش کالایی که در وصف، معیّن و مشخّص است، لیکن در خارج و مصداق، کلّی و قابل صدق بر افراد متعدّد میباشد، مانند بیع صد گرم از طلای موجود در مغازه. معنای خرید و فروش به صورت جزئی و شخصی : خرید و فروش کالایی که در مصداق و بیرون، معیّن و مشخّص است، و معامله بر روی همان کالای مشخص و معین میشود. مانند معامله بر روی این انگشتر مشخص و معین.
۲. تدلیس به معنای خدعه و فریب است. البته نه هر خدعهای، بلکه مقصود پوشاندن عیب یا اظهار کمال در شیء یا کسی است که آن کمال را ندارد، یا اظهار و نشان دادن وصفی که انسان به آن راغب است. درحالیکه واقعا آن وصف وجود ندارد. یا مخفی کردن وصفی که رغبتی به آن نیست.
نظر شما