به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری در بخشی از فعالیت های رسانه ای خود به انتشار احکام شرعی صنف های گوناگون، مطابق با نظرات آیت الله العظمی خامنه ای می پردازد که در شماره های گوناگون تقدیم حضور علاقمندان می گردد.
* زرگری و قانون مداری
رعایت قانون
س۲۳۳. آیا رعایت تمام قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران حتی در جزئیات و رعایت قوانین و دستورات اتحادیهی صنوف طلا و جواهر (که جزء دولت نیست، و بخش خصوصی محسوب میشود) برای ساخت، خرید، فروش و تعمیر طلا و نقره و جواهر، لازم است؟ اگر کسی این قوانین را رعایت نکند، حکمش چیست؟
ج. مخالفت با قوانین و مقررات و دستورات دولت اسلامی که بهطور مستقیم توسط مجلس شورای اسلامی وضع شده و مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفته اند، و یا با استناد به اجازه قانونی نهادهای مربوطه وضع شده اند، برای هیچ کس جایز نیست؛ و در صورت تحقّق مخالفت توسط فردی در این خصوص، بر دیگران تذکر و راهنمایی و نهی از منکر لازم است.
س۲۳۴. آیا گزارش دادن از زرگری هایی که مقررات و قوانین مربوط به قیمت و مانند آن را مراعات نمیکنند، به اتحادیه مربوطه، واجب و لازم است؟
ج. اوّل باید با رعایت تمام شرایط، امر به معروف کند؛ اگر تأثیر نداشت، به اتحادیه و تعزیرات معرفی کند.
گران فروشی در معامله طلا
س۲۳۵. فروش زیورآلات به قیمتی گرانتر از قیمت مصوّب اتحادیه صنف طلا و جواهر، چه حکمی دارد؟
ج. اگر قیمت یاد شده با استناد به اجازه قانونی از طرف مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان وضع شده است، مراعات آن لازم است.
س۲۳۶. در تعویض طلا، طلافروش قیمت خرید طلای مشتری را بالاتر می گوید، تا وی را جذب کند، و طلای خودش را نیز به وی گرانتر می فروشد، حکمش چیست؟
ج. طلا فروش میتواند طلای مشتری را به قیمت گرانتر بخرد، ولی برای فروش طلا باید قوانین نظام جمهوری اسلامی مراعات شود، و اگر مشتری مغبون شود حق فسخ معامله را دارد.
مالیات
س۲۳۷. آیا مالیات دادن شرعاً واجب است؟
ج. مالیاتی که حکومت جمهوری اسلامی بر اساس قوانین و مقررات وضع میکند، پرداخت آن بر کسانی که قانون شامل آنان میشود، واجب است.
س۲۳۸. کسی تا حالا به شکلهای مختلف از دادن مالیات خودداری کرده ولی الان توبه نموده و میخواهد جبران کند، وظیفه اش چیست؟
ج. باید به اداره مالیات مراجعه کند، و مالیات های معوّقه خود را طبق قانون پرداخت کند.
س ۲۳۹. با توجه به این که به خاطر صادقانه نبودن فاکتورهای بعضی از فروشندگان که بر اساس آن مالیات تعیین میشود، مؤدّیان مالیاتی معمولاً چند برابر فاکتورهای ارائه شده را ملاک مالیات قرار میدهند، و در این شرایط اگر فروشندهای میزان فروش واقعی را بیان کند، مؤدیّان به حساب دیگران با او برخورد کرده، و مالیات بیشتری نسبت به فروش واقعی برای او تعیین میکنند، و این باعث متضرّر شدن فروشنده میشود، در این شرایط آیا فروشنده میتواند فروش واقعی خود را به مؤدیان مالیاتی گزارش نکند؟
ج. اگر مأمورین مالیاتی خلاف میکنند، دلیل نمیشود که دیگران خلاف کنند، باید خلاف مأمورین را گزارش دهند.
س۲۴۰. آیا میتوان مالیات را به جای خمس حساب کرد؟
ج. مالیاتِ پرداختی هر سال از مؤونه همان سال محسوب است، ولی از سهمین مبارکین (خمس) محسوب نمی شود، بلکه بر آنان دادن خمس درآمد سالانه شان در زائد بر مؤونه سال به طور مستقل، واجب است.
تعزیرات حکومتی
س۲۴۱. با توجه به این که مأموران تعزیرات حکومتی، بر کنترل قیمت و مانند آن نظارت دارند، بعضاً در تخلفات جزیی، جریمههای سنگین میبندند که در حق زرگر إجحاف میشود، آیا زرگر میتواند برای جلوگیری از إجحاف، به فاکتور صوری و دروغ متوسل شود؟
ج. خیر، میتواند از دست مأمورین شکایت کند.
استفاده از سایه بان
س۲۴۲. استفاده از سایه بان جلوی مغازه زرگری، چه حکمی دارد؟
ج. اشکال ندارد؛ ولی باید طوری نصب شود که موجب اذیت عابرین نشود، و خلاف مقررات نیز نباشد.
مانع شدن از پارک ماشین
س۲۴۳. اگر پارک ماشین در جلوی مغازه منع قانونی نداشته باشد، آیا مغازهدار میتواند با گذاشتن وسایلی از پارک ماشین اشخاص دیگر در جلوی مغازه جلوگیری کند؟
ج. این گونه امور تابع قوانین و مقررات مربوطه میباشد؛ و اگر خلاف آن عمل شود، جایز نیست. و همچنین اگر دیگران به لحاظ قانونی مجاز به پارک ماشین باشند ممانعت از پارک کردن کسی که زودتر به آن محل آمده، جایز نیست.
استفاده از دوربین مدار بسته
س۲۴۴. در زرگریها برای نظارت و جلوگیری از سرقت، از دوربینهای مدار بسته استفاده میشود، آیا فیلم و عکسهای گرفته شده با این دوربین ها، میتواند به عنوان مدرک و شاهد، قابل استناد باشند؟
ج. اگر قاضی دادگاه قبول کند، اشکالی ندارد.
پروانه کسب
س۲۴۵. اگر کسی برای سریعتر شدن روند اداریِ گرفتن پروانه کسب به مسئولان مربوطه مقداری پول نه به عنوان رشوه بلکه به عنوان هدیه پرداخت نماید،
الف) مسأله چه حکمی دارد؟
ب) حکم خریدوفروش و سودهای حاصله در این مغازه چیست؟
ج. رشوه دادن حرام است، و با عوض کردن عنوان رشوه به هدیه باز حکم رشوه را دارد، ولی خرید و فروش و سودهای حاصله حلال است.
س۲۴۶. اگر کسی برای گرفتن پروانه کسب یا سریعتر گرفتن آن راهی به غیر از دادن پول به مسئول مربوطه نداشته باشد، چه حکمی دارد؟
ج. رشوه دادن حرام است.
س۲۴۷. گرفتن مجوّز پروانه کسب برای زرگری جهت استفاده از مزایای آن، در صورتی که مغازه ای در کار نباشد، چه حکمی دارد؟
ج. در صورتی که از نظر قانونی تخلف محسوب شود، جایز نیست.
طلای قاچاق
س۲۴۸. طلا و جواهری که از کشورهای دیگر به صورت قاچاق وارد کشور میشود؛ خرید و فروش آنها چه حکمی دارد؟
ج. رعایت قوانین شرعاً واجب است.
طلای سرقتی
س۲۴۹. اگر شخصی مقداری طلا برای فروش بیاورد، و طلا فروش قبل از معامله متوجه شود که طلاها سرقتی است، چه وظیفهای دارد؟
ج. وظیفه طلا فروش این است که اول سارق را تحویل مراجع قانونی دهد، و بعداً اگر طلاها را گرفته و خطری او را تهدید نمیکند، طلاها را نگهداری کند، و اگر صاحب آن را میشناسد تحویل دهد، و اگر نمیشناسد، و راهی برای پیدا کردن صاحبش نیست، به فقیر بدهد.
س۲۵۰. اگر شخصی مقداری طلا برای فروش بیاورد، و طلا فروش بعد از معامله متوجه شود که طلاها سرقتی است، چه وظیفهای دارد؟
ج. اگر بعداً ثابت شود که مال دزدی بوده، باید از صاحب اصلی آن کسب تکلیف کرد؛ و در صورت عدم اجازه، آن را به او برگرداند، و اگر از بین رفته، باید جبران نماید.
خرید طلای بدون فاکتور
س۲۵۱. از طرف اتحادیه طلا فروشان خرید طلای بدون فاکتور ممنوع است، اگر زرگری بدون فاکتور طلا بخرد، مرتکب کار حرام شده است؟
ج. اگر ممنوعیت اتحادیه مستند به اختیارات قانونی است که از طرف مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان دارد، رعایت آن لازم است.
تبصره: در فرض فوق اگر شخصی طلای بدون فاکتور بخرد، شرعاً کار حرامی انجام داده است، (چون قوانین را رعایت نکرده) ولی معامله مذکور صحیح است؛ مگر این که از قرائن تشخیص دهد طلای مشتری، طلای سرقتی یا غصبی میباشد.
نظر شما