به گزارش خبرگزاری حوزه حجتالاسلام والمسلمینعباسی در گردهمایی دانشپژوهان مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث با حضور رئیس جامعةالمصطفی که در مجتمع امام خمینی(ره) قم برگزار شد. قرآن کریم را محور تمدن اسلامی دانست و گفت: تحقق تمدن اسلامی، که قرنها موجب پیشرو بودن مسلمانان در عرصههای گوناگون شد، به دولتها و خلفای عصر و زمان مربوط نمیشد، بلکه نتیجه بعثت پیامبر گرامی اسلام(ص) و قرآن کریم بود. امروز نیز قرآن کریم در بازسازی تمدن نوین اسلامی، که آرمان انقلاب اسلامی است، نقش محوری دارد.
وی با اشاره به برخی آیات و روایات در اهمیت جایگاه علم و فضیلت تحصیل آن، ابراز داشت: در هیچ یک از ادیان و کتابهای الهی، که امروز آثاری از آن نزد بشر باقی مانده است، به اندازه اسلام، تشویق به تعلیم و تعلم وجود ندارد. این آموزهها و ترغیب به کسب علم، ویژه این مکتب است و نتیجه آن، تشکیل تمدن علمی است که در گذشته تجربه آن را داریم و در آینده نیز به یاری خداوند، شاهد شکلگیری آن خواهیم بود.
رئیس المصطفی لایههای تمدن را به سه بخش رویین، میانی و زیرین تقسیم کرد و گفت: در لایه زیرین تمدن، جهانبینی، نگاه به عالم و آدم و حقیقت هستی نهفته است و بدون توجه به این مبانی بنیادین نمیتوان تمدنی را تحلیل نمود. در این لایه معرفتی از تمدن اسلامی، قرآن کریم نقش محوری دارد و نگاه به مفاهیمی مانند جایگاه انسان، سرنوشت بشر، حقیقت خلقت و معاد برآمده از این کتاب مقدس است؛ کتاب بابرکتی که ریشه همه برکتهاست.
وی علوم را سنگ بنای لایه میانی تمدنی برشمرد و افزود: علم از نگاه فلسفی دارای قالب و زیربناست که براساس آن، علوم طبیعی و انسانی شکل گرفته است. این لایه، که به تعبیری جهانشناسی نامیده میشود و نیز لایه سوم و رویین، که به فناوریها و نظامات جامعه بشری اختصاص دارد، در تمدن اسلامی باید مبتنی بر کتاب الهی و قرآن کریم باشد.
حجتالاسلام والمسلمینعباسی با تأکید بر خدمات شایسته پیروان مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) به قرآن کریم، خاطرنشان ساخت: در حوزه تفسیر، علمای ما آثار ارزشمندی مانند «تفسیر تبیان» و «مجمعالبیان» و در زمانه حاضر، «تفسیر المیزان» به رشته تحریر درآوردهاند که افتخاری برای ما به شمار میآید. فقه و کلام ما قرآنمحور است و حتی فلسفه، که دانشی عقلی است و میکوشد منطبق بر موازین عقلی باشد، نزد ما به صراحت ریشه قرآنی دارد یا برگرفته از آموزههای کتاب خداست.
رئیس المصطفی تصریح کرد: مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث، یکی از کلیدیترین بخشهای آموزشی و پژوهشی در جامعةالمصطفی به شمار میآید که در شکلدهی به عمیقترین لایه تمدن نوین اسلامی و تحقق گام دوم انقلاب اسلامی، میتواند ایفاگر نقش مهمی باشد.
وی انقلاب اسلامی را نقطه عطفی در تاریخ اسلام و منشأ توجه ویژه به دانشهای قرآنی دانست و گفت: بسیاری از رشتههایی که امروز در مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث ارائه میشود، نوپدید است و برای نخستین مرتبه در جهان اسلام تعریف شده است.
حجتالاسلام والمسلمین عباسی رکن آموزش و پژوهش را در جامعةالمصطفی، استادان، دانشپژوهان و گروههای علمی برشمرد و یادآور شد: توجه به موفقیت و افزایش فرصتهای پیشرفت برای دانشپژوهان و استادان، مأموریت سازمانی و تکلیفی برای ما به شمار میرود. در نمایشگاهی که هفته گذشته به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد، شاهد دستاوردهای پژوهشی فاخر و امیدبخشی در جامعةالمصطفی بودیم، مانند تولید بیش از 46000 اثر پژوهشی از نزدیک به ششهزار پژوهشگر المصطفی به 25 زبان مختلف، که بیانگر تنها گوشه ای از داشته های علمی المصطفی است.
وی فعالیت 85 انجمن علمی دانشپژوهی را در المصطفی، فرصتی برای رشد پژوهشگران و زمینهای برای شکوفایی استعدادهای طلاب دانست و گفت: تاکنون، نزدیک به پانصد متن آموزشی در جامعةالمصطفی تدوین شده است که مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث سهم زیادی در آن دارد. این دستاورد علمی، دست کم بین مراکز آموزشی حوزوی بیهمتاست.
رئیس المصطفی، در پایان، با تأکید بر لزوم پیگیری و تلاش در مسیر حل مشکلات و دغدغههای طلاب، ابراز داشت: طلاب جامعةالمصطفی دارای روحیه فداکاری و مجاهدت هستند و توقعات زیادی ندارند. همه ما باید بکوشیم تا در حد ممکن مشکلات پیش روی آنان در مسیر تحصیل و پژوهش مرتفع گردد.