به گزارش خبرگزاری حوزه، استاد محسن قرائتی در تفسیر نور به ارائه «نکات ناب» و «پیام های زیبای آیات قرآن کریم» پرداخته که حوزه نیوز در این نوشتار، آیه ۱۶۲ و ۱۶۳ سوره مبارکه آل عمران را در قالب مجموعه «قطره ای از دریا» ارائه می نماید.
- آیه
أَ فَمَنِ اتَّبَعَ رِضْوانَ اللَّهِ کَمَنْ باءَ بِسَخَطٍ مِنَ اللَّهِ وَ مَأْواهُ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصیرُ
هُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ اللَّهِ وَ اللَّهُ بَصیرٌ بِما یَعْمَلُونَ
- ترجمه
آیا کسی که در پی خشنودی خداوند است، مانند کسی است که به خشم و غضب خدا دچار گشته و جایگاه او جهنّم است؟ و چه بد بازگشتگاهی است.
آنان نزد خداوند (دارای) درجاتی هستند و خداوند به آنچه انجام می دهند، بیناست.
- نکته ها
در شأن نزول این آیه آمده است که وقتی رسول خدا صلی الله علیه وآله دستور حرکت به سوی اُحد را صادر کردند، منافقان به بهانه های مختلف در مدینه ماندند و گروهی از مسلمانان ضعیف الایمان نیز از آنها پیروی کرده و در جبهه حاضر نشدند.
در آیه ی ۱۵۵ خواندیم که خداوند کسانی را که از جبهه فرار کرده و پشیمان شدند می بخشد، امّا این آیه میفرماید: مرفّهان و منافقان بهانه گیر را نمی بخشد.
در آیاتی از قرآن این تعبیر آمده است که برای مؤمنان درجاتی است: «لهم درجات عند ربّهم»[۱]، «لهم الدّرجات العُلی»[۲] امّا در این آیه میفرماید: خود مؤمنان درجات می شوند. همانگونه که انسان های پاک همچون علیّ بن ابیطالب علیهما السلام ابتدا طبق میزان حرکت می کنند و سپس خود آنان میزان می شوند، ابتدا دور محور می گردند، سپس خود آنان محور حقّ می شوند.
- پیام ها
۱- هدف مجاهدان واقعی، بدست آوردن رضای خداست، نه پیروزی و غنائم و خودنمایی. «أ فمن اتّبع رضوان اللّه...»
۲- در جامعه اسلامی، نباید مجاهدان و مرفّهان یکسان دیده شوند. (با توجّه به شأن نزول) «أ فمن اتّبع رضوان اللّه... کمن باء...»
۳- روی گردانی از جبهه و جنگ، بازگشت به غضب خداست. «کمن باء بسخط»
۴- خشنودی یا خشم الهی باید تنها ملاک عمل یک مسلمان باشد. «رضوان اللّه... بسخط من اللّه»
پی نوشت ها:
۱) انفال، ۴.
۲) طه، ۷۵.
نظر شما