حجت الاسلام ابوالقاسم شهباز، کارشناس مشاوره حوزه علمیه اصفهان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در اصفهان، پیرامون راهکارهای درمان افسردگی، اظهار کرد: قبل از بیان راهکارها تذکر چند نکته ضروری مین ماید، نخست اینکه دقت داشته باشید انسانِ افسرده ذهن منفی بافی دارد که او را نسبت به هر چیزی ناامید می کند، از جمله درمان پذیر بودن این اختلال؛ بنابراین لازم است فردی که قصد درمان دارد به این ندای منفی ذهن به هیچ وجه گوش ندهد و چه در شروع و چه در طول مسیر جلو این فکر منفی قد علم کند و شجاعانه بایستد.
وی بیان کرد: در کنار توکل و تکیه به لطف باری تعالی اتکاء به سعی و تلاش خود داشته باشید، چرا که از بیرون قرار نیست معجزه و اتفاقی رخ دهد بلکه معجزه باید در درون شما رخ دهد، به قول قرآن شریف: «لیسَ للانسانِ الا ما سَعَی».
کارشناس مشاوره حوزه علمیه اصفهان عنوان کرد: اگر بهترین پزشک دنیا موثرترین نسخه را برای شما بنویسد و شما آن را از بر کنید و شبها زیر بالشت خود بگذارید مطمئن باشید هیچ اتفاق خوشحال کننده ای نخواهد افتاد.
وی بیان داشت: چهارمین نکته آن که درمان اختلالاتی نظیر افسردگی و وسواس زمان بر است و یک شبه و یکماهه قابل دستیابی نخواهد بود به خصوص آنهایی که مدت زیادی از آن گذشته، بنابراین لازم است بردبار و صبور باشید.
این کارشناس حوزوی اذعان کرد: برای درمان افسردگی روانی و اضطراب که اُم الامراض و منشأ سایر بیماریها هستند عمل به راهکارهای ذیل می تواند مفید و موثر باشد؛ باور به درمان پذیری و ایمان به قدرت اراده نخستین راهکار است.
وی افزود: دومین راهکار اینکه سعی کنید آینده ای زیبا و سرشار از سلامتی و شادابی برای خود ترسیم کنید و قدم به قدم به سمت آن در تکاپو باشید، لازم است روزانه روزهای خوشی که در پیش رو دارید را مد نظر آورده و با مرور آن وجودتان را سرشار از انرژی و شادابی نمایید.
حجت الاسلام شهباز عنوان کرد: پرهیز از افکار منفی نظیر پوچ انگاری، خودسرزنشی، خودگنه کارپنداری، خودکم بینی و خودتحقیری؛ سومین راهکار است؛ برخی فکر می کنند این گونه افکار ثواب دارد و باعث رشد معنوی می شود در حالی که اتفاقا برعکس است و خداوند راضی نمی شود بنده ای خودآزاری کند.
وی ابراز کرد: مشغله سازی و کاردرمانی؛ اعم از مشغله های ورزشی، تفریحی، هنری، آموزشی، فنی، علمی، اقتصادی و ... بدانیم بهترین راهکار برای درمان وسواس های فکری و عملی و برای افزایش حس ارزشمندی کار است، آن قدر خود را مشغول کار و فعالیت نمایید که فرصتی برای افکار وسواس گونه باقی نماند.
کارشناس حوزوی اذعان کرد: پرهیز از مقایسه منفی خود با دیگران و یا با حالت ایده آلی که نتوانسته اید باشید، به یاد داشته هر انسانی ویژگی های منحصر به فردی دارد و شما با هیچ کس دیگر قابل مقایسه نیستید.
وی بیان داشت: ششمین راهکار اینکه، پرهیز جدی از حسرت بر گذشته؛ افرادی که در گذشته سیر می کنند لازم است آن را سه طلاقه نموده و برای خود تولد جدیدی قائل شوند، مهم نیست چه چیزهایی از دست داده اید، مهم این است که چه چیزهایی می توانید به دست آورید.
حجت الاسلام شهباز با اشاره به هفتمین راهکار مبنی بر اینکه با توکل بر خدا نگرانی های خود نسبت به آینده را دور بریزد و ایمان داشته باشید که خدا هیچ گاه بندگانش را رها نمیکند، گفت: در حدیث داریم هرگاه نسبت به آینده نگران شدید به معامله ای که خدا در گذشته با شما کرده توجه کنید تا دچار سوء ظن به خدا نشوید.
کارشناس مشاوره ادامه داد: یکی از راهکارهای شیطان برای دور کردن انسان از خدا ایجاد نگرانی است، لذا افرادی که دچار گناهانی نظیر خودارضایی شده اند در دل آنها ترس هایی نسبت به موفقیت در زندگی زناشویی و توانایی بچه دار شدن و ... می اندازد که ثمره ای جز افزایش اضطراب ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در مورد نگرانی های خود با یک مشاور متخصص، امین و آگاه صحبت کنید خواهید دید بسیاری از آنها ارزش فکر کردن نداشته است.
کارشناس مشاوره، در باب نهمین راهکار توضیح داد: هرگز اندوهِ بلایی که نیامده را نخورید چه بسا هیچ گاه نیاید و غصه هایی که خورده اید بیخود و بی جهت بوده است، در شرایطی که انسان خود به خود در سختی و رنج آفریده شده (لقد خلقنا الانسان فی کبد)؛ نخندیدن به سختی های روزگار خطایی آشکار است چه رسد به نشستن و غصه خوردن.
کارشناس مشاوره حوزه علمیه اصفهان بیان کرد: پرهیز از غم و اندوه دهمین راهکار پیشنهادی است؛ این که برخی فکر می کنند غمگین بودن یک مسئله ارزشی و دینی است و یا باعث ثواب و قرب به خدا میشود اشتباه محض است؛ غم و اندوه یکی از ابزارهای شیطان برای سوق انسان به ناامیدی و سوء ظن به خدا و در نتیجه کفر است.
وی تشریح کرد: بی خیال درمانی یا همان تمرین بی خیالی نسبت به دغدغه های بیش از حد و اضافی ذهن؛ راهکار دیگر تلقین مثبت؛ جملاتی نظیر می توانم، هیچ مشکلی وجود ندارد و همه چیز خوب است و غیره است.
حجت الاسلام شهباز ابراز داشت: تمرین مثبت اندیشی و مثبت نگری، تقویت روحیه امیدواری و حسن ظن و خطر کردن و مواجهه با ترس های فوبیا و بی علت «به فرموده امام علی علیه السلام: هرگاه از چیزی ترسیدی خود را در آن بینداز و به آن اقدام کن»؛ از دیگر راهکارهای مقابله با وسواس فکری است؛ از نظر روانشناسی بهترین راهکار برای درمان ترس های فوبی و از جمله وسواس همین مواجهه و اقدام است، در غیر این صورت هر قدمی که شما عقب نشینی می کنید ترس شما چند قدم جلوتر آمده و قدرتمندتر خواهد شد.
کارشناس مشاوره حوزه علمیه اصفهان گفت: ذکر درمانی یا معنویت درمانی؛ استفاده زیاد از ذکر «لا حول و لا قوة الا بالله» و تقویت حس توکل و اعتماد به خدا، استغفار زیاد، ذکر یونسیه «لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین»، ذکر صلوات و ... دیگر راهکار است.
وی خاطرنشان کرد: افزایش حس رضایتمندی از زندگی با شیوه دیدن و برجسته کردن نعمتها و داشته های مادی و معنوی (نگاه به نیمه پر لیوان) و تقویت روحیه شکرگزاری و سپاس از خداوند متعال و استفاده زیاد از ذکر «الحمد لله»، افزایش تفریحات و لذت های سالم و مشروع و افزایش میزان لذت بردن از زندگی؛ دو راهکار دیگر بوده است.
حجت الاسلام شهباز با بیان اینکه تمرین شادی و شادابی و تلاش برای خنداندن و شاد کردن دیگران با رعایت تعادل و حفظ وقار و سکینه؛ دیگر راهکار درمان افسردگی است، تصریح کرد: افزایش تحرک و به خصوص ورزش یا نرمش هوازی که از عوامل افزایش ترشح سروتنین (هورمون جوانی) در خون است که حس امیدواری و شادابی و قدرت تمرکز را بالا میبرد.
وی یادآور شد: گروه درمانی و جمع گرایی و پرهیز از انزوا، تنهایی و گوشه گیری و افزایش رفت و آمدها و صله رحم، افزایش حس ارزشمندی و احساس عزت نفس با اقدام به کارهای نیک و عام المنفعه و تبرعی نظیر خدمت به والدین و همسر در منزل دیگر راهکار پیشنهادی است.
کارشناس روانشناسی، در تشریح بیست و سومین راهکار افزود: پرهیز جدی از بی برنامگی، بیکاری و اتلاف عمر که بر اساس روایت یکی از عوامل ایجاد افسوس و افسردگی به حساب میآیند و عامل حسرت و پشیمانی هستند.
وی، پرهیز از پرخوابی و خواب بین الطلوعین و بین الغروبین را بیست و چهارمین راهکار برشمرد و گفت: استفاده از اراده کمکی در مورد کسانی که اراده و اعتماد به نفسشان ضعیف شده، دیگر راهکار است.
حجت الاسلام شهباز عنوان کرد: رعایت نکات تغذیه ای نظیر استفاده از غذاهای مقوی و با طبیعت گرم و پرهیز از سردیجات و ترشیجات به صورت مداوم و پی در پی مخصوصا برای افرادی که دچار ضعف اعصاب هستند، استفاده از دمنوش هایی نظیر گل گاوزبان و سنبل طیب می تواند آرامش بخش باشد و تاثیر دمنوش زعفران در درمان افسردگی از نظر علمی به اثبات رسیده است.
وی در توضیح بیست و نهمین راهکار ارتباط مستمر با مشاور در طول مسیر درمان را موثر دانست و خاطرنشان کرد: دارو درمانی زیر نظر پزشک متخصص در مواردی که افسردگی و وسواس پیشرفت کرده می تواند آخرین راهکار باشد.
انتهای پیام
نظر شما