به گزارش خبرگزاری حوزه، کتاب «سر سفره خدا» با موضوع آشنائی با معارف قرآن کریم به شیوه پرسش و پاسخ به قلم محمد علی محمدی به رشته تحریر درآمده است که در شماره های مختلف تقدیم نگاه شما خوبان خواهیم کرد.
* ایام الله چه روزی است؟
به روزهای بسیار مهم و سرنوشت ساز ایام الله گفته میشود؛ مثلا ۲۲ بهمن سال روز پیروزی انقلاب اسلامی از ایام الله است، میدانید چرا؟
روز ۲۷ رجب که سال روز بعثت پیامبر است هم از ایام الله است، چون در ۲۲ بهمن و ۲۷ رجب، خداوند به مردم نعمت بزرگی عنایت کرده است. خداوند در یک روز طاغوت را از ایران ریشهکن کرده و در یک روز، حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) را برای هدایت مردم برانگیخت.
حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم)، ایام الله را چنین معرفی کرده است: ایام الله، نعمائه و بلائه ببلائه سبحانه؛ ایام الله روزهای نعمت خداوند و [روزهای] آزمایش خداوند با فرستادن بلاهاست. پس ایام الله روزهای مهمی است که با خداوند به عدهای نعمت عطا میکند یا گروهی سرکش را مجازات میکند.
* کدام آیه قرآن است که اگر حروف آن را از آخر بخوانیم همان آیه میشود؟
پاسخ سؤال، بخشی از آیه ۳ از سوره مدثر است؛ یعنی جمله ربک فکبر؛ پروردگار خودت را بزرگ بشمار، که اگر از طرف راست بخوانیم ربک فکبر است و اگر از طرف چپ هم بخوانیم (از آخر به اول) باز هم ربک فکبر میشود.
البته این جمله یک آیه کامل نیست تمام آیه چنین است: و ربک فکبر.
حالا من هم یک سؤال از شما میپرسم:
یک کلمه در سوره مسد یا همان سوره تبت یدا ابی لهب وجود دارد که اگر از چپ و راست بخوانید تفاوتی نمیکند. سوره را با دقت بخوانید و کلمه مورد نظر را پیدا کنید.
* این که خداوند میفرماید: آسمان و زمین را در شش روز آفریدیم، مقصود چیست؟
آن چه پرسیدهاید در آیه ۳۸ از سوره «ق» آمده است، در این آیه میخوانیم: و لقد خلقنا السماوات و الارض فی سته ایام...؛ همانا آسمان و زمین و آن چه در میان آن دو است، در شش روز (هنگام یا دوره) آفریدیم.
حالا به توضیح آیه توجه کنید:
۱. وقتی اراده خداوند بر ایجاد چیزی تعلق گرفت آن چیز همان طور که خداوند اراده کرده است به وجود میآید؛ یعنی اگر اراده کند موجودی در یک لحظه خلق شود، همان میشود که خداوند اراده کرده است و اگر اراده کند موجودی در چند میلیون سال آفریده شود و در همان زمانی که آفریده میشود.
۲. مراد از سته ایام (۶ روز) شش روز معمولی نیست. میتوانید حدس بزنید چرا؟ خوب فکر کنید، زیرا روز و شب معمولی از گردش زمین به دور خودش و به دور خورشید پدید میآید، پس قبل از آفرینش آسمان و زمین، کره زمین و خورشیدی وجود نداشته، تا شب و روز معمولی به وجود آید.
مقصود از شش روز، مرحله آفرینش یا شش دوره یا شش بخش از زمان است.
ما هم در زبان فارسی گاهی میگوییم روز ولی مقصود ما روز معمولی نیست؛ مثلا میگوییم: دنیا دو روز است دو روزی عمر ارزش ندارد که کسی را اذیت کنی و ...
آیا به راستی دنیا دو روز است؟ یا عمر دنیا میلیاردها روز از روزهای معمولی است!؟
* قرآن درباره چگونگی زندگی انسان چه می فرماید؟
قرآن مجید از جهات مختلف درباره زندگی ما انسانها بحث کرده است، که چند جهت آن را برایتان مینویسم:
۱- ابتدای آفرینش انسان: چنان که میدانید همه ما از فرزندان حضرت آدم هستیم، حضرت آدم از چه چیز آفریده شده؟ از خاک و گل.
۲- حقیقت انسان: حقیقت انسان از زمانی آغاز میشود که خداوند در آن خاک و گل روح میدمد و خاک بیجان به انسان تبدیل میشود و آن گاه است که لیاقت پیدا میکند تا ملائکه بر او سجده کنند:
هنگامی که پروردگارت به فرشتگان گفت: من بشری را از گلی خشک، گلی سیاه و بد بو میآفرینم؛ پس وقتی آن را درست کردم و از روح خود در آن دمیدم پیش او به سجده درافتید.
۳- ارزش انسان: دوست دارم به این سؤال پاسخ دهید که ارزش انسان به چیست؟ و چه کسی نزد خداوند از دیگران گرامیتر و ارزشمندتر است؟ برای راهنمایی بخشی از آیه ۱۳ از سوره حجرات را مینویسم تا با ترجمه آن، به پاسخ دست یابید: ان اکرمکم عند الله اتقاکم.
۴- نقش انسان در دنیا: از نظر قرآن، انسان، جانشین و نماینده خدا در زمین است؛ همانطور که میدانید جانشین و نماینده هر کس، باید کارهایی را که آن شخص دوست دارد در زمین، عدالت، برادری، مهربانی و... انجام گیرد و همه این نقشها را بر عهده نمایندهاش (ما انسانها) گذاشته است.
نظر شما