-
علمی فرهنگیمقایسه دو سیاست پوششی در ایران/ چرا حجاب قانونی با کشف حجاب رضاخانی متفاوت است؟
حوزه/ بررسی تطبیقی دو رویکرد به حجاب در تاریخ معاصر ایران، پرده از تفاوتهای بنیادین این دو جریان برمیدارد و تفاوتهای ماهوی میان کشف حجاب اجباری دوره رضاخان و قانون حجاب در جمهوری اسلامی را تشریح میکند.
-
علمی فرهنگیپدیدههای شگفتانگیز در قرآن و چالشهای علمی
خبر/ این مقاله به چالشهای مطرحشده پیرامون پدیدههای شگفتانگیز در قرآن کریم میپردازد. منتقدان با استناد به معجزاتی چون تولد عیسی مسیح از مادری باکره و صحبت کردن سلیمان با مورچه، به تلاش برای ایجاد تناقض میان قرآن و علم تجربی میپردازند.
-
علمی فرهنگیپاسخ به شبههای پیرامون یکی از احکام فقهی در قرآن
خبر/ این مقاله با بررسی عمیق شبهات مطرح شده درباره حقوق زن و مرد در اسلام، به تفاوت مفهوم برابری با عدالت میپردازد. با تحلیل آیات قرآن و مبانی فقهی، نشان میدهد چگونه نظام حقوقی اسلام بر اساس تفاوتهای طبیعی و توانمندیهای متفاوت زن و مرد، حقوق و تکالیف را عادلانه تقسیم کرده است.
-
علمی فرهنگیپاسخ به یک شبهه درباره پیامبر (ص) + ویدئو
حوزه/ حجتالاسلام مصطفی امینی از دانشآموختگان زباندان حوزه و از مبلغان بینالمللی به شبهه ای پیرامون پیامبر خاتم حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) که از سوی آقای رشید از مراکش مطرح شده، پاسخ داد.
-
علمی فرهنگیهشت پاسخ به جمله "شما نگاه نکنید!"
حوزه/ اعتراض برخی زنان به محدودیت پوشش در جامعه، با این استدلال که “چرا باید برای راحتی دیگران، آزادی ما محدود شود؟” نیازمند بررسی دقیق و چندجانبه است. این پاسخ، دیدگاههای مختلفی را در این زمینه مطرح میکند.
-
علمی فرهنگیپاسخ به شبهه: حجاب یک حکم عرفی است یا شرعی؟
خبر/ این متن به بررسی شبههای میپردازد که حجاب را حکم عرفی میداند نه شرعی. پاسخهای عام و خاص به این شبهه ارائه میشود، تاکید بر شرعی بودن حجاب و مفهوم آن در متون دینی و اعم از روایات میباشد. این بحث نشان میدهد که حجاب به عنوان یک حکم دینی از ثبات و الزام برخوردار است و نباید تحتالشعاع عرف قرار گیرد.
-
علمی فرهنگیمقاله | روششناسی پاسخ به شبهات در سیره اهلبیت (علیهم السلام)
حوزه/ آقای محمد صالح جباری، دانشجوی دکتری قرآن و حدیث دانشگاه آزاد اسلامی همدان و سرکار خانم صفورا رضایی رادفر در مقاله ای با عنوان «روششناسی پاسخ به شبهات در سیره اهلبیت علیهم السلام» به بررسی این موضوع پرداختند.
-
علمی فرهنگیمقاومت یا سازش؛ کدام کمهزینهتر است؟
حوزه/ این متن با رد ادعای لزوم سازش با نظام سلطه، تأکید میکند که هزینه مقاومت در برابر دشمن، به مراتب کمتر از هزینه سازش است. سازش با دشمنی که به اصول و ارزشها حمله میکند، به از بین رفتن هویت و استقلال منجر میشود. مقاومت، عزت و استقلال کشور را حفظ میکند و سازش، ذلت و حقارت را به دنبال دارد.
-
علمی فرهنگیآیا اسپند دود کردن، تخم مرغ شکستن و خون ریختن معتبر است؟
حوزه/ آیا قربانی کردن، شکستن تخم مرغ و دود کردن اسپند ریشه در روایات دارد؟ در این متن به بررسی سه رسم رایج در فرهنگ ایرانی از منظر روایات و احادیث خواهیم پرداخت.
-
علمی فرهنگیپاسخی از آیتاللهالعظمی بهجت: راه نجات از فتنههای آخرالزمان چیست؟
حوزه/ حضرت آیتالله بهجت قدسسره بر اهمیت تشخیص تکلیف در برابر فتنههای آخرالزمان تأکید میکنند. ایشان میفرمایند که هر فرد باید به وظایف شرعی خود توجه داشته باشد و از دقت در دفتر شرع غافل نشود.
-
علمی فرهنگیچرا فتنه خطرناکتر از دشمنی آشکار است؟
حوزه/ در فرهنگ سیاسی-اجتماعی اسلام، فتنه به عنوان یک پدیده اجتماعی با هدف فریب و اغفال مردم مطرح میشود که میتواند به اختلال در جامعه منجر شود. تشخیص حق از باطل در بستر فتنه، یکی از چالشهای مهم جامعه است.
-
علمی فرهنگیآیا شراب اثر دارویی دارد؟ / روایات چه میگویند؟
حوزه/ بر اساس احادیث، خداوند شفا را در چیزهایی که حرام کرده است قرار نداده و نباید به بهانه درمان، به سراغ محرمات رفت. همچنین داستان ابن ابی یعفور به عنوان نمونه ای از ضررهای مصرف حرام برای درمان آورده شده است.
-
علمی فرهنگیچرا مسلمانان معجزه تولد مسیح را میپذیرند، اما او را پسر خدا نمیدانند؟
حوزه/ تولد بدون پدر حضرت عیسی(ع) یکی از نقاط مشترک اعتقادی مسلمانان و مسیحیان است، اما همین نقطه اشتراک به محل اصلی اختلاف آنها تبدیل شده است. بررسیها نشان میدهد ریشه این اختلاف به تفاوت در نگاه توحیدی دو دین، اسلام و مسیحیت برمیگردد.
-
علمی فرهنگیامام زمان(عج) چند سال حکومت خواهند کرد؟
حوزه/ یکی از سوالات پیرامون حضرت ولی عصر (عج) این است که «امام زمان(عج)، چند سال حکومت میکند؟» که در این مطلب به انتشار پاسخ آن خواهیم پرداخت.
-
علمی فرهنگیپاسخ آیتالله العظمی سبحانی به پرسشی پیرامون زیارت امینالله
حوزه/ حضرت آیت الله سبحانی به پرسشی پیرامون فرازی از زیارت امین الله «حتی دعاک اللّه إلی جِواره فقبضکَ إلیه بإختیاره» پاسخ داد.
-
علمی فرهنگیاگر حوزه علمیه و دانشگاه در کشور نداشته باشیم، چه اتفاقی میافتد؟
حوزه/ اگر تنها حوزه باشد و دانشگاه نباشد، کشور با عقبماندگی علمی مواجه خواهد شد و در نهایت تحت سلطه دشمن قرار خواهد گرفت. همچنین، اگر دانشگاه خوب باشد اما حوزه علمیه وجود نداشته باشد، علم ممکن است در خدمت اهداف غیرانسانی و ظلم قرار گیرد. بنابراین، برای پیشرفت کشور، همکاری و همافزایی بین حوزه و دانشگاه ضروری است.
-
علمی فرهنگیچرا حضرت ام البنین (س) در عاشورا حضور نداشت؟
حوزه/ حضور زنان در کربلا هیچگاه واجب نبوده و تصمیم امام حسین (ع) برای حضور همراهانش بر اساس مصلحتها و ضرورتها اتخاذ میشد. کسانی که به کربلا رفتند، جزء همسران شهدا یا افرادی بودند که حضورشان برای اهداف قیام ضروری بوده است.
-
علمی فرهنگیپاسخی بر شبهه یکی از اساتید حقوق جزا و جرمشناسی
حوزه/ نقل میکنند که یکی از متخصصان حقوق جزا و جرمشناسی در پاسخ این سوال که چرا کتابی در موضوع حقوق جزا نمینویسد؟ چهره در هم کرده و فرموده: «من کتاب بنویسم تا شما اعدام کنید و دست بِبُرید و سنگسار کنید؟!» ...
-
علمی فرهنگیچرا امام مهدی(عج) در آخرالزمان متولد نشد؟
حوزه/ به اعتقاد شیعیان زمین هیچگاه از وجود حجت و امام معصوم خالی نیست. چنانچه امام که انسان کامل، خلیفه الهی و واسطه فیض بین آسمان و زمین است، لحظهای ازمیان مردم برداشته شود، نظام زندگی همه موجودات از هم گسیخته و حیات در روی زمین متلاشی میگردد.
-
علمی فرهنگیشبهات فاطمیه | چرا مردم بعد از پیامبر به سراغ امیرالمومنین(ع) نرفتند؟
حوزه/ شخصیت برجسته و لیاقت امیرالمؤمنین (ع) برای خلافت بر همگان آشکار بود و سکوت و عدم اطاعت مسلمانان صدر اسلام با آگاهی و توجه بوده است.. پیامبر اکرم (ص) نیز به دستور وحی، بارها جانشینی حضرت علی (ع) را اعلام کرده بود که مهمترین آن، واقعه غدیر بود. با این حال، بررسی علل این رخداد تلخ نیازمند تحلیل عمیق است که در سه روایت اصلی به عوامل کلیدی آن اشاره شده است.
-
علمی فرهنگیچرا زمان ائمه (ع) به طور علنی برای فاطمیه مجلس نگرفتند؟
حوزه/ خانه امام صادق علیه السلام زیر نظر دستگاه غاصب خلافت بود، امام به هیچ وجه در چنین موقعیتی نمی توانست همراه با شیعیان دسته عزا راه بیندازد. در بررسی روایات می بینیم که امام زمانِ دوران ائمه علیهم السلام حتی در خانه هم باید با تقیه روضه میگرفتند.
-
علمی فرهنگیشبهات فاطمیه | چرا بنی امیه و بنی عباس خلافت ائمه(ع) را غصب کردند؟
حوزه/ بنیامیّه و بنیالعباس به دو علّت شمشیرهایشان را بر اهل بیت (ع) نهادند؛ یکی آنکه میدانستند که برای آنان در خلافت حقّی نیست، لذا از ادّعای اهل بیت (ع) در این باره و اینکه خلافت در جایگاه اصلیاش قرار گیرد بیمناک بودند. دوّم آنکه از اخبار و روایات متواتر، به این مسئله احاطه یافتند که نابودی حکومت ستمپیشهگان و ظالمان به دستِ قائم اهل بیت (ع) است.
-
علمی فرهنگیشبهات فاطمیه | علت گریههای حضرت زهرا (س) چه بود؟
حوزه/ گریههای حضرت فاطمه(س) مردم را به یاد وقایعی می انداخت که نسبت به آن بی تفاوت شده بودند. از جمله دلیل این گریهها، بی حرمتی و بی اعتنایی به فرمایشات رسول اکرم(ص) در مورد جانشینی امام علی(ع)، هجوم و اهانت به خانه وحی، نادیده گرفتن واقعه غدیر و و در نهایت حضرت زهرا (س) به واسطه این گریه ها به نوعی درصدد اثبات حقانیت و مظلومیت امام علی(ع) بود.
-
یک پژوهشگر شبهات پاسخ داد:
علمی فرهنگیشبهه از کجا میآید و چگونه مشاوره دهیم؟
حوزه/ اگر بخواهیم پاسخگوی خوبی برای شبهات باشیم، باید به ریشه های متعدد سؤالات توجه داشته باشیم و تحلیل موردی کنیم و برای هر کدام پاسخ متناسب با روشهای متنوع را فراهم نموده و در این راه از انواع تخصصها بهره بگیریم.
-
علمی فرهنگیمعضلی فراگیر در عزاداریهای حسینی/ احساسات مهمتر است یا عقلانیت؟!
حوزه/ در قیام امام حسین (ع) اوج عقلانیت و منطق حکمفرما بود. مداحی اگر همراه با شعور و عقلانیت حسینی نباشد، در انتها منجر به پذیرش شبهات مربوط به محرم و جریان عاشورا میشود، اما عقلانیت حسینی موجب از بین رفتن شبهات و آثار آنها میشود.
-
علمی فرهنگیچگونه یک پاسخگوی موفق به شبهات شوم؟
حوزه/ کارشناس پاسخگویی به سوالات و شبهات اعتقادی در گفت و گو با رسانه حوزه به بیان سه راهکار برای توانمندی در پاسخگویی به شبهات پرداخت.