به گزارش خبرگزاری حوزه، دین اسلام مجموعهای است وحیانی که رسالتش، نمایاندن راه سعادت انسان در زندگی دنیوی و حیات پس از مرگ است. این دین، برنامههای متعدد و جامعی را برای رسیدن به این هدف والا معرفی کرده است، بنابراین، احکام در کنار عقاید و اخلاق از بخشهای ضروری دین است که بر زندگی فرد و اجتماع اثر اساسی دارد، چرا که راهنمای استفاده از استعدادها از منظر دین، در فقه یا احکام تجلی مییابد، به همین دلیل، اهتمام به یادگیری احکام شرعی و عمل به آنها در عرصه زندگی فردی و اجتماعی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
در طول تاریخ، رجوع مکلفان به مراجع تقلید برای یافتن پاسخ سوالات شرعی خود، به فراهم شدن مجموعهها با وجود نقش بیبدیل خود در تبیین تکالیف شرعی، با گذشت زمان و پیچیدهتر شدن روابط زندگی اجتماعی و حجیم شدن مجموعههای فتوایی و همچنین تعدد مراجع تقلید در عصر واحد، در انجام رسالت خود، دچار کاستیهایی شدهاند و افراد عادی، برای دستیابی سوالات شرعی، با دشواریهای متعددی رو به رو شدهاند.
با توجه به این ضرورتها، واحد ابواب فقهی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیه السلام هم سو با اهداف تبلیغی خود برای تأمین محتوای تبلیغ مبلغان دینی، بر آن شد با شناسایی برخی از احکام موضوعی را با ویژگیهای خاص آماده نشر سازد.
در همین راستا بر آن شدیم تا با یکی از مولفین کتاب " احکام باروری و فرزندآوری " حجت الاسلام محمد عزتی بخشایش مصاحبهای را جهت آشنایی بیشتر با این کتاب و اهداف آنها از تألیف این کتاب گرانقدر، ترتیب دهیم. آنچه در ذیل میخوانید مشروح این مصاحبه میباشد.
در آغاز بفرمائید چه شد که به نویسندگی روی آوردید و اولین تألیف شما (یا گروه علمیتان) چه بود؟
بنده از همان اول طلبگی و حتی قبل از آن به نویسندگی علاقه خاصی داشتم که این علاقه و آرزو با مشغول شدن در گروه فقه پژوهشکده محقق شد. اینجانب در سال ۹۱ به دعوت یکی از دوستان وارد جمع پژوهشگران گروه فقه شدم و اولین کتابی که کار شد «کتاب امر به معروف و نهی از منکر» بود. طبق هدفی و نقشه راهی که برای گروه تدوین شده بود، مقرر شد که تمام یا مُعظم بابهای فقهی را با نگاهی جدید که توضیح آن خواهد آمد، تدوین شود.
نزدیک به ۵۰ پروژه کار شده است که برخی از آثار نیز چاپ شده است و بخشی از آنها مرحله ارزیابی را به پایان رسانده و آماده چاپ است. یکی از کتابها که در حال چاپ است، کتاب «احکام باروری و فرزند آوری» است. کتاب حاضر از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول تلقیح مصنوعی، بخش دوم سقط جنین و بخش سوم پیشگیری از بارداری است.
چرا این سوژه را برای نوشتن انتخاب نمودید؟
یکی از مهمترین مسائل و به تعبیری بحرانهای موجود در کشور عزیزمان مسأله جمعیت است که به سرعت رو به کاهش و پیری است. عوامل مختلف از جمله فرهنگ غلطِ «دو بچه کافیست» که یک فرهنگ کاملاً غربی است، برخی مشکلات اقتصادی و تغذیهی غیر سالم باعث کاهش جمعیت شده است. به خاطر غذاهای نامناسب و عوامل دیگر، ناباروری به شدت رو به افزایش است و الحمدلله مراکز مختلفی برای درمان این امر تأسیس شده است.
با تأسیس این مراکز مسائل فقهی جدیدی نیز پیرامون این موضوع ایجاد شده است که باید پاسخ آنها داده شود. بخش اول این کتاب تحت عنوان «تلقیح مصنوعی» برای پاسخ گویی به این مسائل تدوین شده است. این بخش شامل مباحثی مانند انواع تلقیح مصنوعی و احکام آن، حکم تلقیح با اسپرم شوهر و اسپرم غیر شوهر، رحم اجارهای، نَسَب بچهی متولد شده و غیره است.
با کمال تأسف میتوان گفت یکی از علل کاهش جمعیت، سقط جنین است. آمار دقیقی از سقط جنین وجود ندارد، چرا که بخش زیادی از سقطها، غیر قانونی و به اصطلاح زیر زمینی انجام میگیرد. گفته شده است در ایران سالانه بین ۲۵۰ هزار تا ۸۰۰ هزار جنین سقط میشود. طبق این آمار روزانه بیش از ۱۰۰۰ جنین در ایران سقط میشود که عدد بسیار وحشتناکی است. متأسفانه بسیاری از مردم توجه به واقعیت سقط جنین ندارند.
مردم به این امر توجه ندارند که جنین انسان زنده است و آنها با دست خود فرزند خودشان را میکشند و این امر گناه بسیار بزرگی است. در حالی که جنین از همان اولین روز انعقادش زنده است و سقط آن به منزله قتل یک انسان است.
اهمیت این موضوع گروه فقه پژوهشکده باقرالعلوم را بر آن داشت که مسائل فقهی مربوط به سقط جنین را از منظر ۱۲ نفر از مراجع عظام تقلید به صورت سوال و جواب در قالب بخش دوم کتاب حاضر تدوین نمایند.
این بخش شامل مسائلی از قبیل سقط جنین قبل از دمیده شدن روح و بعد از دمیده شدن روح، سقط جنین معلول، سقط جنین برای درمان بیماری، سقط جنین نامشروع، از بین بردن جنینهای آزمایشگاهی، دیه سقط جنین و کفاره آن است.
نظر شما