دوشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۴
نقش جامعه ساز زن احیا شود | ادبیات امام خمینی(ره) نرم افزار انقلاب اسلامی است

حوزه/ مسئول بینش‌کده تعالی سازمان تبلیغات اسلامی با تاکید بر اینکه نقش جامعه ساز زن باید احیاء شود، گفت: نرم افزار انقلاب اسلامی، ادبیات امام خمینی(ره) است که باید بخوانید، به آن عمل کنید و تجربه به دست آورید؛ درواقع نگاه تمدنی در ذهن کسی ایجاد نمی‌شود مگر اینکه ادبیات امام(ره) را خوب بفهمد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، امروزه نیروی انسانی به عنوان مهم ترین سرمایه انسانی سازمانها مطرح است و هر روز اهمیت آن بیشتر مشخص می شود. اهمیت این مسأله باعث شده است سازمان ها تلاش گسترده ای برای کشف و جذب نیروی انسانی کارآمد آغاز کنند، چرا که اگر نیروی انسانی کارآمد باشد سازمان نیز کارآمد خواهد بود.

در برخی سازمان ها به دلیل اهمیت مأموریت آن ها اهمیت این موضوع دو چندان می شود. در این راستا سازمان تبلیغات اسلامی در صدد برگزاری دوره یک روزه سنجش و تشکیلات طلاب فعال در حوزه دانش آموزی به منظور سنجش، آموزش، انتخاب، بکارگیری و ماموریت سپاری به طلاب توانمند با قابلیت اثرگذاری در عرصه نوجوان برآمده است.

لذا دوره تربیت مبلغ شبکه ساز در حوزه نوجوانان، یکشنبه ۱۲ تیر با حضور بیش از ۱۵۰ نفر از بانوان طلبه، در محل حوزه علمیه حضرت زینب(س) تهران برگزار شد.

فاطمه اسفندیاری، معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران، کلید واژه این دوره را هویت بخشی به خود و دیگران عنوان کرد و گفت: اگر هویت انسانی خود را بیابیم و کمک کنیم مخاطبان ما هویت خود را پیدا کنند، راه را درست رفته ایم. با این روش نیاز نیست به نوجوانان احکام بیاموزیم، می توانیم مدیریت کلاس را به نوجوانان بسپاریم. در کنار آن باید آمادگی کامل برای طرح درس را داشته باشیم. در واقع همه این مباحث تحت‌الشعاع مسائل ارتباطی است.

وی اظهار کرد: دنیای نوجوانی با تمام شیطنت ها و بحث های شخصیتی در این دوران، زیبا و جذاب است و به همان میزان که جای رشد دارند، لغزشها نیز روی آنها اثر می گذارد.

معاون فرهنگی حوزه های علمیه خواهران استان تهران افزود: مشکل نوجوان امروز این است که گوش شنوا ندارند، سعی کنید در کنار نوجوانان و گوش شنوای آنها باشید و فضای نوجوانان مخصوصا دختر نوجوان امروز را درک کنید.

وی تصریح کرد: اگر این دوره تربیت مربی نوجوان در استان تهران با موفقیت برگزار شود، در کل کشور اجرا خواهد شد تا مسیر فعالیت مبلغان مشخص باشد.

حجت الاسلام سید امین موسوی، مسئول بینش‌کده تعالی سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه ما هنوز جایگاه و هدف انقلاب از نوع نگاه به زن را نتوانسته ایم در جامعه تبیین کنیم و نگاه شرقی و غربی به عنوان الگوی اول و دوم در کشور ما غلبه دارد، گفت: رویکرد اسلام به زن در کسب فضائل اجتماعی است، اما ادبیات غرب و شرق متمایل به این رویکرد هستند که زن به عوارضش شناخته می شود و زن را با نگاه زیبایی و زینت بودن در حوزه اجتماعی و فرهنگی تعریف می کنند و به ذات انسانی زن توجهی ندارند. در غرب با همین رویکرد از نگاه فرد گرایانه تا رئالیسم غربی، زن به عنوان کالای افزایش زیبایی جامعه، به کالای مصرفی تبدیل شده و به همین تناسب در شرق که نگاه به زن به نوعی تبعیت از مرد بود، به جایی رسید که زن تبدیل به کارگر خانه شد.

وی اظهار کرد: نگاه اسلام با این دو نگاه کاملا متفاوت است؛ دین اسلام پایه حرکت های اجتماعی را به زن سپرده است، کما اینکه امامین انقلاب اسلامی مراحل انقلاب را منوط به حرکت های اجتماعی زنان کردند. در زمان پیامبر(ص) نیز زنان نقش اجتماعی زیادی داشتند که پس از ایشان به مرور این نقش افول کرد.

حجت الاسلام موسوی عنوان کرد: ما زن را در جامعه به نقش می شناسیم و این اشتباه است. زن در انسان شناسی اسلامی به ماهو زن باید شناخته شود. مادر، دختر و همسر بودن، نقش های اضافه زن است که ابزاری برای کسب فضایل به شمار می آید. حضرت صدیقه طاهره(س) در اتفاقات بعد از پیامبر(ص) به مرور نقش های خود را فدای فرهنگ اسلامی کرد، مثلاً فدک را با نقش دختر پیامبر بودن باز پس می گیرد و زمانی که جان امام علی علیه السلام در خطر است با نقش همسر بودن به میدان می آید. با گذشت زمان مرز ها و نقشه هایی که برای زن به عنوان لایه های حفظ انسانیت انسان تعریف شده بود، تخریب کردند تا به نگاه حداقلی از انسان رسیدند و این مانع تمدن سازی در زمان پیامبر(ص) شد.

وی افزود: انقلاب اسلامی فضایی را ایجاد کرد که زن با شخصیتی که دارد بتواند در موضوعات مختلف اجتماعی اثرگذار باشد، به گونه ای که امامین انقلاب اسلامی شکل گیری انقلاب را به حرکت های بانوان در قم و مشهد منوط می دانند. در گام های بعدی نیز همین اثرگذاری را می‌طلبید، مانند دوران دفاع مقدس که اثرگذاری مادرانه را حس میکنید، مادری که همسر و فرزندش را برای دفاع از کشور به جبهه می فرستد.

مسئول بینش‌کده تعالی سازمان تبلیغات اسلامی بیان کرد: باید بدانیم کدام نقش زن را باید احیا کنیم که این نقش بتواند جامعه ساز و دولت ساز باشد؟ در جریان کرونا مواسات، یک نرم افزار بود که با کمک گروه های جهادی توانستیم این بحران را پشت سر بگذاریم.

وی گفت: برای احیای نقش زن در جامعه باید بدانیم زن چه نقشی در جامعه باید ایفا کنند که هم بتواند جامعه را اداره کند و هم نرم افزار اداره دولت جدید را ایجاد کند؟ به عنوان مثال درگذشته بانویی در محل معروف بود که ازدواج هایی را رقم می زد، این نقشی بود که در حوزه مادری انجام می دادند که نقش جامعه ساز است، این نوع نگاه ها هم می تواند دولت ساز و هم جامعه ساز باشد.

حجت الاسلام موسوی با بیان اینکه نهضت سازی مرحله راهبردی است که نیازمند پژوهش است، گفت: در ادبیات قرآنی، حضور زن در جامعه، فضیلت اجتماعی محسوب می شود و حضور زن و مرد در جامعه بلامانع است. اتفاقاً در کسب فضائل اجتماعی باید سبقت بگیرند که در این زمینه قرآن می گوید: "زن و مرد نباید با هم قیاس شوند."

وی گفت رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیداری که با بانوان داشتند بر تکریم مقام زن و احیای نقش زن در جامعه تاکید کردند. قرآن کریم نیز راهبردهای زیادی برای تکریم مقام زن به کار برده و در اکثر آیات به وحدت نفس بین زن و مرد اشاره می کند. همچنین قرآن توجه ویژه به موضوع ارحام دارد. از دیگر موضوعات که قرآن کریم برای تکریم مقام زن بکار برده، رعایت عدالت است و همچنین حق مهریه و حق ارث را برای زن قرار داده است و در رعایت حقوق زن به حدود الهی اشاره کرده و برای حفظ کرامت زن به حکومت دستور داده با فساد و فحشا مبارزه کند، همچنین به برابری زن و مرد در جرایم و لزوم حمایت مالی زن توسط مرد اشاره کرده است.

مسئول بینش‌کده تعالی سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه به سؤالاتی مانند اینکه آیا امامین انقلاب طرحی برای آینده دارند یا خیر؟ مراحل دولت و تمدن اسلامی کجا تمام میشود؟ الان باید چه کرد؟ آیا طرح کلان رهبری به ما میگوید چه زمان چه کاری باید انجام دهیم؟ به عنوان سوالاتی که از سوی طلاب و نخبگان مطرح است، اشاره کرد و افزود: یکی از ضعف ها در جریان کنشگری و طلبگی انقلاب اسلامی این است که احساس می کنیم امامین انقلاب، طرح راهبردی برای آینده انقلاب اسلامی ندارند. در این زمینه به نظر می رسد طراحی های کلان انقلاب اسلامی را فراموش کرده ایم و محدود به جریان های مادی شده ایم.

وی بیان کرد: ادبیاتی را از زمان امام حسین(ع) گم کرده ایم که آن ادبیات دوگانه‌ای بین حال حاضر انقلاب و سایر شیعیان است که این ادبیات از دو مبداء فقهی منشاء می گیرد که یکی امامین انقلاب و دیگری علماء نجف هستند.

وی افزود: تا ۱۵۰ سال گذشته اسلام همیشه حاکمیت داشته است. اصل حکومت هم بر اندیشه شیعی شکل گرفته و اندیشه شیعی، نهضت اسلامی است که موجب پیشرفت جامعه شده است. همه انبیای الهی به دنبال به وجود آوردن حکومت اسلامی بودند و در این زمینه راهکارهایی مانند از بین بردن نخ تسبیح استکبار داشته اند و بعد شروع به جامعه پردازی کرده اند که در این مرحله متوقف شده‌اند.

حجت الاسلام موسوی گفت: بنا به فرمایش مقام معظم رهبری، غایت انقلاب اسلامی، شکل گیری نهضت جهانی اسلام ذیل قاعده ربوبیت و ابوت است. دولت و جامعه اسلامی بناست تمدن اسلامی را شکل دهند که اگر این تمدن شکل گیرد انتظار ظهور را می توانیم داشته باشیم.

وی با بیان اینکه مصداق دولت اسلامی شخص نیست بلکه نرم‌افزار است و انسان به عنوان حوزه سخت‌افزاری معرفی می شود، اظهار کرد: تولید فکر و ایجاد کادر آینده دولت انقلاب اسلامی از انتظارات مقام معظم رهبری است. ایشان جریان نوجوان را جز جریان پیشتاز می دانند لذا این عرصه به شدت حساس است.

مسئول بینش کده تعالی سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: نرم افزار انقلاب اسلامی ادبیات امام خمینی(ره)ه است که باید بخوانید، به آن عمل کنید و تجربه به دست آورید. نگاه تمدنی در ذهن کسی ایجاد نمی‌شود مگر اینکه ادبیات امام(ره) خوب فهم شود. دولت انقلابی دولتی است که عموم مردم در آن مسئول باشند و اگر با این ادبیات نسل آینده را تربیت کنیم نسلی متفاوت خواهیم داشت.

حسین عرب اسدی، مسئول اندیشکده سدا در رابطه با روش های تربیتی نوجوانان، گفت: اگر می خواهیم کار تربیتی انجام دهیم باید اجازه دهیم نوجوان حرف بزند، این رفتار جزء مبادی تربیتی است و به نظر می رسد در قول و حرف زدن حکمت هایی نهفته است.

وی به بُعد دیگر خصوصیت نوجوان اشاره کرد و افزود: نوجوان معمولاً معذرت خواهی نمی کند؛ یعنی قول را نمی گوید، اما فعل را انجام می دهد، چون غرورش اجازه نمی دهد، در حالی که به ما این گونه تلقین کرده اند که فعل سخت تر از قول است.

عرب اسدی عنوان کرد: این قول در رابطه معلم و شاگردی و دوستانه هم مطرح است، به عنوان مثال معلم به توانمندی شاگرد اذعان نمی کند و بالعکس شاگرد به نیازش به معلم اذعان نمی کند، بعد اعتراض می کنیم که چرا درصد یادگیری پایین است، چون در واقع همه طلبکار هستند، اما طالب نیستند.

از دیگر برنامه های این دوره، ارزیابی مخاطبان با ابزار بازی تئاتر و پرسش نامه بود که در بازی تئاتر، افراد در قالب گروه های ۱۰ نفره در فرصت ۳۰ دقیقه ای سناریویی را برای بازی تئاتر تدوین کرده و نقش های هر فرد را مشخص کردند و در ۱۵ دقیقه به اجرای تئاتر پرداختند و فرم های ارزیابی توسط ارزیابان تکمیل شد.

در این دوره، آزمون کتبی برگزار و پاسخنامه ها توسط مخاطبان تکمیل شد که در نهایت بعد از دوره، پاسخنامه ها توسط اساتید و ارزیابان تحلیلگر بررسی و نتایج به صورت اختصاصی ارائه خواهد شد.

نقش جامعه ساز زن احیا شود | ادبیات امام خمینی(ره) نرم افزار انقلاب اسلامی است

نقش جامعه ساز زن احیا شود | ادبیات امام خمینی(ره) نرم افزار انقلاب اسلامی است

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha