چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۵
نشست «معرّفی و بررسی تازه‌های نشر مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)» برگزار شد

حوزه/ همزمان با برگزاری سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نشست معرفی و بررسی تازه‌های نشر مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام با حضور دو تن از اندیشمندان این مرکز، برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، همزمان با برگزاری سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نشست معرفی و بررسی تازه‌های نشر مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام با حضور دو تن از اندیشمندان این مرکز، برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، حجت الاسلام اکبری شاهرودی، دبیر نشست، با بیان اینکه، نمایشگاه کتاب از بزرگترین رویدادهای فرهنگی سالانه در کشور می‌باشد، گفت: مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم‌السلام که توسط مرجع عالیقدر آیت الله العظمی فاضل لنکرانی قدس سره قریب به سی سال قبل تأسیس شده، هم اکنون تحت اشراف آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی دام ظله، فعالیت‌های گسترده تخصصی فقهی با شعار امتداد اجتماعی دانش دینی در حال انجام دارد.

حیات طیّبه، مرهون لزوم امتداد اجتماعی دانش فقه

وی ادامه داد: دانش دینی اگر تنها در حجره‌ها و مدارس علمیه باشد فایده ندارد؛ امتداد اجتماعی دانش دینی بسیار مهم است و با همین شعار این مرکز تأسیس شده است که فقه اهل بیت علیهم السلام را در مویرگ‌های نظام مقدس اسلامی جاری سازد تا در سایه آن، حیات طیبه شکل بگیرد.

استاد سطوح عالی حوزه افزود: این مرکز در این سال‌ها توانسته است اساتید، محققان و پژوهشگران ارزشمندی را در حدود ۱۰ گروه علمی تربیت کند؛ گروه‌هایی همچون فقه قرآن و حدیث، فقه جامعه و فرهنگ، فقه پزشکی، فقه معماری و شهرسازی، فقه اقتصاد، فقه سیاسی، فقه هنر، ارتباطات و رسانه، فقه کودک و ... و همچنین در بخش تفسیر و کلام، محققان فرهیخته ای را تربیت کرده و آثار و تألیفات ارزشمندی را تقدیم پژوهشگران این عرصه نموده است.

از موفق‌ترین مراکز تخصصی حوزوی

در ادامه این نشست، حجت الاسلام‌ محمدجعفر طبسی به معرفی کتاب «تمسک العترة الطاهرة بالقرآن الکریم» پرداخت و گفت: مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام از مراکز موفق حوزه علمیه قم است که در سه شعبه و سه زمینه مشغول فعالیت است؛ اولین بخش تفسیر است که خروجی‌های بسیار خوبی داشته است، بخش دوم آن، آموزش است و یک طبقه این مرکز مخصوص آموزش در رده‌های بالا و عالی یعنی اجتهاد است، اما بخش سوم بخش پژوهش است. این بخش، یکی از بخش‌های موفق حوزه علمیه قم است.

کتابی ارزشمند با دوازده سال زحمت شبانه روزی

وی ادامه داد: امروز درباره دو کتابی که بنده تألیف کرده‌ام، گزارش مختصری عرض خواهم کرد. اولین آنها کتابی است که دوازده سال کامل، پای آن زحمت کشیده‌ام و به زبان عربی و در شش جلد نوشته شده است. در کتاب «تمسک العترة الطاهرة بالقرآن الکریم» روایاتی که امامان و ائمه ما علیهم السلام در آن به قرآن تمسک کرده‌اند، جمع‌آوری شده است. این تمسکات در سه بخش تقسیم‌بندی شده است. اول، تمسکات اهل بیت علیهم السلام در فقه است. بنده در این کتاب توفیق پیدا کرده‌ام و به ٧٧۴ آیه رسیده‌ام و اگر بیشتر پژوهش شود ممکن است به هزار آیه نیز برسد. بخش دوم استنادات اهل بیت علیهم السلام در اصول دین است؛ توحید، نبوت، امامت و معاد. هرکجا ائمه علیهم السلام در اصول دین به قرآن تمسک کرده‌اند، جمع‌آوری کرده‌ایم. اول آیه، بعد روایت و سپس شرح‌الحدیث را آورده‌ایم؛ یعنی برای هر آیه در این کتاب یک شناسنامه آمده است. بخش سوم این کتاب نیز اخلاقیات است، یعنی اینکه اهل بیت علیهم السلام در مسایل اخلاقی تا چه اندازه به قرآن استناد کرده‌اند.

ارتباط تنگاتنگ راویان اهل سنت با اهل بیت علیهم السلام

استاد برجسته حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به عنوان و موضوع کتاب دوم خود «الرواة عن الائمه الهداه من اهل السنة» گفت: این کتاب کمتر از یک هفته است که به بازار نشر آمده و موضوع آن، راویان اهل سنت از امامان شیعه است. کتابی که ما را با این مسأله آشنا می‌کند که راویان اهل سنت با اهل بیت ما، تا چه اندازه رابطه تنگاتنگی داشته‌اند و از آن بزرگواران، روایت نقل می‌کنند. عمده این کتاب راویانی‌اند که از امیرالمؤمنین علی علیه السلام روایت کرده‌اند؛ لذا در این کتاب یک منبع شیعی پیدا نمی‌کنید. این کتاب به زبان عربی است که پنج سال نوشتن آن طول کشیده است.

بازسازی «کتاب علی علیه السلام»

در بخش بعدی این نشست، حجت الاسلام محمدامین پورامینی به معرفی کتاب خود «المروی من کتاب علی» یعنی آنچه که از کتاب علی علیه‌السلام نقل و روایت شده است پرداخت و با اشاره مختصری به تاریخ اسلام گفت: از امیرالمؤمنین علی علیه السلام به عنوان اولین معرف تاریخ اسلام یاد شده است، سه اثر از زمان حضرت امیر وجود دارد. یک اثر، در طول ۲۳ سال نبوت حضرت پیامبر صلی الله علیه و آله است که ایشان آیات قرآن را می‌نوشت؛ توضیحات مربوط به آیات را نیز نگاشته و آنچه را در قالب تفسیر می‌گنجد، نیز انجام داده که متأسفانه مورد بی‌مهری قرار گرفت و مسلمانان از آن محروم شدند.

وی ادامه داد: کتاب دوم با عنوان «مصحف فاطمة» است که در دوره بعد از رسول اکرم صلی الله علیه و آله، در فاصله ۷۵ روز، از سوی جبراییل بر حضرت فاطمه نازل می‌شد که حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام برای حضرت علی علیه السلام بازگو می‌کرد و ایشان آنها را می‌نوشت. اما کتاب سوم، مطالبی است که رسول اکرم صلی الله علیه و آله بیان کرده‌اند و امیرالمؤمنین علیه السلام نوشته‌اند که با عنوان «کتاب علی» مشهور است. اصل این کتاب امروز نیز وجود دارد و در دست حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف است. در طول تاریخ ۲۵۰ ساله، ائمه علیهم السلام مطالبی را از این کتاب برای مردم بیان کرده‌اند که به صورت پراکنده است. ما تتبعی کردیم و هرچه از حضرت علی علیه السلام نقل شده است، استخراج کرده و موضوع‌بندی کردیم. این کتاب در واقع، یک جور بازسازی «کتاب علی» بر طبق آنچه در اختیار ما هست می‌باشد.

استقبال محققان از موسوعه ارزشمند الإعتکاف

استاد برجسته حوزه علمیه قم در ادامه به معرفی کتاب دیگر خود پرداخت و بیان کرد: کتاب دوم، کتاب موسوعه «اعتکاف» است که هشت جلد می‌باشد و تاکنون شش جلد آن چاپ شده است ومورد استقبال اساتید و پژوهشگران قرار گرفته است.

ما در نیمی از جلد اول، بحث اعتکاف در قرآن را داریم. آیات مربوط به اعتکاف و بحث اقوال مفسران در ذیل آیات را نیز آورده‌ایم. از نیمه جلد اول تا انتهای جلد دوم، روایت شیعی و سنی درباره اعتکاف، احکام اعتکاف و آداب اعتکاف را جمع‌آوری کرده‌ایم. فکر می‌کنم حدود دوهزار مسئله درباره اعتکاف به‌دست آورده‌ایم که از مزایای پویایی فقه ماست، چیزی که به ذهن بسیاری از افراد خطور نمی‌کند. از جلد سوم این کتاب، ما وارد فقه اعتکاف می‌شویم که بر اساس هشت مذهب اسلام نوشته شده است، دو مذهب شیعه و شش مذهب سنی. ریزموضوع مطالب مربوط به اعتکاف بر اساس این هشت مذهب را استخراج و تدوین کردیم وآنها را بر اساس فتوا مرتب کردیم.

 دبیر این نشست در پایان، با تقدیر و تشکّر از کمیته فرهنگی سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، از اساتید حوزه ودانشگاه و فرهیختگان و پژوهشگران دعوت کرد تا با حضور در غرفه انتشارات مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام در شبستان اصلی، راهروی ۱۸، غرفه ۹، هم از آثار و تولیدات این مرکز بازدید نمایند و با آن آشنا شوند و هم از حضور کارشناسان مرکز در غرفه، استفاده نمایند.

لازم به ذکر است که سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۲۰ اردیبهشت آغاز به‌کار کرده و  تا ۳۰ اردیبهشت‌ ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی ره و همزمان به‌صورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha