جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
محمد رضا قاسمی نیا، معاون سوادآموزی اداره کل آموزش وپرورش استان قم

حوزه/ دو ابزار قلم و بیان، نقش راهبردی و ساختاری در تاریخ زندگی انسان ها و نسل ها دارند، اما قلم ها با عمر بسیار درازی که دارند در ایجاد ارتباط گذشتگان با آیندگان و انتقال تجارب، تمدن ها و فرهنگ ها، دانستنی ها و آموخته ها خدمات بسیاری انجام داده اند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام محمدرضا قاسمی نیا در پاسداشت مقام والای قلم به مناسبت چهاردهم تیرماه، روز قلم در یادداشتی آورده است:

بسم الله الرحمن الرحیم

آن قدری که بشر از قلم های صحیح نفع برده است از چیزی دیگر نبرده است و آن قدر که ضررکشیده است از چیزهای دیگر ضررنبرده است. قلم ها و بیان ها با مغزهای مردم رابطه دارند.

اگرقلم ها وبیان ها وعلم ها وتعلیم ها وآموزش هابرای خداباشد، مغزها را الهی تربیت می کنند.

ما امیدواریم بشر به رشدی برسد که مسلسل ها رابه قلم تبدیل کند، آن قدری که قلم وبیان به خدمت بشربوده است مسلسل ها نبوده است.

بخش های ازبیانات حضرت امام خمینی رحمت الله علیه در جمع مسئولان نهضت سوادآموزی سراسرکشور درتاریخ ششم دی ماه سال ۱۳۵۹ بود.

چهاردهم تیر ماه روزقلم نام گذاری شده است. از قلم به عنوان اولین موجودی که خداوند متعال آفریده نام برده اند.

دو ابزار قلم و بیان ، نقش راهبردی و ساختاری در تاریخ زندگی انسان ها و نسل ها دارند، اما قلم ها با عمر بسیار درازی که دارند در ایجاد ارتباط گذشتگان با آیندگان و انتقال تجارب، تمدن ها و فرهنگ ها، دانستنی ها و آموخته ها خدمات بسیاری انجام داده اند.

قلم ها در به تصویر کشیدن پیروزی ها و شکست ها، شیرینی ها و تلخی ها، ماندگاری تاریخ، ساختن بشر، خلق حماسه ها و میراث مکتوب نقشی موثر و زیربنایی دارند.

در اهمیت قلم، همین بس که خداوند متعال در قرآن کریم به آن قسم یاد کرده است: 'ن والقلم و ما یسطرون' دوات؛ قلم و هرآن چه نوشته شود؛

این سه با هم درسوره مبارکه تصریح گردیده است.

آنچه را انسان نمی دانسته با قلم به او آموزش داده است : 'الذی علّم بالقلم علّم الانسان ما لم یعلم.

بی جهت نیست که قرآن مجید سوگند به؛ قلم و آن چه با قلم می نویسند یاد کرده یعنی هم به ابزار و هم به محصول آن ابزار.

در نخستین آیات وحی تکیه بر مسئله علم و قلم است که بلافاصله بعداز نعمت بزرگ خلقت و آفرینش دراین آیات ذکر شده است.

درحقیقت این آیات نخست از تکامل جسم انسان، از یک موجود بی ارزش مانند علقه خبر می دهد و از سوی دیگر از تکامل روح به وسیله تعلیم و تعلم مخصوصا از طریق قلم سخن می گوید.

آن روز که این آیات نازل می شد نه تنها در محیط حجاز که محیط جهل بود کسی ارزشی برای قلم قائل نبود در دنیای متمدن آن زمان نیز قلم از اهمیت کمی برخوردار بود. در آن عصر در اهمیت و نقش خواندن و نوشتن همین بس که پیامبر خدا حضرت محمد صلی الله علیه و آله شرط آزادی اسیران را آموزش خواندن و نوشتن به محرومان تعیین می کنند و جایگاه یاددهی و یادگیری روشن می شود. و محور آن ها قلم می باشد.

از آغازین روزهای طفولیت و کودکی برداشتن قلم و کاغذ همراهان عزیز و دوستان بچه ها ودرخاطرات آن هاومونسشان هستند.

امروز می دانیم که تمام تمدن ها و علوم و دانش ها وپیشرفت هایی که درهر زمینه نصیب بشر شده بر محور قلم بوده است.

قلم ها، زبان ها، نوشته ها، فکرهاواندیشه ها، ذهن ها، هدف ها در ساختن جوامع بشری دوستان یکدیگرند و البته اگر آزادی انسان ها و صلح و بیداری وسعادت ورفاه آن هارا خواسته باشند پیروزند و اگر بیمار و مسموم وغیرصالح باشند فساد، قتل و بی بندو باری وبی اخلاقی را رقم می زنند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت امام خامنه ای عزیزوحکیم دروصف اهل قلم می فرمایند:

آن کسی که قلم به دست می گیرد باید تقوا، صداقت، عفاف، وانصاف نسبت به دیگران جزو طبیعت ثانوی اش شود.

در این مجال لازم است به رسالت وماموریت خطیر اهالی قلم ونویسندگان درمیدان جهاد تبیین توجه کنیم که در شبهه زدایی و شناسایی به موقع وخاموش کردن فتنه هاتوجه کنیم. وباقلم ها وبیان ها درتحکیم وتعمیق وتقویت روحیه انقلابی، ایمان وامید درمردم وجوانان ونسل های آینده و راه کارها ی پیاده سازی محورهای هفت گانه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی حرکت وتلاش شودوخودرابه آن هامتعهدوامانت دار بدانیم.

چهاردهم تیرماه روز قلم؛ برتمام قلم های بیداروبینا؛ فرهیختگان و فرهنگیان وحوزویان ومحققان وپژوهشگران گرامی باد.

در پایان پیشنهادی برای مسئولین فرهنگی وآموزشی و حافظان میراث گرانقدرقلم در کشور و استان دارم:

در راستای مانایی میراث بزرگ فرهنگی و تمدن ساز نقش قلم؛ راه اندازی موزه قلم که درآن سیر تکامل قلم و موضوعات مرتبط را در ایران و جهان از ابتدا تا امروز نشان داده شود ضروری به نظر می رسد تا به معرفی انواع قلم؛ خوشنویسان و کاتبان اسلامی وملی؛ مولفین و نویسندگان؛ نوشته های مؤثر تاریخی وعلمی؛ پژوهش ها وتحقیقات، مکتوبات گران بهای اسلامی و دینی؛ سنگ نوشته ها و...بپردازد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha