به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا بهروزی لک، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در پنجمین نشست از سلسله نشست های اکران و تحلیل و بررسی و ایده پردازی تولید فیلم از دیدگاه اندیشه اسلامی که در قالب سینما اندیشه و از سوی معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی در سالن نمایش این معاونت برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد شهدای خدمت و تسلیت به مناسبت ایام رحلت حضرت امام خمینی(ره) گفت: اگر امام(ره) نبود، برگزاری جلسات هم اندیشی و گفتمان سازی جهت تحقق تمدن اسلامی هم نبود.
وی افزود: ما ضمن احترام به اصحاب سینما و منتقدان فیلم که به صورت حرفه ای به بررسی فیلم ها می پردازند، در تلاش هستیم به اندیشه ورزی در خصوص عقبه فکری تولیدات هنر هفتم بپردازیم تا منجر به تقویت سینمای معناگرا، معنویت گرا و انقلابی گردد.
حجت الاسلام والمسلمین بهروزی لک با اشاره به اینکه امروزه در سینمای جهان به مسائل جنسی بسیار پرداخته می شود، اظهار کرد: علاوه بر این موضوع آنچه در تولیدات سینمایی موج می زند تخیل گرایی و فاصله گرفتن از واقعیات است. مسائلی همچون حمله زامبی ها که در فیلم جنگ جهانی Z هم دیده می شود با وجود اینکه تصاویری پوچ و بی استفاده را به خورد بیننده می دهد، اما باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: فیلم جنگ جهانی Z در مورد یک پاندمی است که از کشور تایوان آغاز شده و به تدریج گستره جهانی پیدا می کند. در رمانی تحت عنوان «کالکی» که متعلق به دهه هفتاد میلادی است، نگاه آخرالزمانی با سردمداری یک مرتاض هندی به نام کالکی ارائه می شود. چند نفر آمریکایی با ایده گرفتن از این رمان به ایجاد یک بیوتروریسم جهانی که همان کرونا بود، اقدام کردند. فیلم جهانی Z نیز همانند این رمان دست به ترسیم آینده ای احتمالی و خلق ذهنیت در مورد آن زده است.
این استاد دانشگاه خیانت و انحصار نسل بشر در یک نژاد خاص را از مظاهر سیاسی موجود در فیلم جنگ جهانی Z برشمرد و خاطرنشان کرد: اینکه چرا در این فیلم پاندمی باید از تایوان آغاز شود بی مفهوم و مقصود نیست. بر اساس نظریه های جدید ساختن آینده بهترین راه رسیدن به آینده مد نظر است. باید دانست که سازنده این فیلم نیز به دنبال ایجاد تلقی و ذهنیت در مورد آینده مد نظر خود برای ساختن آن می باشد.
وی سناریوی فیلم جنگ جهانی Z را شکل گیری یک پاندمی جهانی دانست و بیان داشت: در این فیلم بیماری هاری از کشور تایوان به عنوان کشور مورد مناقشه آمریکا و چین سرچشمه می گیرد. در دقیقه دوم فیلم این سؤال مطرح می شود که آیا آخرالزمان واقعیت است یا خیر؟ و یکی از افرادی که صحبت می کند می گوید تمام صحبت هایی که در مورد پایان تاریخ بیان می شود، دروغ است!
حجت الاسلام والمسلمین بهروزی لک افزود: این فیلم در پایان به نفی آخرالزمان می پردازد. اما باید دانست که نفی آخرالزمان، نفی نظام مندی تاریخ را هم به دنبال دارد. یکی دیگر از نتایج این نگاه نظام مند نبودن و عدم وجود مدیر برای جهان هستی است. این در حالی است که خداوند در سوره روم می فرماید «ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ لِیُذِیقَهُمْ بَعْضَ الَّذِی عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ».
وی در ادامه این نشست یادآور شد: امام صادق(ع) می فرماید در آخرالزمان دو سوم از مردم دنیا کشته می شوند. یک احتمال این است که این اتفاق ممکن است با بیوتروریسم و پاندمی رخ دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) گفت: در فیلم جنگ جهانی Z جایگاه سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت نیز مورد چالش قرار گرفته است. در قضیه کرونا دیدیم که این سازمان ها محل اتهام بودند و این در حالی است که در فیلم جنگ جهانی Z سازمان ملل به عنوان ناجی دنیا معرفی می شود. اما در واقعیت داریم می بینیم که رژیم های سیاسی همچون دولت ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی نسبت به قطعنامه های سازمان ملل در صورتی که مخالف میلشان باشد، بی اعتنا هستند.
وی با اشاره به شیوه لازم برای برخورد با زامبی ها در فیلم جنگ جهانی Z ادامه داد: در این فیلم کشتن و منزوی کردن زامبی ها به عنوان افراد آلوده به ویروس پاندمی راهکار مدیریت این موضوع معرفی شده است. در زمان شیوع کرونا نیز همین موضوع در نقاطی از دنیا تجربه شد.
حجت الاسلام والمسلمین بهروزی لک گفت: در دوران مدرن به جنون بیماری گفته می شود؛ زیرا نورون ها و شبکه عصبی فرد مجنون دچار اختلال شده است. از نگاه فوکویاما فرد مجنون نداریم و فردی که از نگاه ما مجنون محسوب می شود، از نگاه خودش سالم بوده و فقط ماییم که نمی توانیم او را تحمل کنیم. در فیلم جنگ جهانی Z نظریه تغییر مطرح می شود. در این نظریه گفته می شود که اگر از بین ۱۰ نفر ۹ نفر از آن ها نظری داشتند دهمین نفر می بایست نظری بدیل آن را مطرح کند. این فیلم نیز به ارائه تفکر و ایده بدیل در مورد آینده جهان پرداخته است.
وی با بیان اینکه فیلم جنگ جهانی Z در خدمت رژیم صهیونیستی قرار گرفته، خاطرنشان کرد: در این فیلم با پیش کشیدن بحث دیوارکشی برای عدم ورود زامبی ها به منطقه مورد نظر به طور ناگهانی حقانیت اسرائیل مطرح و چهره ای مظلوم از آن ارائه شده است. البته قضایای اخیر غزه چهره واقعی اسرائیل را به جهانیان نشان داد.
این پژوهشگر عرصه فیلم و سینما ادامه داد: چند کلمه در مورد این فیلم مهم است. مثلاً در یک بخش گفته می شود "نبرد مسکو همچنان ادامه دارد" و هواپیمایی که در این فیلم نشان داده می شود، هواپیمای بلاروس است. در برنامه ریزی سناریویی کشورهای ابرقدرت به دنبال تجویز سناریو و برنامه برای سایر کشورها هستند و این امر در این فیلم نیز دیده می شود.
وی با برشمردن سه رویکرد اصلی در آینده پژوهی اظهار کرد: آینده یا کشف می شود، یا تجویز که چگونه شود و یا تصویرپردازی می گردد که به ما می گوید که آینده چگونه می تواند باشد؟؛ فیلم جنگ جهانی Z به ما می گوید که آینده جهان چگونه می تواند باشد. کارتون کارآگاه گجت نیز با استفاده از تخیل مخاطب به او الهام می بخشد که در آینده چنین تکنولوژی هایی را خلق و ابداع کند.
حجت الاسلام والمسلمین بهروزی لک بیان داشت: فیلم جنگ جهانی Z خالی از ایدئولوژی و جهت دهی نبوده و دارای هدفمندی است.
وی افزود: از مهمترین آثار فیلم های تخیلی همچون جنگ جهانی Z می توان به تکثر و بحران معنا برای نسل جدید اشاره کرد. خاص بودن به ظاهر شعار زیبایی است که تبعات سنگینی را برای جوامع بشری به دنبال دارد. این روحیه موجب بر هم خوردن و بی ارزش شدن قواعد اجتماعی مشترک بین آحاد جامعه می شود که موجب نظم بخشی و قانونمندی آن است. این امر به هرج و مرج اجتماعی منجر خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در پایان با اشاره به اینکه تنها راه درمان مشکلات جوامع بشری بازگشت به آغوش خداست، گفت: خداوند می فرماید «الا بذکر الله تطمئن القلوب». در پایان فیلم جنگ جهانی Z نقش اصلی فرزندان خود را در آغوش گرفته و به آن ها می گوید که همچنان زندگی باید کرد. اما نکته ای که به آن پرداخته نشده، این است که این زندگی می بایست در زیر سایه معنویت و با نگاه توحیدی باشد.