به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، دفتر نشر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در معرفی این کتاب آورده است: «علم اصول فقه در میان علوم اسلامی، از منزلتی ویژه برخوردار است؛ چرا که عمل به اوامر الهی، متوقّف بر آگاهی از آن، و اطلاع از احکام و اوامر خداوند، نیازمند استنباط از قرآن و روایات پیامبر و اهل بیت(ع) است؛ و بر اهل اطلاع و تحقیق، پوشیده نیست که اساس و رکن اصلی استنباط احکام از منابع وحیانی، علم شریف اصول فقه است. در میان مباحث مطرح در اصول فقه، اصول عملیه و به ویژه استصحاب از جایگاهی خاص برخوردار است و در طریق استنباط احکام الهی، اهمیت فراوانی دارد.
بحث کافی و وافی با تبیین ابعاد گوناگون این موضوع و در کنار آن، تقویت ملکه اجتهاد در فراگیران این علم، میتواند در تربیت طلاب و اندیشمندانی مجتهد در حوزههای علمیه نقش بهسزایی داشته باشد.
از جمله فقهایی که به علم اصول فقه، اهتمام ویژه داشته و همواره بر تعمیق و تدقیق در فراگیری آن تأکید ورزیده و در مباحث گوناگون آن به طور کامل و مستوفی وارد شدهاند، آیتالله حاج شیخ محمدجواد فاضل لنکرانی است؛ که آثار و تألیفات و رسالههای مختلف وی در علم اصول، بیانگر اهتمام وی به این علم شریف است.
از جمله این آثار، مجموعه پنج جلدی «استصحاب» است که به تازگی توسط دفتر نشر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به زیور طبع آراسته گردیده و در اختیار اساتید و پژوهشگران و سالکان طریق اجتهاد قرار گرفته است. این اثر ارزشمند، حاصل تقریر درس خارج اصول استاد معظم طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ است که توسط حجتالاسلام و المسلمین حسن مهدوی تقریر و تنظیم شده است.
از ویژگیهای درس خارج آیتالله فاضل لنکرانی، تتبع فراوان و گسترده در اقوال متقدمان و متأخران و بررسی دقیق و موشکافان آنها و نیز پرداختن به تمام ابعاد و جهات بحث است. همچنین روشنفکری و عرفینگری، در عین حفظ قواعد استنباط و نیز رعایت انصاف و باز نگاه داشتن مسیر اندیشه و تفکر در حین ارائه مباحث، موجب شده است که درس وی از عمق زیاد و گستره وسیعی برخوردار باشد و کش و قوسهای فراوان و رفت و برگشتهای زیادی در آن وجود داشته باشد و در خلال این اوج و فرودها و رفت و برگشتها، سالک طریق اجتهاد، ممارست بر کسب ملکه اجتهاد میکند و پس از حضور مستمر در چنین مجلس درسی، قوه اجتهاد برای او حاصل میشود.
۳۱۳/۱۷