به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، جمیله علم الهدی رئیس پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی، امروز پنجشنبه 24 آبان ماه در مراسم افتتاحیه سی امین جشنواره قرآنی و حدیثی جامعةالمصطفی العالمیه نمایندگی خراسان در جمع طلاب این مجموعه اظهار داشت: یکی از فنون زبانی که توسط حکمای مسلمان برای بیان مفاهیم دینی استفاده میشود استعاره است و در قرآن نیز از استعاره استفاده شده است.
وی با بیان اینکه قرآن کریم از استعاره ها برای فهم معانی بزرگ استفاده کرده است، ادامه داد: در علوم انسانی منحنی ها، جدول ها و.. همه به نوعی تشبیه و استعاره برای فهم معانی خاص است، حتی امروز زبان ایموجی در فضای رسانه نوعی استعاره و علامت برای فهماندن معانی است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه استعاره یک زبان مشترک برای فهم معانی و حکایت از یک واقعیت و ابزاری برای خبر دادن از واقعیات است، افزود: گاهی خود واقعیت و وجود خارجی اشیاء به عنوان تمثیل و تشبیه استفاده میشود؛ به عنوان مثال کلمه ملکوت در قرآن که اشاره به واقعیت کل شی است و در سوره یس به آن اشاره میکند اساس واقعیت را ملکوت بیان میکند و این جهان ماده را حکایت و تمثیلی از آن واقعیت میداند.
وی در ادامه به یکی دیگر از استعارهای قرآنی اشاره کرد و گفت: در آیه الله نور السموات و الارض مثله کمشکوة مراد از مشکوة حضرت زهرا (س) است و مشکوة تشبیهی برای بیان مقام عظمای حضرت زهرا (س) است؛ در سوره کوثر خداوند بر سر پیغمبر منت میگذارد و این تنها جایی است که خداوند منت میگذارد بر پیغمبر و آن اعطاء مقام حضرت صدیقه طاهره (س) برای پیامبر(ص) است.
عضو هئیت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران خاطر نشان کرد: حضرت صدیقه طاهره (س) صورت و واقعیتهایی از خودش را به نمایش میگذارد و این با اراده خودشان است، بنابراین شاید بالاترین تشبیه خداوند، تشبیه نور خودش است که به حضرت صدیقه طاهره تشبیه کرده است.
نظر شما