دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۱
خطبه فدکیه درسنامه‌ای ارزشمند برای اندیشمندان و پژوهشگران است

حوزه/ معاون فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی گفت: یکی از اقدامات شاخص حضرت زهرا(س) خطبه فدکیه است که می‌تواند به عنوان درسنامه‌ای ارزشمند برای اندیشمندان و پژوهشگران مورد استفاده قرار ‌بگیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین سعید روستاآزاد در همایش مبلغان فاطمی «از مدینه تا قدس» که با حضور طلاب خواهر در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه قم برگزار شد، در ابتدای سخنان خود ضمن خوشامدگویی به حضار و طلاب، از برگزارکنندگان این همایش تقدیر و تشکر کرد.

وی، همچنین این جلسه را متعلق به حضرت صدیقه کبری سلام‌الله‌علیها دانست و از زحمات تبلیغی مبلغان متعهد قدردانی کرد.

معاون فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی بیان کرد: خدمت برای تبلیغ، توفیق بزرگی از سوی خداوند متعال است و امیدوارم تلاش‌ها و همکاری‌های مبلغان روز به روز بهتر و افزون‌تر شود؛ چرا که همه شما مبلغان باید در تسهیل حضور فرهنگی و تبلیغی، فعالانه شرکت داشته باشید.

وی درباره محورهای تبلیغ گفت: یکی از محورهای پیشنهادی در این زمینه، آیه شریفه‌ "إِنَّ الَّذینَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ المَلائِکَةُ أَلّا تَخافوا وَلا تَحزَنوا وَأَبشِروا بِالجَنَّةِ الَّتی کُنتُم توعَدونَ" است که این آیه دو محور اساسی را برای بندگان خاص خدا تصویر می‌کند؛ یک، تبیین عبودیت برای خداوند و تبیین گستره ربوبیت خداوندمتعال و دوم عمل به اقتضائات این عبودیت و ربوبیت. که حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها به عنوان مصداق کامل این دو محور در زندگی پربار خود، نمونه‌ای بارز از تبیین مقام حضرت حق، ربوبیت و نحوه عبودیت و ارتباط با خداوند متعال و هم عمل به اقتضائات را به تأویل می‌گذارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین روستاآزاد افزود: حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها به عنوان یکی از بزرگ‌ترین و مبارزترین شخصیت‌ها در تاریخ، همواره با سخت‌ترین گرفتاری‌ها و امتحانات الهی مواجه بودند. به‌عنوان مثال، زمانی که ام‌سلمه از ایشان می‌پرسد: " کَیْفَ اَصْبَحْتِ عَنْ لَیْلَتِکِ یا بِنْتَ رَسُولِ اللّهِ صلی‌الله‌علیه‌وآله؟: چگونه هستی، ای دختر رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وآله؟" حضرت در پاسخ می‌فرمایند: " اَصْبَحْتُ بَیْنَ کَمَدٍ وَ کَرْبٍ، فُقِدَ الْنَبِیُّ وَ ظُلِمَ الْوَصیُّ، هُتِکَ وَ اللّهِ حِجابُهُ: در میان اندوه و نگرانی، صبح را آغاز کردم؛ پیغمبر از دست رفته و وصی رسول‌خدا مظلوم واقع شده است، و به خدا قسم حجاب او هتک شده است."

وی در ادامه بیان کرد: در چنین شرایطی، یکی از اقدامات شاخص حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها خطبه فدکیه است که می‌توان آن را به عنوان خطبه "معارف فاطمی" و کلاس فاطمی برای آموزش بسیاری از مفاهیم و آموزه‌ها در نظر گرفت. این خطبه نه تنها به بیان مظلومیت ایشان و حقایق تاریخ می‌پردازد، بلکه به عنوان درسنامه‌ای ارزشمند برای اندیشمندان و پژوهشگران می‌تواند مورد استفاده قرار ‌بگیرد.

معاون فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در ادامه با اشاره به بخشی از خطبه فدکیه که حضرت می‌فرمایند: " َلْحَمْدُللَّـهِ عَلی ما اَنْعَمَ، وَ لَهُ الشُّکْرُ عَلی ما اَلْهَمَ، وَ الثَّناءُ بِما قَدَّمَ"؛ افزود: مطالعه این بیانات تأکید بر این دارد که حضرت در شرایط سخت و دشوار، اما در اولین جمله خود از حمد و سپاس الهی را به زبان جاری می‌کنند. این نکته در شخصیت‌های دیگر مانند حضرت زینب سلام‌الله‌علیها و حضرت اباعبدالله‌الحسین علیه‌السلام نیز مشهود است؛ به‌ویژه در روز عاشورا که در ابتدای خطبه‌ها حمد و ثنای الهی را می‌شنویم، در حالی که ما، در مواجهه با کوچک‌ترین مشکلات سریعاً شاکی و ناراحت می‌شویم.

وی ادامه داد: این آموخته‌ای است که امروز می‌خواهیم به آن پرداخته و آن را به عمل آوریم. هدف ما این است که این توان و هنر شکرگزاری را به مخاطبان خود منتقل کنیم. بیان کنیم عزیزانی که پس از ۱۴۰۰ سال همواره مورد احترام ما هستند، نمونه‌هایی از انسان‌هایی هستند که در سخت‌ترین شرایط، شکرگزار پروردگارند.

حجت‌الاسلام والمسلمین روستاآزاد با قرائت فراز دیگری از خطبه فدکیه به فرمایش حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها که می‌فرمایند "وَ اَشْهَدُ اَنْ لااِلهَ اِلاَّ اللَّـهُ وَحْدَهُ لاشَریکَ لَهُ، کَلِمَهٌ جَعَلَ الْاِخْلاصَ تَأْویلَها" به سخنان شهید مطهری رضوان‌الله‌تعالی‌علیه نیز اشاره کرد و گفت: حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها تأکید می‌کنند که توحید صرفاً گفتن و باورکردن نیست. بلکه اگر توحید منجر به اخلاص شود، این نکته اهمیت پیدا می‌کند.

وی با توضیح اینکه توحید تنها در کلام و بیان نیست، بلکه حقیقت و ثمره آن باید در عمل و اخلاص تجلی پیدا کند، افزود: بدین ترتیب، توحید حقیقی آن است که به ظهور و بروز اخلاص در زندگی انسان‌ها منجر شود؛ یعنی این اعتقاد و باور باید در رفتار و کردار افراد به وضوح نمایان باشد. حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها با این بیان نشان می‌دهند که توحید باید به ساحت عملی و اخلاقی فرد برگردد و در زندگی او به تأویل درآمده و جلوه‌گر شود.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha