چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۴
علوم انسانی را ابتدا خوب بفهمیم سپس دنبال نقد و اصلاح آن باشیم

حوزه/ کارشناس ارشد مسائل بین الملل گفت: عمل ولایی ابعاد فردی، اجتماعی و سیاسی دارد؛ یکی از فلاسفه امروز کتابی در مورد عمل انسان پست‌مدرن نوشته است و ویژگی‌های او را بیان می‌کند از جمله اینکه انسان پست‌مدرن حدی برای آزار دیگران نمی‌بیند و دوست دارد کاملا ازاد باشد ولی ما برعکس آن می‌خواهیم تعریفی از عمل ولایی و اراده ولایی را معرفی کنیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از تهران، محمدجواد لاریجانی، امروز در چهارمین کنگره استاد فکر؛ بزرگداشت علامه مصباح یزدی (ره) که در سالن همایش های بین المللی سازمان صدا و سیما برگزار شد، در سخنانی گفت: همواره ویژگی علمای ما این بود که وقتی با دانش جدید رو به رو می‌شدند سعی می‌کردند خوب بفهمند و بعد به سراغ نقد و اصلاح آن بروند.

کارشناس ارشد مسائل بین الملل افزود: نمونه این علما و بزرگان فارابی است که وقتی فلسفه یونان آمد خوب فهمید و نوآوری نیز داشت، ما نیز لازم است در علوم انسانی چنین مسیری را پیش ببریم.

وی افزود: این تحول مهمی در علوم طبیعی بود و همراه با یکسری اکتشافات دیگر تحول عظیمی ایجاد کرد و بعد نیوتن هم کتاب خود را نوشت و غوغایی در علوم طبیعی و ریاضی ایجاد شد، نیوتن با اینکه ریاضیدان و فیزیکدان برجسته بود خود را عالم علم دینی می‌دانست که در فلسفه و اخلاق و سیاست آثاری نوشته بود.

لاریجانی گفت: علوم تا حدود قرن ۱۶ میلادی تقسیم‌بندی به طبیعی و انسانی نداشت و مجموعه‌ای از علوم بود و داستان از زمانی شروع شد که گالیله کشف بزرگی کرد و گفت اجسام در خلأ صرفنظر از جسم‌شان با شتاب مساوی حرکت می‌کنند.

مدیر پژوهشگاه‌ دانش‌های بنیادین با بیان اینکه محور علوم انسانی را افعال ارادی انسان‌ها قرار دادند، افزود: این‌ها گفتند محور علوم طبیعی دانش مرتبط با پدیده‌های طبیعی است و مفهوم این کار آن بود که علوم انسانی زیر بلیت علوم دیگر نیست اوایل قرن بیستم ماکس وبر و ... به این جریان پیوستند که علوم انسانی نیاز نیست مانند علوم تجربی باشد.

لاریجانی با بیان اینکه در اینجا بحث مهم دیگر عمل ولایی است که در انتخاب مسیر برای عمل و قیام برای آن نقش مهمی دارد، وی گفت: عمل ولایی هم ابعاد فردی و هم اجتماعی و سیاسی دارد؛ یکی از فلاسفه امروز کتابی در مورد عمل انسان پست‌مدرن نوشته است و ویژگی‌های او را بیان می‌کند از جمله اینکه انسان پست‌مدرن حدی برای آزار دیگران نمی‌بیند و دوست دارد کاملا ازاد باشد ولی ما برعکس آن می‌خواهیم تعریفی از عمل ولایی و اراده ولایی را معرفی کنیم.

وی گفت: عالمان غرب، سکولار هستند و سکولاریزم هم مراتبی دارد و حادترین آن این است که مادی‌گرا باشند و نوع خوش‌خیم آن است که بگویند ما عالم فراماده را رها کرده و به ماده می‌چسبیم و از آن برای حل مسائل جامعه خود استفاده می‌کنیم.

لاریجانی تصریح کرد: در انسان شهوت، قدرت و طلب ثروت سه فرمانده قوی در نفس انسان است و هرقدر به اینها بها بدهیم اراده رویه‌ای به صورت سامان یافته ایجاد خواهد شد.

مدیر پژوهشگاه دانش‌های بنیادین با اشاره به مفهوم اراده در انسان خاطرنشان ساخت: ابن‌سینا اراده را دو نوع می‌داند، اراده طبیعی که در گیاه و حیوانات است و این اراده‌ها رویه‌ای است ولی اراده انسانی، رویه‌ای نیست این بحث کاملا با بحث هوش مصنوعی و فلسفی امروز مرتبط است زیرا بحث می‌کنیم ما می‌توانیم هوش مصنوعی بسازیم که ذهن قوی داشته باشد ولی نمی‌توان ذهن فوق ذهن برای او ایجاد کنیم مگر اینکه اراده انسانی را تنزل دهیم.

وی در پایان سخنان خود گفت: علوم انسانی مدرن براساس مفهوم عمل ارادی انسان اعم از فردی و جمعی شکل گرفت و تشکیل ملت و دولت هم بر این اساس ایجاد شد، ورود ما به علوم انسانی بر مبنای علوم شد و همین عامل پیشرفت در علوم انسانی است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha