به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، خانم موسوی، استاد اخلاق مدارس علمیه خواهران، در نشست اخلاقی که در آستانه فرا رسیدن ماه رجب در مدرسه علمیه اسلامشناسی حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) برگزار شد، به تبیین مفهوم اخلاص و نقش آن در زندگی انسانها پرداخت و آن را اساس تمامی عبادات و اعمال نیکو دانست.
وی با اشاره به روایتی از حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) که در کتاب «تنبیه الخواطر» آمده است: «مَنْ أصْعَدَ إلی اللّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ، أهْبَطَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ لَهُ أفْضَلَ مَصْلَحَتِهِ؛ هرکس عبادات و کارهای خود را خالصانه برای خدا انجام دهد، خداوند بهترین مصلحتها و برکات خود را برای او تقدیر مینماید.» گفت: حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) بهترین راه برای کسب تقدیرات الهی در زندگی را عمل خالصانه معرفی کردند، لذا هرچه نیت انسان خالصتر باشد، برکات و لطف خداوند بیشتر خواهد بود.
موسوی بیان داشت: در هر کار و هر عمل، حتی در کارهای ساده روزمره مانند خوردن و خوابیدن، باید نیت قربت الیالله داشت تا این اعمال به عبادت تبدیل شوند.
این استاد اخلاق مدارس علمیه خواهران به اهمیت نیت در طلبگی اشاره کرد و افزود: آیا درس خواندن در طلبگی پاداش یکسان دارد؟ پاسخ منفی است. اگر هدف از درس خواندن، رضایت خداوند باشد، اجر و پاداش خواهد داشت وگرنه هیچ ارزشی نخواهد داشت، همانطور که امام صادق(علیهالسلام) فرمودهاند: «العلم نور؛ علم نور است» اما این نور، برای کسی که هدفش نمره و مدرک باشد، نمیآید.
وی همچنین به توضیح سه مرحله از اخلاص در عمل پرداخت و بیان داشت: اولین مرحله «اخلاص قبل از عمل» است که سادهترین نوع اخلاص بوده و انسان باید پیش از انجام هر عمل نیت خود را برای خدا خالص کند. در مرحله دوم، «اخلاص حین عمل» قرار دارد که در آن فرد باید مراقب باشد تا عملش تحت تأثیر غرور یا نمایش قرار نگیرد. در نهایت، «اخلاص بعد از عمل» مطرح است که به معنای نگهداری از عمل و دوری از ریا و نمایش در آن است، چراکه در بسیاری از موارد، ذکر علنی اعمال باعث از بین رفتن پاداش اخلاص میشود.
وی با استناد به روایات اهلبیت(علیهمالسلام) به اهمیت نگهداری از اعمال اشاره کرد و گفت: امام باقر (علیهالسلام) میفرمایند: «نگهداری عمل از خود عمل سختتر است» یعنی حفظ اخلاص در اعمال پس از انجام آن، بسیار دشوارتر است. باید مراقب بود که هیچگاه ریا در میان نیاید.
موسوی در پایان به اهمیت چهل روز خلوص در عمل که در روایت پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) آمده است اشاره کرد و گفت: هر کس چهل روز خود را برای خدا خالص کند، چشمههای حکمت از دل او جاری میشود.
شایان ذکر است؛ این نشست بههمت واحد تربیتی و تبلیغی مدرسه علمیه اسلامشناسی حضرت زهرا سلاماللهعلیها برگزار شد.
نظر شما