پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۸
فیلم "هیئت منصفه ۲" نقد و تحلیل شد

در نشستی با حضور کارشناس رسانه و دکترای فرهنگ و ارتباطات، فیلم سینمایی "هیئت منصفه ۲" مورد نقد و تحلیل قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام احمد اولیایی طی سخنانی در هفتمین نشست تخصصی آینه جادو که به همت مؤسسه رسانه ای فکرت در فروشگاه کتاب آستان قدس رضوی(دفتر قم) برگزار شد، به نقد و تحلیل فیلم "هیئت منصفه۲" به کارگردانی کلینت ایستوود پرداخت و گفت: این فیلم در حوزه عدالت اجتماعی اثری قابل توجه است و سازنده آن دوگانه حقیقت یا عدالت را مورد توجه قرار می دهد، البته طبعاً با توجه به سن و سالای بالای کارگردان نمی توان توقع شاهکاری از او را داشت اما به هر حال این اثر در حیطه فلسفه اخلاق حرف هایی برای گفتن دارد.

وی افزود: ژانر دادگاهی و حقوقی به خصوص آن هایی که عمده لوکیشن ها در فضای دادگاه قرار دارد، معمولاً در زمره آثاری قرار می گیرند که به چالش سیستم قضایی جوامع می پردازند، هر چند که هیئت منصفه ۲ تنها به بحث سیستم قضایی آمریکا و مشکلات آن ورود نمی کند، بلکه مفهوم عدالت را در نسبت با حقیقت به چالش کشیده است.

وی همچنین با اشاره به لزوم توجه به مباحث اندیشه ای در هنر- صنعت سینما گفت: سیطره بروکراسی در دنیای مدرن در رابطه با انسان به سان قفس آهنینی است که به دور او وجود دارد و ماکس وبر هم بر این موضوع اشاره می کند و این که گاه تلاش انسان و نوع رفتار او با حقیقت و عدالت نمی خواند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به این که نقطه محوری فیلم ناظر به بحث چالش حقیقت و عدالت است، خاطرنشان کرد: فردی که خود عضوی از هیئت منصفه است و طبعاً علاقه مند به رعایت عدالت است، گرفتار دوگانه حقیقت یا عدالت می شود و این در حالی است که مخاطب هم دوست ندارد او که قرار است پدر خانواده باشد به عنوان مجرم محاکمه گردد اما حقیقت مساله چیز دیگری است که گاه شاید با عدالت هم نخواند.

وی ادامه داد: هیئت منصفه در سیستم قضایی ایالات متحده آمریکا به خصوص در رابطه با جرایم کیفری جایگاه نسبتاً مهمی دارد و در این جا به دنبال ادراک عدالت اجتماعی است و حال آن که گاه این مساله متفاوت از واقعیت و بحث عدالت است.

حجت الاسلام اولیایی افزود: هدف از ایجاد هیئت منصفه که مشتمل بر اقشار مختلف جامعه است، بحث موضوع شناسی است و این که افراد تلقی خود را از ماوقع بیان می دارند ولی به هر حال باید توجه داشت که معمولاً قاضی برخلاف نظر هیئت منصفه در بحث موضوع شناسی حکمی نمی دهد.

وی با اشاره به موضوع دیرینه حق و خیر در مقوله عدالت در فیلم پرتعلیق هیئت منصفه ۲ گفت: جامعه ای که ادراک عدالت داشته باشد همراهی بیشتری با حاکمیت خود می کند و طبعاً انسجام اجتماعی در آن بیشتر می شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha