جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۱
شبکه جهانی مقاومت دینی به تقویت ارتباطات میان ادیان کمک می‌کند

حوزه /حجت الاسلام سعیدی فاضل با اشاره به اهمیت شبکه جهانی مقاومت دینی و ارتباطات میان ادیان، بر لزوم طراحی نظام فقه مقاومت برای رفع مسائل این حوزه و تدوین سیاست‌های متناسب با نیازهای معاصر تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حوزه‌های علمیه به عنوان مراکز علمی و دینی در جهان اسلام، از ظرفیت‌های بی‌نظیری برای تأثیرگذاری در عرصه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی برخوردار هستند. این نهادها با تولید علم و ترویج آموزه‌های دینی، نقش اساسی در هدایت فکری جامعه و گسترش مبانی اسلامی دارند. در سال‌های اخیر، این حوزه‌ها به ویژه در تقویت جبهه مقاومت و حمایت از اصول انقلاب اسلامی نقش کلیدی ایفا کرده‌اند.

در گفتگوی اختصاصی خبرنگار حوزه با حجت الاسلام روح الله سعیدی فاضل رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان پیرامون ظرفیت‌های حوزه‌های علمیه در تقویت جبهه مقاومت و ترویج مکتب حاج قاسم سلیمانی پرداخته شده است. در این گفتگو به اهمیت تولید اندیشه‌های مقاومتی بر اساس آموزه‌های انقلاب اسلامی و نیاز به طراحی الگوهای بومی برای ترویج فرهنگ مقاومت اشاره شده است.

علاوه بر این، به نقش محوری حوزه‌های علمیه در هدایت جریان‌های اسلامی و انقلابی و ارتباط مؤثر بین دروس حوزوی و مسائل عملی جبهه مقاومت پرداخته شده است. همچنین، مکتب حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک الگو برای طلاب و روحانیون در مسیر جهاد و وظیفه‌گرایی مطرح گردیده است.

در ادامه متن این گفتگو را می خوانید ؛

ظرفیت‌های حوزه‌های علمیه در تقویت جبهه مقاومت و ترویج مکتب حاج قاسم سلیمانی

وی ادامه داد: حوزه‌های علمیه، به‌عنوان یکی از مراکز تأثیرگذار دینی و فکری در جهان اسلام، ظرفیت‌های ارزشمندی برای تحقق این هدف دارند. وی تصریح کرد: اولین ظرفیت حوزه علمیه مقاوم سازی مقاومت با محوریت تولید اندیشه ناب برآمده از نظریات اصیل انقلاب اسلامی است؛ نظریه مقاومت انقلاب اسلامی هنوز آن گونه که باید و شاید تبیین و گفتمان سازی نشده است.

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان با تاکید براینکه تبیین این اندیشه و گفتمان سازی آن در لایه نخبگانی با قرائت انقلاب اسلامی، ظرفیتی است که حوزه علمیه از پی آن می تواند بربیاید، ادامه داد: ظرفیت دوم عمومی سازی مقاومت است؛ در نگاه رهبران انقلاب اسلامی، مقاومت امری بخشی و دستوری نیست و اساساً در لایه حاکمیت صرف، دسته بندی نمی شود.

حجت الاسلام سعیدی فاضل خاظر نشان کرد: بلکه امری عمومی و مردمی است که هر زمان عمومیت یافته در سطوح مختلف، امّت اسلامی را به پیش رانده و دشمنان را تحقیر نموده است؛ ظرفیت تولید الگوی تبلیغ مقاومت پایه، با عنایت به وظیفه اصلی حوزه علمیه (تبلیغ)، می تواند منجر به مقاومت عمومی شده تا مشیت الهی را از طریق حرکت عمومی به رفع مشکلات ناشی از عدم مقاومت عمومی تعلق گیرد.

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان ظرفیت سوم کنش گری صحیح در حوزه طراحی الگوی بومی مقاومت در سطح بین الملل بیان کرد و گفت: لازمه آن روایت صحیح و به جا از وضعیت مقاومت و حرف اصلی آن است. مقاومت ایده انقلاب اسلامی برای عدم نفوذ تمدّنی غرب است که متناسب با محیط جغرافیایی و متغیرهای دیگر، در نحوه تحقق تمایزاتی را ایجاد می نماید.

وی در این باره توضیح داد: از این رو طراحی الگوهای بومی می تواند در پذیرش عمومی این فرهنگ کمک نماید. همچنین ظرفیت های متنوع علمی، فرهنگی، تربیتی، تبلیغی و غیره که در حوزه علمیه وجود دارد.

نظام‌مند کردن مفاهیم دینی در راستای اهداف استراتژیک

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان در پاسخ به این پرسش چه روش‌هایی می‌توان برای برقراری ارتباط عمیق‌تر بین آموزه‌های دینی حوزه‌های علمیه و استراتژی‌های جبهه مقاومت ایجاد کرد؟ گفت: ایجاد ارتباط عمیق‌تر بین آموزه‌های دینی حوزه‌های علمیه و استراتژی‌های جبهه مقاومت نیازمند یک رویکرد سیستمی، علمی، و عملیاتی است که هم بسترهای نظری را تقویت کند و هم در میدان‌های عمل به کار گرفته شود.

حجت الاسلام سعیدی فاضل تصریح کرد: نظام‌مند کردن مفاهیم دینی در قالب اهداف استراتژیک مقاومت یکی از این روش هاست که می تواند از طریق بازتعریف مفاهیم دینی جهاد، مبارزه با ظلم، عدالت‌خواهی، صبر، توکل و ولایت‌مداری ایجاد شود.

وی در این باره توضیح داد: همچنین تدوین و ارائه یک منشور فکری وعملیاتی که آموزه‌های دینی و نیازهای جبهه مقاومت را تبیین و یکپارچه کند، از ضروریات نظام مند سازی مفاهیم دینی در قالب اهداف استراتژیک مقاومت است.

حجت الاسلام سعیدی فاضل اذعان داشت: البته این نظام مند سازی به معنای تطبیق سازی و یا تحمیل این مفاهیم نیست، بلکه با عنایت به نیاز معاصر و نگرش کلان، مفاهیم جلوه دیگری در این عرصه خواهند یافت؛ نهادینه‌سازی آموزه‌های دینی در نظام تربیتی و آموزشی مقاومت یکی دیگر از روش هاست که با الگوپردازی مدارس مقاومت قابل تحقق است.

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان با بیان اینکه تشکیل شبکه جهانی مقاومت دینی و بهره مندی از ارتباطات ادیان با یکدیگر از دیگر روش هایی است که به تقویت این ارتباط کمک می کند، تصریح کرد: طراحی نظام فقه مقاومت به جهت رفع مسائل این حوزه و تدوین سیاست های مبتنی بر اقتضائات مقاومت در جهان معاصر در میان حوزه های علمیه مواردی است که می تواند به تقویت این ارتباط کمک کند.

نقش کلیدی حوزه های علمیه در هدایت های جریان های اسلامی و انقلابی

حجت الاسلام سعیدی فاضل در پاسخ به این پرسش چگونه می‌توان میان درس‌های حوزوی و مسائل عملی جبهه مقاومت ارتباط مؤثر برقرار کرد تا این دو حوزه به هم پیوسته‌تر شوند؟ گفت: ارتباط میان درس‌های حوزوی و مسائل عملی جبهه مقاومت یکی از دغدغه‌های اصلی علمای متعهد و انقلابی است، زیرا حوزه علمیه به‌عنوان مرکز تولید معارف دینی نقش کلیدی در هدایت جریان‌های اسلامی و انقلابی دارد.

وی با اشاره به اینکه برای برقرار کردن ارتباط مؤثر میان این دو، می‌توان راهکارهایی را ارائه داد، افزود: تبیین جایگاه مقاومت در مبانی دینی، ورود مفاهیم راهبردی به دروس حوزوی، ایجاد رشته‌ها و پژوهش‌های تخصصی در حوزه مقاومت، استفاده از تجربه علمای مقاومت، آماده‌سازی پاسخ‌های فقهی و کلامی به شبهات مقاومت و مانند آن از جمله این راهکارهاست.

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان در توضیح این راهکارها یادآورشد: لکن راهکار اساسی اولا باورداشت به توسعه مفهومی و مصداقی مقاومت در تمامی عرصه های زندگی است و ثانیا تقریر صحیح از این مفهوم والا مبتنی بر اندیشه های ناب امام خمینی و مقام معظم رهبری است.

وی تصریح کرد: اگر این دو شرط حاصل شد، مقاومت پشتوانه تمام اقدامات و فعالیت های حوزوی اعم از درس های آن خواهد بود. الگوی مشابه آن را در مفهوم جهاد اکبر می بینیم که تمامی ارکان زندگی را شامل شده و روح حاکم بر حوزه علمیه می باشد.

درس‌هایی از مکتب حاج قاسم سلیمانی برای حوزه‌های علمیه

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان در ادامه پرسش ها، به درس های مکتب حاج قاسم سلیمانی در حوزه‌های علمیه و تقویت روحیه اشاره شد، وی در این باره اضافه کرد: همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند که به شهید حاج قاسم سلیمانی به چشم یک فرد نگاه نکنیم؛ به چشم یک مکتب، یک راه و یک مدرسه درس‌آموز نگاه کنیم، لزوم درس آموزی طلاب از این مکتب روشن است.

حجت الاسلام سعیدی فاضل ادامه داد: در بعد بینش، کلان نگری و جامع نگری حاج قاسم درس بزرگی برای ماست. حاج قاسم سلیمانی با نگاه جهانی، منافع شخصی، قومی و ملیتی را نفی نمود و منافع اسلامی بلکه انسانی برای او اولویت پیدا کرد؛ این نگاه کلان به حفظ یکپارچگی مسلمانان و ساخت امت اسلامی توجه می دهد که چگونه دشمنی که از بستر اختلافات مسلمان ها استفاده نموده را شکست می دهد و تمامی توجهات را به سوی امت اسلامی سوق می دهد.

وی خاطر نشان کرد: اولویت بخشی به مسائل کلان جهان اسلام، محوریت مردم در تصمیم گیری ها و اقدامات، مسئله بودن مواجهه تمدّنی اسلام و غرب و مانند آن ماحصل نگاه جهانی حاج قاسم سلیمانی است که برای امروز ما ضرورتی انکار ناپذیر است. در بعد گرایشی اخلاص و شجاعت مثال زدنی شهید سلیمانی الگوست.

رئیس نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه خراسان تأکید کرد: این مجاهد میدان جهاد، در کشمکش های درونی خود بر نفس غلبه نموده و نشانه آن را در اخلاص او می بینیم. آن چه برای او اهمیت می یابد قیام لله است که با شجاعت مثال زدنی همراه می شود.

حجت الاسلام سعیدی فاضل با اشاره به اینکه درس بزرگی که امروز حوزه های علمیه باید از ایشان بیاموزند مسیر غلبه حق بر باطل مسیر دشوار و نیازمند انسان های شجاع و مخلص است، افزود: این که به دور از زنگارهای دنیایی روح خود را در مسیر خودسازی صیقل داده و آماده اجرای فرمان های الهی می باشند. در بعد کنش و رفتاری نیز وظیفه گرایی شهید سلیمانی مثال زدنی است.

طلاب حوزه علمیه وظیفه خود را بشناسند

وی به ویژگی های دیگر اشاره کرد و گفت: دور بودن از مصلحت سنجی های بی مورد، این وظیفه گرایی را به خوبی نمایانگر ساخته است. این شخصیت بزرگوار امروز درس کامل از عمل به وظیفه را به ما می آموزد که علی رغم سختی ها و موانع، ترک آن مصالح اهمّ را نابود خواهد کرد؛ این که طلاب حوزه علمیه بدون در نظر گرفتن نتیجه، وظیفه خود را اولا شناخته و ثانیا در مسیر تحقق آن تمام تلاش را به کار بگیرد ارزشی است که از مکتب شهید سلیمانی می توان آموخت. وظیفه ای که با عنصر جهاد درآمیخته و علاوه بر تقدسش، دشمن را نیز هدف گرفته است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha