دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۸
همایش ملی مرجعیت علمی قرآن برگزار می‌شود / برگزاری ۵۰ پیش نشست

حوزه/ آیین اختتامیه همایش ملی مرجعیت علمی قرآن روز پنجشنبه در قم برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی در نشست خبری «همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم» که در سالن جلسات مرکز همایش‌های غدیر برگزار شد، عنوان کرد: قرآن کریم منبع اصلی و نقطه اشتراک امت اسلامی است. همه مسلمانان بر حجیت قرآن کریم و حاکمیت معارف قرآن بر همه وجوه حیات مسلمین باور دارند.

وی با اشاره به آیه «إِنَّ هَٰذَا الْقُرْآنَ یَهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ » اظهار کرد: قرآن کریم خود را قوی ترین راه و استوار ترین شیوه معرفی می‌کند و همواره این باور در طوایف مختلف بوده است که برای سعادت و حیات طیبه باید به فرهنگ و اندیشه‌های قرآنی پناه برد؛ اما در دوران معاصر شرایطی پدید آمده است که گاهی منابع و مرجعیت های دیگر جایگاه قرآن را در حیات مسلمین در حوزه معرفت اسلامی مورد تردید قرار دادند و سبب شده است کسانی در حجیت قرآن شک کنند و اهمیت جایگاه قرآن در دانش و معرفت های انسانی دست کم بگیرند

رئیس همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم بیان کرد: این اتفاق در عصر جدید با پدید آمدن دانش های تجربی نوین پیش آمد. ظهور علم جدید با تکیه بر منابع تجربی و استقرایی این گمان را در کسانی پدید آورده که دانش‌های انسانی باید از اصول تجربی و دستاوردهای عرفی بشر باشد و جایگاه وحی الهی همچون قرآن در ساحت علمی که ما در علوم انسانی شناخته شده نیست.

وی بیان کرد: جهان امروز در همه وجوه خود بر اساس نظریه های علمی اداره می‌شود. جایگاه قرآن کریم در این دانش‌ها و دانش سازی ها چیست؟. اگر علوم برخاسته از تجربه و تعقل نتواند نسبتی با قرآن پیدا کند جهان بشری بدون استناد به قرآن در حیات انسان حضور پیدا می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین سبحانی اضافه کرد: ایده مرجعیت علمی قرآن کریم بیش از صد سال است به تعابیر مختلف بازگشت به قرآن و احیای قرآن مطرح شده است و امروز با عنوان مرجعیت علمی قرآن کریم مطرح می‌شود که تعبیری دقیق تر است.

وی ادامه داد: دفتر تبلیغات اسلامی و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از دیرباز پایگاه علوم قرآنی و فرهنگی بوده است و آثار بسیار گسترده ای در دانش های قرآنی تولید کرده است و در زمینه مرجعیت قرآن کریم که در کشورهای مختلف اسلامی مطرح است. این نهاد در راستای وظایف خود کارگروه مرجعیت قرآن را با حضور شخصیت‌های قرآن پژوهی و علوم انسانی تشکیل داده است.

رئیس همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم افزود: در این کارگروه منشور جامع مرجعیت علمی قرآن کریم نگاشته شد. در این منشور تفسیری عام و گسترده از مرجعیت قرآن کریم ارائه شده‌است. این منشور به شورای انقلاب فرهنگی داده شده است تا به عنوان یکی از اسناد رسمی جمهوری اسلامی ابلاغ شود.

وی با اشاره به برگزاری نشست های متعدد توسط این کارگروه گفت: کارگروه مرجعیت قرآن کریم برای جمع آوری آرای نخبگان، همایشی را در سطح ملی با شش محور فراخوان کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سبحانی تصریح کرد: همایش های آینده که به صورت بین المللی برگزار می‌شود وارد عرصه های مختلف روانشناس، اقتصادی و... می‌شود و به طور طبیعی ادبیات بین رشته ای در آن قوی تر می‌شود.

وی اظهار کرد: قرآن کریم منبع حیات بخش، اساسی و اصل جاوید معرفتی است و این قابل تردید نیست اما باور داریم که آشنا ترین و عارف ترین شخصیت به قرآن کریم اهل بیت علیهم السلام هستند. در همایش هایی که در ایران برگزار می‌شود ممتاز است زیرا سرچشمه بلندی از معارف اهل بیت علیهم السلام داریم و این امر در مقالات موج می‌زند.

قرآن کریم تعارضی با علم ندارد

حجت‌الاسلام والمسلمین یوسفی مقدم هم عنوان کرد: قرآن کریم بر خلاف متون مقدس که در تعارض با علم قرار دارند از ویژگی های آن دعوت به علم است و در کنار رشد اخلاقی به رشد علمی توصیه کرده است.

وی زمینه سازی برای مرجعیت علمی قرآن کریم را از اهداف این همایش دانست و گفت: این همایش با این هدف که قرآن کریم چگونه می‌تواند منبعی برای علوم اسلامی و انسانی باشد، برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین یوسفی مقدم ادامه داد: برای زمینه سازی و بسط مفهوم مرجعیت علمی و قرآن کریم، نشست و گفت‌وگوهای علمی با مراکز مختلف صورت گرفت و نظرات مخالف نیز شنیده شد.

وی با اشاره به اینکه برای هر مقاله پذیرفته شده دو ارزیاب قرار داده شده بود، گفت: مقالات پذیرفته شده علاوه بر چاپ در کتاب مقالات همایش در مجلات علمی پژوهشی نیز منتشر شدند و در آنجا نیز مورد ارزیابی جداگانه قرار گرفتند.

وی بیان کرد: بهترین راه برای اسلامی سازی علوم این است که از منبع اصلی یعنی قرآن استفاده شود. قرآن کریم می تواند مبدا برای تولید و تقویت علوم باشد. قرآن کریم با هیچ علمی از علوم انسانی و تجربی نه تنها در تعارض نیست بلکه تشویق کننده به علم میز هست.

برگزاری اختتامیه همایش در روز پنجشنبه

حجت‌الاسلام مرتضی غرسبان دبیر اجرایی همایش، عنوان کرد: از اوایل سال ۱۴۰۱ اقدامات اولیه این همایش رقم خورد و در تیرماه ۱۴۰۱ و فراخوان مقالات صورت گرفت.

وی با بیان اینکه ۲۵۰ چکیده به دبیرخانه رسید که ۲۱۲ مورد پذیرش قرار گرفت، اضافه کرد: در مجموع ۱۷۸ مقاله رسید که ۱۳۶ مقاله به تایید نهایی رسید که در شش جلد به چاپ می‌رسند.

دبیر اجرایی همایش به اشاره به برگزاری نشست‌های متعدد اظهار کرد: در راستای این همایش شش پیش نشست (۴ نشست در قم و مشهد و دو نشست در ترکیه) برگزار شد همچنین ۵۰ پیش نشست از مقالات پذیرفته شده برگزار شد.

وی با اشاره به برگزاری پنل های تخصصی گفت: هفته آینده پنل های تخصصی این همایش کلید خواهد. این پنل ها از ساعت ۸ الی ۱۴ در سالن فیض پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم برگزار می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین غرسبان افزود: مفهوم شناسی و دلایل مرجعیت علمی قرآن کریم، مبانی مرجعیت علمی قرآن، مرجعیت علمی قرآن کریم در علوم اسلامی، مرجعیت علمی قرآن کریم در علوم انسانی و علوم طبیعی و روش شناسی مرجعیت علمی قرآن پنل های تخصصی هستند. در روز اختتامیه گزارشی از این پنل ها ارائه می‌شود.

دبیر اجرایی همایش بیان کرد: آیین اختتامیه پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ از ساعت ۸ الی ۱۲ در تالار شیخ طوسی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه دیدار با مراجع تقلید از جمله اقداماتی بوده در راستای این همایش صورت گرفته است، گفت: در روز همایش پیام مراجع تقلید، سخنرانی اساتید و تقدیر از مقالات برتر را خواهیم داشت. حجت‌الاسلام والمسلمین واعظی و حجت‌الاسلام والمسلمین لک‌زایی از جمله سخنرانان روز پنجشنبه هستند.

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha