به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از اراک، در آستانه ماه رجب، خیل عظیمی از معتکفین در مساجد سراسر کشور برای شرکت در مراسم معنوی اعتکاف گرد هم می آیند، اعتکاف به معنای قطع ارتباط با امور دنیوی و انس با خداوند است، فرصتی طلایی برای تزکیه نفس و تقویت ایمان به شمار میرود.
خبرنگار خبرگزاری حوزه در اراک با خانم نسرین مظفری استاد مدرسه علمیه الزهرا اراک مصاحبه ای کرده است که آن را به سمع و نظر شما می رسانیم:
اعتکاف چگونه به خودسازی کمک کرده و چه تأثیری بر کاهش استرس و اضطراب در زندگی مدرن دارد؟
اعتکاف فرصتی برای خدایی شدن و تمرینی برای خدایی زیستن است. دراین عبادت که معجونی از عبادت هایی چون نماز،روزه،امربه معروف ونهی ازمنکراست ،روح آدمی صیقل می یابد و چنان صفایی به روح و دل می بخشد که گویی انسان باهمه ی وجود نورانیت خدایی شدن را درک می کند.این تاثیرات شگرف بدین دلیل است که معتکف خالصانه و داوطلبانه برای اظهار عبودیت و ارادت به پیشگاه معبودش درخانه او حاضر میگردد و در فرصت و خلوتی ناب که ایام البیض نام گرفته است خاضعانه دربرابر معبود اظهار بندگی و تذلل نموده و برای یکسال وچه بسا یک عمر توشه و ذخیره معنوی برمیگیرد.
در دنیای پرشتاب امروز، اعتکاف به عنوان یک پناهگاه امن برای آرامش روح و روان انسانها عمل میکند. این عبادت با ایجاد فرصتی برای خلوت و انس با خدا، به افراد کمک میکند تا به خودشناسی و خداشناسی برسند.
اعتکاف چگونه به تقویت روحیه جمعی و همدلی در جامعه کمک کند؟
علاوه برتاثیرات فردی اعتکاف که می توان به پاکی ازگناه وتوبه از گناهان گذشته وفرصتی طلایی برای تامل وتفکر اشاره نمود ؛تاثیرات به سزایی درجامعه وزندگی اجتماعی افراد نیز داشته وازآن جمله میتوان به احیای سنت رسول خدا(صلی الله علیه وآله)درجامعه مسلمین اشاره کرد، که به برکت این سنت حسنه ،افراددربستری مناسب وتاثیرگذار به احیای فرایض دینی وهمنشینی باپاکان پرداخته ودراین مجال میتوانندازهمفکری ومصاحبت با نیکان در حل مشکلات اجتماعی بهره مندگردند.
فریضه معنوی اعتکاف چه پیام هایی برای جامعه امروزی دارد؟
اضطراب واسترس که مهمترین ره آورد دنیای مدرن کنونی است درسایه عباداتی چون اعتکاف درمان پذیرخواهندبود ،چراکه دراعتکاف ارتباط بنده باخالق قوی ومستحکم میگردد وبنده احساس میکند که پشتیبانی محکم چون معبود خودداردپس جایی برای نگرانی درقلبش باقی نخواهدماند،همچنین بافرصت خلوتی که فرددراعتکاف پیدا میکندفارغ از دل مشغولیهای روزمره بیشتر به خدای خود می اندیشدوباهمه ی وجوددرمی یابد که"لاموثرفی الوجودالاالله" واین معرفت برای درمان هراسترسی کارساز ومعجزه گر است.چراکه ریشه ی همه ی استرسها ،دوری جستن ازآغوش امن الهی است واعتکاف فرصتی طلایی برای آرام گرفتن درآغوش پرمهر خداست.
چگونه می توان از فضای معنوی اعتکاف در زندگی روزمره بهره برد؟
۱. سه روز انجام تکالیف اختیاری و با هدف تقرب به خالق، خود به خود موجب خو گرفتن با سبکی از زندگی می شود که به ما یاد می دهد در طول عمر تماما به فکر خوردن و خوابیدن و جمع کردن اموال نباشیم، در حقیقت نماز و روزه و ذکر و دعا و شب زنده داری و انجام این امور در محیطی سالم و در کنار دیگران همه و همه موجب خودساختگی روحی و جسمی می شود که خروجی آن به واسطه ی حال خوب معنوی به دست آمده، دوری از دغدغه فکری و روانی در امورات دنیوی که تماما استرس و اضطراب است می شود.
۲ . اعتکاف تمرین با هم بودن و با هم به تلاش کردن برای به خدا رسیدن است، خودسازی معنوی در کنار هم منجر به این خواهد شد که تنها به فکر خودمان نیستیم، در شیوه ی عبادت و بندگی به همدیگر اگر مطلبی را یاد گرفته باشیم یاد می دهیم و متذکر می شویم، بر سر سفره ی سحر و افطار به خورد و خوراک همراهان کمک می کنیم، در لحظه های حساس عبادت و تهجد ملتمسانه به دیگران درخواست دعا می کنیم که اینگونه دلها به هم نزدیک می شود و منجر به واعتصموا بحبل الله جمیعا می گردد.
۳. با هم و در کنار هم، مسجد و محله و شهر و کشور و منطقه ی خود را با تمسک به درگاه الهی و اخذ آموزه های اهل بیتی نورانی و پاک کنیم و زمین را همدل و همراه و پاکسازی کنیم برای تشریف فرمایی منجی عالم بشریت تا راه سعادت و رسیدن به خدا تماما و کمالا میسر گردد.
۴. از اعتکاف هرچه به دست آوردیم و یاد گرفتیم در زندگی جاری و ساری کنیم تا حسی که در محل اعتکاف به دلمان نشست به اهل خانواده مان هم منتقل شود.
انقلاب اسلامی چگونه به احیای فرهنگ اعتکاف در جامعه کمک کرد؟
انقلاب اسلامی با پرداختن به روش و منش اهلبیت علیهم السلام توانست جماعات مسلمین را پویایی و محتوا ببخشد و محافلی مثل اعتکاف را از رده ی سنی سالخوردگان به جوانان مبدل نماید.
نظر شما