به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجتالاسلام والمسلمین رضا حقپناه رئیس کمیسیون فرهنگ و اخلاق شورای عالی حوزه علمیه خراسان، امروز چهارشنبه ۲۶ دیماه در نشست علمی «مکتب روحالله» که در مدرسه علمیه اسلامشناسی حضرت زهرا(س) برگزار شد، به بررسی موضوع «آثار خودسازی و تزکیه در مکتب اخلاقی امام خمینی (ره)» پرداخت.
وی با اشاره به اهمیت تزکیه نفس و خودسازی در مکتب امام خمینی(ره)، اظهار داشت: امام(ره) تأکید داشتند که حب دنیا را از دل بیرون کنید و قدمهایتان را الهی کنید، تنها در این صورت میتوانید با نیروهای اهریمنی مبارزه کنید و به اخلاق حسنه آراسته شوید، اخلاص در درس و بحث موجب میشود انسان با خدا آشنا شود.
حجتالاسلام والمسلمین حقپناه، به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) اشاره کرد و افزود: عالمان دو گروهاند: عالمی که به علمش عمل کند، نجات مییابد و عالمی که علمش را ترک کند، به هلاکت میرسد، اهل جهنم از بوی عالمی که به علمش عمل نکرده است، اذیت میشوند.
وی با تاکید براینکه علم مورد نظر پیامبر(ص)، علوم دینی مانند اخلاق، احکام و عقاید است، به تقسیم بهشت و جهنم در روایات اشاره کرد و ادامه داد: سه نوع بهشت و جهنم وجود دارد: بهشت اعمال، بهشت عقاید، بهشت اخلاق و در مقابل، جهنم اعمال، جهنم عقاید و جهنم اخلاق. علم دینی شامل واجبات و محرمات است و این علم باید هدف طلاب باشد.
خودسازی در مکتب امام خمینی (ره)
رئیس کمیسیون فرهنگ و اخلاق حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه امام خمینی(ره) خودسازی را واجب میدانستند، گفت: خودسازی یعنی تسلط بر نفس و مقابله با هوای نفس، شیطان و دنیا، راه این امر، انقطاع الیالله است، برای تحقق این هدف، طلاب باید کتب اخلاقی مانند "چهل حدیث" و "جهاد اکبر" را مطالعه و مباحثه کنند.
حجتالاسلام والمسلمین حقپناه به هفت گام خودسازی از منظر امام خمینی(ره) اشاره کرد و یادآور شد: بیاعتنایی به دنیا اولین گامی است که مورد توجه امام خمینی (ره) بوده است زیرا علاقه به امور دنیوی، مانع خودسازی است، پیشکسوتان حوزه نیز همواره بر کاهش دلبستگیهای دنیوی تأکید داشتند.
وی گام دیگر را تلاش مضاعف بیان کرد و گفت: طلاب باید درس بخوانند و از تنبلی بپرهیزند؛ زیرا تنبلی در این مسیر حرام است.
وی با بیان اینکه انجام وظایف، وظیفه دیگر طلاب در خودسازی است، یادآور شد: امام خمینی(ره) بارها تأکید داشتند که وظیفه طلاب، درس خواندن، تهذیب نفس و تبلیغ است. ابتدا باید به آنچه آموختهاند عمل کنند و سپس آن را تبیین و ابلاغ نمایند.
وی به اهمیت شجاعت در خودسازی اشاره کرد و ادامه داد: امام خمینی (ره) شجاعت را از ویژگیهای اصلی خودسازی میدانستند، ایشان با شجاعت در مقابل کفر ایستادند و تنها به انجام وظایف الهی خود فکر میکردند.
استادحوزه علمیه خراسان توجه به محرومان را به عنوان وظایف اصلی انسانها، گام دیگر در عرصه خودسازی عنوان کرد و یادآور شد: گام دیگر بیرون کردن حب دنیا است؛ حب دنیا ریشه بسیاری از اختلافات است، امام(ره) تأکید داشتند که برای رسیدن به کمال باید حب دنیا را از دل خارج کرد.
وی به ترک گناهان به عنوان گام هفت در عرصه خودسازی اشاره کرد وافزود: امام خمینی(ره) فرمودند: قدم اول در سلوک، بیداری است؛ اما بسیاری هنوز بیدار نشدهاند. جهنم نتیجه اعمال انسان است و آخرت خود را ما با کردارمان میسازیم.
حجتالاسلام والمسلمین حقپناه، ابراز کرد: آنچه در آخرت رخ میدهد، نتیجه اعمال دنیوی انسان است. امام خمینی (ره) با تأکید بر خودسازی، به طلاب هشدار میدادند که از خواب غفلت بیدار شوند و آخرت خود را با کردار نیک بسازند.
انتهای پیام. /
نظر شما