شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۰
چگونه مُبلغ دین می‌تواند مشاور موفق باشد؟

حوزه/ مبلغ دین برای موفقیت در مشاوره، باید برنامه مطالعاتی منظم از منابع معتبر مانند کتاب‌های مرکز مأوا داشته باشد، در دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت شرکت کند، مرز بین مشاوره تخصصی و راهنمایی عمومی را بشناسد، و بتواند آموزه‌های دینی را به شکل کاربردی با اصول مشاوره ترکیب کند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر مبین صالحی به سؤال خبرنگار حوزه‌نیوز با موضوع «مشاوره موفق در کنار تبلیغ دین» پاسخ داد که تقدیم شما فرهیختگان می شود.

مبلّغان دینی چگونه می توانند به مشاور موفق تبدیل شوند؟

در موضوع ضرورت مشاوره برای مبلغان دینی، باید به این نکته توجه داشت که دانش مشاوره باید در درجه اول از منظر تبلیغی آموخته شود. چرا که فرصت‌های تبلیغی به مراتب بیشتر از موقعیت‌های مشاوره تخصصی است و یک مبلغ توانمند می‌تواند از این آموخته‌ها به شکل مؤثرتری استفاده کند.

* یک مبلغ باید برنامه مطالعاتی مشخصی داشته باشد

باید توجه داشت که کار مبلغ، مشاوره تخصصی نیست. فعالیت او شامل دو بخش اصلی است: بخش نخست، ارائه آموزش‌های عمومی در حوزه مسائل خانواده، تربیتی و موضوعات مرتبط است. بخش دوم، انجام مشاوره‌های سرپایی و راهنمایی‌های موردی برای حل مسائل است.

در فضای تبلیغی، امکان برگزاری جلسات منظم مشاوره با پیگیری‌های مداوم و ارائه تمرین‌های مشخص وجود ندارد و اغلب مشاوره‌ها به صورت لحظه‌ای و کوتاه‌مدت انجام می‌شود.

برای مثال، در مکان‌هایی مانند حرم مقدس جمکران، یک مشاور-مبلغ تنها ۱۵ تا ۲۰ دقیقه فرصت دارد تا با زائرین صحبت کند. در چنین شرایطی، امکان انجام کار حرفه‌ای مشاوره وجود ندارد و فعالیت بیشتر جنبه تبلیغی پیدا می‌کند. به همین دلیل، بسیار مهم است که آموخته‌های مبلغان در این زمینه عمیق، دقیق و صحیح باشد.

مشاوره نادرست می‌تواند آسیب‌های جدی به مراجعان وارد کند. در واقع، می‌توان گفت یکی از بزرگترین گناهان کبیره، ارائه مشاوره غلط بدون داشتن تخصص لازم است. صرف مطالعه کتاب‌ها برای تبدیل شدن به یک مشاور کافی نیست و قطعاً منجر به عملکرد مطلوب نخواهد شد.

یک مبلغ باید برنامه مطالعاتی مشخصی داشته باشد. استفاده از کتاب‌های علمی و کاربردی مانند مجموعه انتشارات مرکز مشاوره مأوا (وابسته به مؤسسه امام خمینی) می‌تواند بسیار مفید باشد.

این منابع با بهره‌گیری مناسب از آموزه‌های دینی، می‌توانند به راحتی در کار تبلیغی مورد استفاده قرار گیرند و حتی می‌توان از محتوای یک کتاب برای چند جلسه منبر استفاده کرد.

سواد خانواده | چگونه مُبلغ دین می‌تواند مشاور موفق باشد؟

* ترکیب تخصص و آموزه‌های دینی اعتماد و ارتباط مخاطب را تقویت می‌کند

پیشنهاد می‌شود دوره‌های آموزشی ویژه‌ای برای مبلغین طراحی شود. اگرچه در حال حاضر برخی نهادها مانند اداره اوقاف دوره‌های پراکنده‌ای برگزار می‌کنند، اما این دوره‌ها معمولاً منسجم و کافی نیستند. طراحی دوره‌های ۶ ماهه (به جای دوره‌های تخصصی ۲-۳ ساله) برای مبلغان علاقه‌مند به حوزه‌های تربیتی و خانواده می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

این وضعیت شبیه به تبلیغ در حوزه تفسیر قرآن است. اگرچه مبلغ یک مفسر متخصص نیست، اما باید مطالعات گسترده و احاطه کافی بر موضوع داشته باشد. در حوزه مشاوره نیز نباید مسئله را دست کم گرفت. صرف توصیه‌های ساده و کلی کافی نیست و نیاز به ورود عمیق‌تر و جدی‌تر به موضوع وجود دارد.

تجربه نشان داده است که مبلغانی که در کلاس‌های تخصصی شرکت می‌کنند، می‌توانند مطالب را به شکل کاربردی و جذاب به مخاطبان خود منتقل کنند. ترکیب دانش تخصصی با آموزه‌های دینی، اعتماد مخاطبان را افزایش می‌دهد و ارتباط بهتری با موضوع برقرار می‌کنند.

تبلیغ سنتی و حضور مستقیم در میان مردم، به خصوص در روستاها و مناطق محروم، جایگاه ویژه‌ای دارد که با هیچ روش دیگری قابل جایگزینی نیست. با توجه به این که بسیاری از مردم به دلایل مختلف از جمله هزینه‌ها و مسافت، دسترسی مناسبی به خدمات مشاوره ندارند، مبلغان می‌توانند نقش مهمی در پر کردن این خلأ داشته باشند و در برخی موارد حتی تأثیرگذارتر از یک مشاور تخصصی عمل کنند.

برای مطالعه متن کامل مصاحبه خبرگزاری حوزه با دکتر مبین صالحی، مشاور کودک و نوجوان و رئیس مرکز مشاوره طراوت بهشت، اینجا را کلیک نمایید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha