یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ |۲۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 24, 2024
علوی بروجردی

باید از میان طلاب افرادی همانند امام راحل(ره) به دنيا عرضه شود، چرا که بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز طلبه‌اي بودند که از جامع المقدمات شروع کردند، اما به جايي رسيدند كه منشا حركت‌های انقلابی و اجتماعي در دنيا شدند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، آیت الله علوی بروجردی، در دیدار جمعی از طلاب، با اشاره به این که سرآغاز دانش، معرفت خداوند است، اظهار داشت: در ابتدای کتاب جامع القدمات حدیثی وجود دارد که وقتی این کتاب را باز می کنیم، با آن مواجه می شویم «اول العلم معرفة الجبار و آخر العلم تفویض الأمر اليه».

ایشان ادامه داد: این حدیث بسیار فوق العاده است و نویسنده ای که آن را در ابتدای این کتاب قرار داده، از سليقه بسیار خوبي برخوردار بوده؛ چراکه طلاب در ابتدای یادگیری علم صرف، با آن برخورد می کنند.

این استاد حوزه با اشاره به این که جبار به معنای جبران کننده است، ابراز داشت: در این روایت آمده است که ابتدا و آغاز علم، معرفت یافتن نسبت به خداوند متعال است؛ آن خدایی که بسيار جبران كننده می‌باشد و حتي نواقص كارها و قصورهای بندگانش را نیز جبران خواهد کرد.

وی با بیان این مطلب که طلاب گرانقدر باید پیش از شروع سایر علوم، خداوند متعال را بشناسد، خاطرنشان ساخت: معنای این سخن آن است که یک طلبه باید بداند که ما در اين عالم عبد و مخلوق هستيم و در نتیجه باید خالق خود را بشناسیم.

آیت الله علوی بروجردی افزود: در این روایت صفت جبار را برای معرفت به خداوند آمده است؛ چرا که این صفت، بالاتر از رحمان و رحيم است و به نحوي نزدیک به معناي رب است؛ یعنی قصور و كوتاهي را هم جبران مي‌كند.

*جایگاه معرفت در روایات

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به جایگاه معرفت در روایات، تصریح کرد: دين اسلام، دين شناخت است و هرچه ظرفیت این شناخت بالاتر باشد، اوج گیری انسان نیز بیشتر خواهد شد؛ البته نکته قابل توجه این است که اين معرفت و شناخت در تمام زمينه‌هاست و بالاترين و اساسي‌ترين قسمت آن، شناخت معبود و معرفت به اوست.

*انتهای دانش، سپردن کارها به خداوند است

وی ادامه داد: آخر علم هم تفویض کارها به خداوند است؛ یعنی یک انسان عالِم، سرانجام به جایی خواهد رسید که بايد همه امور را به خدای متعال واگذار كند؛ چرا که او فوق همه اين اسباب و علوم، کلید معرفت اسباب است.

آیت الله علوی بروجردی، غلم توأم با معرفت را اثرگذار خواند و تأکید کرد: معرفت زماني کامل خواهد شد كه بدانيم همه علوم بر اساس اسباب است و خداوند هم خالق آن اسباب است؛ يعني اگر او نخواهد، در برخی از موارد، سبب هست؛ اما تاثير نخواهد داشت.

*لزوم سختکوشی و جدیت در تحصیل علم

استاد حوزه علمیه قم، وظیفه طلاب را جدیت در تحصیل عنوان کرد و ابراز داشت: انسان هنگامی که در کسب علوم ترقی می کند و جایگاهی به دست می آورد، متوجه خواهد شد آن چيزي كه در اختيار او گذاشته شده، نسبت به آنچه در عالم وجود دارد، بسیار اندك است؛ البته، وظیفه ما این است که درس خوانده و تلاش کنیم؛ چراکه اساسا این کار، يك رسالت است و باید از هر فرصتی براي يادگيري استفاده کرده و معالم آل محمد(ص) را به مردم عرضه كنيد؛ البته ذکر این نکته نیز ضروری است که نباید از توسل غافل شوید.

وی با اشاره به وصیت حضرت آیت الله بروجردی(ره) در اواخر عمر شریف خود، اظهار داشت: هنر این فقيه بزرگ رجالي آن است که در آخر عمر، وصیت می کند تا قبر او را در راهرو حرم حضرت فاطمه معصومه(س) قرار دهند تا قبر ایشان به خاک کفش و قدم زائرانی که از آنجا عبور می کنند، متبرک شود و علم ایشان در پایان کار، چنین تفویضی را می‌آورد.

*ضرورت استفاده از فرصت‌ها

آیت الله علوی بروجردی ضمن توصیه هایی به طلاب، ابراز داشت: فرصت ها را از دست ندهید و در دروس دید نقادانه داشته و اشكال كنيد و اهل نقد و نظر باشيد تا مطالب در ذهنتان پخته شود.

این استاد حوزه با تأکید بر اینکه باید فرصت ها را غنیمت شمرد، تصریح کرد: باید از میان طلاب افرادی همانند امام راحل(ره) به دنياي اسلام عرضه شود، چرا که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نیز طلبه‌اي بودند که از جامع المقدمات شروع کردند، اما به جايي رسيدند كه منشا حركت‌های انقلابی و اجتماعي در دنيا شدند.

*تبلیغ، مظهر إحیای امر دین است

آیت الله علوی بروجردی با اشاره به روایتی از پیشوای هشتم شیعیان، ادامه داد: حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) فرموده است «رحم الله من احيا امرنا/ خدای رحمت کند کسی را که امر و راه ما را احیا کند» و از امام سوال شد: «و كيف يحيي امركم/ چگونه امر شما احيا مي‌شود؟» که حضرت در پاسخ فرمودند: «يتعلم علومنا و يعلمها الناس/ علوم ما را یاد می‌گیرند و به مردم نیز ياد مي‌دهند» «و إن الناس لو عرفوا محاسن كلامنا، لاتبعونا/ اگر مردم محاسن كلام ما را بفهمند، از ما تبعيت مي‌كنند». بنابراین طلاب باید امر اهل بیت(ع) را در جامعه احیاء کنند.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha